Πολιτική

Ο Κεγκέρογλου για την περικοπή του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ξενοδοχουπάλληλοι

Με ερώτηση τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί την Βουλευτή κα Εύη Χριστοφιλοπούλου ζητούν να αποσυρθεί η άδικη και απαράδεκτη υπουργική απόφαση για την περικοπή του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και η ταυτόχρονη κατάργηση του δικαιώματος χορήγησης του στην 20ετία.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με τις υπ’ αριθμ. Φ.80000/4841/Δ.15.691-20-09-2016 και Φ.30202/34383/Δ.15/606-20-09-2016 Υπουργικές αποφάσεις η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνει την αποδόμηση του Τομέα Πρόνοιας( ΕΦΑΠΑΞ ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων .
Όπως είναι γνωστό, οι πόροι και οι εισφορές του ΤΑΞΥ για το εφάπαξ εντάχθηκαν στο Ε.Τ.ΕΑΕΠ αλλά παρέμεινε η δυνατότητα απόδοσης της εφάπαξ παροχής στην 20ετία, ανεξάρτητα από την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
Η δυνατότητα αυτή καταργείται με απόφαση της Κυβέρνησης και επιπλέον, περικόπτετε και κατά 20% το ύψος του εφάπαξ.
Επειδή πρόκειται για ένα κλάδο, με την ιδιαιτερότητα οι εργαζόμενοι στο 90% των περιπτώσεων να απασχολούνται εποχιακά και ως τέτοιος αντιμετωπίστηκε, με την μέχρι πρότινος ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα με την διάταξη της παρ.1 του άρθρου 23 του ν.2768/1999(Νόμος Παπαϊωάννου), όπου όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ελάμβαναν εφάπαξ με την συμπλήρωση 20ετίας, ανεξάρτητα από την συνταξιοδότηση τους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Αν προτίθεστε άμεσα να εισηγηθείτε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επαναφέρετε το προηγούμενο καθεστώς για την χορήγηση εφάπαξ παροχής στους ξενοδοχοϋπαλλήλους;».

Πολιτική

Κικίλιας προς ξενοδοχειακές μονάδες: Ερχόμαστε εμείς σε εσάς για τον εμβολιασμό

κικιλιας

  Tα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων ώστε να δημιουργηθεί το ισχυρό τείχος ανοσίας και προστασίας μέχρι το φθινόπωρο, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, με την στήριξη των επιστημονικών Επιτροπών, όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Τονίζει ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ της COVID-19 -οι ειδικοί μιλούν για μετάδοση μέσα σε 15-30 δευτερόλεπτα- δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Απευθύνει έκκληση στους άνω των 55 ετών που σκέφτονται ακόμη το αν και πότε θα εμβολιαστούν, «να έρθουν τώρα στα εμβολιαστικά κέντρα» και επίσης για όσους δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν, «έχει ανοίξει ο εμβολιασμός κατ' οίκον».

   Αναφέρει ότι «τα κρεβάτια Covid και τις ΜΕΘ στα Νοσοκομεία αναφοράς, τα καταλαμβάνουν πια ανεμβολίαστοι άνω των 55 ετών και κάποιοι χάνουν τη ζωή τους» και προσθέτει:

   «Παρακαλώ θερμά τους οικογενειακούς γιατρούς, τους γιατρούς κάθε ειδικότητας που ξέρουν καλύτερα από όλους τους ασθενείς τους και τις οικογένειες τους, να μπουν στην προσπάθεια ώστε να πάμε πόρτα-πόρτα σε όλη τη χώρα και να διαλύσουμε τους φόβους που προκάλεσε η ανεύθυνη παραπληροφόρηση, η σκοταδιστική διαστρέβλωση, η συνωμοσιολογία των αρνητών της Επιστήμης.

   Επιπλέον καλούμε και τους φαρμακοποιούς μας, που γνωρίζουν με το μικρό τους όνομα τους ανθρώπους της γειτονιάς, να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και να κλείσουν το ραντεβού τους».

   «Έχουμε την ευελιξία και τα μέσα να διευκολύνουμε πρακτικά ομάδες συμπολιτών μας ανεξαρτήτως ηλικίας» τονίζει ο υπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά την οργάνωση του δύσκολου εγχειρήματος για τον καθολικό εμβολιασμό στα νησιά με την Επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία".

   Ο υπουργός αναφέρεται και στον «κομβικό ρόλο σε αυτή την εθνική προσπάθεια που διαδραματίζει η Εκκλησία , που στέλνει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, ως ύψιστη πράξη αγάπης και αλληλεγγύης».

     Εμβολιασμός εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες

   Όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει ο υπουργός Υγείας, «καλούμε τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους τους και να αποστείλουν στις αντίστοιχες Υγειονομικές Περιφέρειες του υπουργείου Υγείας αριθμό εργαζομένων που επιθυμούν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό τους.

   Με βάση τον αριθμό, εμείς είτε θα επιστρατεύσουμε Κινητές Ομάδες για να εμβολιάσουμε το προσωπικό στο χώρο που εργάζεται, είτε θα διευκολύνουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα, τηρώντας φυσικά με ασφάλεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

   Γνωρίζουμε ότι πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό ενώ θέλουν, δεν πρόλαβαν ή δεν προγραμμάτισαν σωστά τον εμβολιασμό τους, όπως και πολλοί νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Βαρύς ο πέλεκυς για καφετέριες με όρθιους πελάτες

Κ. Συνολάκης: Ο καύσωνας που ζούμε τώρα μπορεί να είναι κανονικότητα

Νίσυρος: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ