Πολιτική

Ο έντονος διάλογος Τσίπρα - Γεννηματά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

τσίπρας γεννηματά

Ιδιαίτερα φορτισμένες στιγμές περιελάμβανε η οκτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο. Η ένταση επικράτησε από την αρχή όταν ο Βασίλης Λεβέντης έβαλε πιεστικά το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης αλλά οι τόνοι έπεσαν όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος έβαλε το θέμα σε ψηφοφορία και απερρίφθη από τους υπολοίπους.

Ωστόσο, το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη όταν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έβγαλε χειρόγραφες σημειώσεις από την τσάντα της και κατευθύνθηκε στους πρακτικογράφους ενώ τις διένειμε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε αυτές περιέχονταν η απαίτησή της να περιληφθεί στο ανακοινωθέν η άποψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την προσφυγική κρίση και πως απαιτείται κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Επί μία και πλέον ώρα, στο Προεδρικό επικρατούσε «κόλαση» με έντονους διαλόγους.

Τσίπρας: «Με κοροϊδεύεις; Είναι δυνατόν να μπει αυτό στο ανακοινωθέν; Κρατάς μια αρνητική στάση, τινάζεις την σύσκεψη στον αέρα, όπως ο Λεβέντης».
Γεννηματά: «Πρόσεξε πώς μιλάς σε μένα. Εγώ έχω σαφή εθνική στρατηγική άποψη και θέση. Εδώ και ένα μήνα που σε συνάντησα σου έχω καταθέσει συσκεκριμενες προτάσεις. Εμένα η άποψή μου είναι ότι έχεις αποτύχει και αυτό δεν θα μου αρνηθείς να το καταγράψω.
Μητσοτάκης: «Αν σκοπεύεις να επιμείνεις σε αυτά, εγώ αρνούμαι να υπογράψω το τελικό ανακοινωθέν»
Καμμένος: «Αυτά είναι μικροπολιτική, τι είναι αυτά που λες;»
Γεννηματά: «Αυτή είναι η άποψή μου και θέλω να καταγραφεί. Κυριάκο, δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείσαι το δικό μας δικαίωμα να καταγράψουμε την αντίρρησή μας, όταν στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο Γιάννης Πλακιωτάκης είχε βάλει αστερίσκο. Αν διαφωνείς, κατάγραψε και εσύ τις διαφωνίες σου όπως και ο Σταύρος, όπως έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε».

Η ένταση συνεχίστηκε αμείωτη με την Φώφη Γεννηματά να επιμένει μέχρι τέλους ενώ συνεργάτες της εξέφραζαν την απορία τους για την ένταση με την οποία αντέδρασε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Τον Τσίπρα και τον Καμμένο το καταλαβαίνουμε, ο Κυριάκος γιατί; Μήπως επειδή κατάλαβε ότι την πρόταση Γεννηματά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας έπρεπε να την καταθέσει ο ίδιος ως αξιωματική αντιπολίτευση;» διερωτούνταν με νόημα.

Μπροστά στον κίνδυνο να αποδειχθεί φιάσκο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πίεζε με ένταση. 

Παυλόπουλος: «Δεν γίνεται να βγούμε από εδώ χωρίς να έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν».

Δεδομένου ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας είχε αποχωρήσει, ενώ ο Β. Λεβέντης είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπογράψει, η ώρα περνούσε και η πίεση στο προεδρικό ανέβαινε διαρκώς.

Τελικώς, βρέθηκε κοινός τόπος με την προτελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου γίνονταν παραπομπή στα πρακτικά που τηρήθηκαν.

«Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά» αναφέρει η ανακοίνωση της Ηρώδου του Αττικού, την οποία συνυπέγραψαν τελικά όλοι (Τσίπρας, Καμμένος, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης) αλλά όχι οι Β. Λεβέντης και Δ. Κουτσούμπας.

Πολιτική

Πέτσας - κορωνοϊός: Εκτιμούμε ότι στα μέσα Μαρτίου θα ανοίξει η αγορά

αγορά χριστούγεννα

Την εκτίμηση ότι η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου και ότι το φετινό Πάσχα δε θα έχει καμία σχέση με το περυσινό εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ. 

Όπως ανέφερε «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι». 

Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι  θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας. 
«Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο κ. Πέτσας. 

Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισήμανε ότι η «είμαστε σε ένα στάδιο που γίνεται αποδεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού και γρήγορα θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Όπως εξήγησε, όταν ξεκίνησε πέρυσι η πανδημία, υπήρχε και τότε μια συζήτηση αν θα μπορεί κάποιος να έρχεται στη χώρα για τουριστικούς σκοπούς με κάποιο πιστοποιητικό, δηλαδή να έχει περάσει ένα τεστ και να είναι αρνητικός προσθέτοντας ότι τώρα είναι πολύ πιο ώριμα τα πράγματα στην Ε.Ε. να καθιερωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

«Πάνω από 25 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και σε μερικούς μήνες θα έχουν φτάσει τα 50-60 εκατ. Γιατί να μην έχουμε μια τέτοια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με σχετική ασφάλεια μπορούν να ταξιδεύουν κι ένας χώρος σημαντικός όπως είναι του καταλύματος, της εστίασης και του τουρισμού να αρχίσει να αναπνέει τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά; Να μπορέσει δηλαδή να υπάρξει μια κινητικότητα με ασφάλεια στην Ευρώπη και από αυτή να επωφεληθούν όλοι», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" το μισό νησί - Όλα τα μέτρα

Ζευγάρι βρήκε τον θάνατο καταπλακωμένο από τρακτέρ

Λιγνάδης: Το πρώτο βράδυ στη φυλακή - Σε απομόνωση για μία εβδομάδα (βίντεο)