Πολιτική

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την Ημέρα της Ευρώπης

αβραμοπουλος

«Η 9η Μαΐου δεν είναι μόνο η ημέρα εορτασμού της 68ης επετείου της Διακήρυξης Schuman. Eίναι μια ημέρα που ενώνει τους Ευρωπαίους και μας υπενθυμίζει τις κοινές μας ρίζες. 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θυμόμαστε, σήμερα, το όνειρο και το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει σε δήλωσή του για την Ημέρα της Ευρώπης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και προσθέτει ότι «ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 1950 και μέχρι σήμερα, ήταν και είναι η ειρήνη. Πάνω σε αυτή οικοδομήθηκε η ευημερία, η κινητικότητα, η ελευθερία και το ανοιχτό πνεύμα».
«Ωστόσο», σημειώνει, «σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ένωση μας. Οι πολυάριθμες κρίσεις που περάσαμε πρόσφατα - οι μεταναστευτικές ροές, η οικονομική κρίση και οι τρομοκρατικές επιθέσεις - έχουν επιδράσει στον κοινωνικό ιστό των κοινωνιών μας, έχουν προκαλέσει ρωγμές στη μεταξύ μας εμπιστοσύνη και αμφισβητούν τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ένωσή μας».
«Σε δύσκολες εποχές όπως αυτές, οι λαϊκιστικές και εθνικιστικές φωνές προσπαθούν να μας πείσουν να κλειστούμε στους εαυτούς μας, να απομονωθούμε για να προστατευθούμε ή να μην χάσουμε τις εθνικές μας ταυτότητες», συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος και επισημαίνει:« Αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από κοινού. Μαζί καταφέραμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τη μετανάστευση, να περιορίσουμε τις παράτυπες ροές, να ενισχύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα αλλά και να μοιραστούμε πληροφορίες, να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών και να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία σε επιχειρησιακό, νομοθετικό και οικονομικό επίπεδο, όπως και στο διαδίκτυο. Όλα αυτά τα κάναμε μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος των πολιτών μας».
«Οι πολίτες μας», τονίζει, «θέλουν μια Ευρώπη που να προστατεύει και να ενισχύει, να παρέχει οικονομικές ευκαιρίες, να εγγυάται το ανοικτό πνεύμα, την ανοχή και την ελευθερία. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε μια ευημερούσα και δυναμική Ευρώπη, η οποία θα παρέχει προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες μας. Μόλις πριν από μία εβδομάδα προτείναμε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για μια Ευρώπη που προστατεύει, ενισχύει και υπερασπίζεται τους πολίτες της. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του προϋπολογισμού και επενδύουμε περισσότερο στην εκπαίδευση, την ασφάλεια, την κινητικότητα και τις νέες τεχνολογίες».
«Την ημέρα της Ευρώπης, πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα Ευρωπαίοι και πατριώτες. Γιατί αυτό είναι η Ευρώπη: ενωμένη στην πολυμορφία της», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.

Πολιτική

Σχοινάς: Δεν οδεύουμε σε γενικευμένο lockdown καθώς δεν λύνει τα προβλήματα

Μαργαρίτης Σχοινάς

Για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown αλλά και για το θέμα του μεταναστευτικού μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε έχει αρχίσει η κουβέντα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στην Ευρώπη και ανέφερε και την τοποθέτηση του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε ότι εφόσον κάποια κράτη – μέλη προχωρούν σε αυτήν την κατεύθυνσης, πρέπει να δούμε και πόσο προχωράμε όλοι μαζί.

Για το ενδεχόμενο lockdown στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι αυτό ο ιός είναι ύπουλος και δεν τα ξέρουμε όλα, τονίζοντας πως «δεν πιστεύω ότι οδεύουμε σε γενικευμένα lockdown στην Ευρώπη. Θα πάρουμε στοχευμένα μέτρα ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας».

«Ξέρουμε πια αρκετά για την πανδημία, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι το γενικευμένο lockdown δεν λύνει τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Επίσης, αναφέρθηκε και στους ανεμβολίαστους και τα άτυπα lockdown που κάνουν για αυτούς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Είναι κρίμα μην μπορούμε να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό εφόσον έχουμε αυτό το όπλο στα χέρια μας», είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο είναι η μόνη επιστημονικά κατοχυρωμένη άμυνα κατά του ιού».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι την Κυριακή θα συνοδεύσει τον Πάπα Φραγκίσκο στην Λέσβο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για αυταρχικούς γείτονες που χρησιμοποίησαν τον ανθρώπινο πόνο για να πλήξουν την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως είπε τελικά δεν τα κατάφεραν αφού η Ευρώπη αμύνθηκε.

Τέλος, μιλώντας για την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη θα είναι ελαφρώς… διαφορετική μετά την Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Εμβολιασμοί: Ρεκόρ ζήτησης για ραντεβού

Άγριος ξυλοδαρμός ντελιβερά, γιατί... φορούσε σκούφο με σήμα της ομάδας του

Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα, ενωμένοι, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά πρωταγωνιστή

ESPA BANNER