Πολιτική

Μισέλ-Σύνοδος Κορυφής: Η συμφωνία «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα»

Σαρλ Μισέλ

Η συμφωνία που κλείστηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνει ότι οι 27 χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση», είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.

Η συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν νωρίτερα σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού, έπειτα από σκληρή μάχη ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη. Το σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Για μια «ιστορική ημέρα» για την Ευρώπη μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πολιτική

Στα «σκαριά» επισκέψεις Μητσοτάκη και Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος

Μετά το πολύ καλό κλίμα στις συναντήσεις που είχε ο Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον, βρίσκονται όπως αναφέρουν πληροφορίες, στα σκαριά και δύο νέες επισκέψεις.

Η πρώτη που θα γίνει και πιο σύντομα είναι αυτή του υπουργού Άμυνας, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, που αν πάνε τα πράγματα σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα γίνει μέσα στον Νοέμβρη.

Και φυσικά είναι μια επίσκεψη που θα παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Δένδιας εξέφρασε το επίσημο ενδιαφέρον της Αθήνας για τη συμμετοχή της χώρας για το πρόγραμμα κατασκευής της νέας αμερικανικής φρεγάτας.

Επίσης αναμένεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει αρχίσει ήδη να δρομολογείται και στόχος είναι να γίνει πριν από την 25η Μαρτίου ώστε να είναι μέσα στο εορταστικό έτος για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Από το κρουαζιερόπλοιο... στο νοσοκομείο δύο άτομα

Ηράκλειο: Στις φλόγες το ΙΧ - Σε πανικό ο οδηγός

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου στην ανακοίνωση Παπανδρέου

ESPA BANNER