Πολιτική

Μηταράκης: Τεστ κορωνοϊού σε όσους μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ

Μηταράκης:

Δηλώσεις έκανε ο Νότης Μηταράκης από τη νέα δομή προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη.

Η λειτουργία της νέας δομής για τους αιτούντες άσυλο ενδεχομένως να ξεκινήσει και σήμερα. Στόχος είναι να διαμείνει εκεί ένας αριθμός από τους διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Στον χώρο έχουν γίνει χωματουργικές εργασίες και στήνονται σκηνές

Μιλώντας, στον Σκάι ο κ. Μηταράκης δεσμεύτηκες ότι όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που θα μπαίνουν στη δομή, θα περνάνε από rapid test κορωνοϊού. Όσοι έχουν συμπτωματικά ή διαπιστωθεί ότι είναι θετικοίσε COVID-19 θα μεταφέρονται σε ειδική δομή καραντίνας που είναι ήδη έτοιμη.

Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε ότι τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος του μεταναστευτικού και πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απομακρύνει από τα νησιά φέτος πάνω από 25.000 άτομα και έχει μηδενίσει τις ροές.

«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα

«Ηλεκτρισμένη» παραμένει η ατμόσφαιρα στη Μυτιλήνη μετά από τις φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, με πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν ακόμη μια βραδιά σε δρόμους και χωράφια και να προχωρούν σήμερα σε μια ακόμη διαμαρτυρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν από το νησί.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή νέου κέντρου προσφύγων στο Καρά Τεπέ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο μεταξύ των προσφύγων όσο και από τους κατοίκους.

Το πρωί του Σαββάτου, όπως αναφέρει η απεσταλμένη του CNN Greece Ευδοκία Μύτιλη, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν διαμαρτυρία για το νέο κέντρο. Η ένταση ανέβηκε και έπεσαν χημικά.

Την Παρασκευή κλούβες της αστυνομίας και «αύρες» αποβιβάστηκαν στο λιμάνι για να συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας και να οδηγήσουν σταδιακά τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι, προς την περιοχή του Καρά Τεπέ.

Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Στους επόμενους δύο μήνες η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία για την εκ νέου ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στόχος της νέας συμφωνίας είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία. Το πρώτο σχετίζεται με την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την περαιτέρω βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει αναβάθμιση των ήδη στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη Βάση της Σούδας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στις δύο αεροπορικές βάσεις στην Κεντρική Ελλάδα. Σχετικά με τον Κόλπο της Σούδας, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι "προσφέρει το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο".

Αναφερόμενος στη σημασία αυτής της νέας συμφωνίας (MDCA), ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι εδραιώνει τη στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη σχέση δεν εδράζεται απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τις οποίες πρεσβεύουν οι δύο χώρες ως σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο σύμμαχο, στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι ΗΠΑ για τη προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιεί η χώρα μας για τον εκσυγχρονισμό των Ένοπλων Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που γίνεται στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά των μαχητικών Rafale, την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό άλλων τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών. Όπως εξήγησε ο ΥΕΘΑ, η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλει δυναμικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, αλλά και να προβάλει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ έναντι όλων εκείνων που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφιαλτική νύχτα σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας: "Βροχή" οι εκτοξεύσεις ρουκετών - βίντεο

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Ανησυχητικές αντιδράσεις ανιχνεύονται στα έγκατα του Τσερνόμπιλ

Ροτβάιλερ κάνει τραμπολίνο και το απολαμβάνει παρέα με 3χρονη -Απολαυστικό βίντεο