Πολιτική

Μέτρα που θα εξασφαλίζουν ηλεκτρική ενέργεια ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Χάρης Μαμουλάκης

Την αναγκαιότητα λήψης ολοκληρωμένων, έκτακτων μέτρων που θα εξασφαλίζουν ηλεκτρική ενέργεια και ουσιαστικές οικονομικές ελαφρύνσεις για το σύνολο των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, ζητούν 48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι Βουλευτές αναδεικνύουν το γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα εξαγγελθεί, εξυπηρετούν τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ και δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα για όσους έχουν μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, κάτω των 2000 kWh ανά τρίμηνο, που είναι και η πλειοψηφία των καταναλωτών που έχουν σήμερα την ανάγκη στήριξης. Παράλληλα, άλλες κατηγορίες που πλήττονται, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη μεν η λειτουργία, αλλά διατηρούν αναγκαστικά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (για πάγιες ανάγκες, διατήρηση αποθεμάτων προϊόντων, ασφάλεια κλπ), δεν εξυπηρετούνται και δεν εντάσσονται στα ανακοινωθέντα μέτρα.

 

«Παρά τις προφορικές εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο μηχανισμός που θα αποτρέπει την διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που δεν είναι συστηματικοί κακοπληρωτές αλλά αδυνατούν να τακτοποιήσουν αυτή την περίοδο τις οικονομικές τους υποχρεώσεις» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αρνητικό είναι όμως και το γεγονός ότι δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία έτσι ώστε να υπάρξει παράταση εξόφλησης των λογαριασμών των κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης λόγω της κρίσης. Αναμένουμε από τον κ. Υπουργό την άμεση λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων που θα προστατέψουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, με κάθε διαθέσιμο τρόπο».

 

Οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση σχετικά με:

 

1.         Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης του covid 19.

 

2.         Τι επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβει για την ελάφρυνση οικιακών καταναλώσεων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καταναλώσεις κάτω των 2.000 kWhτο τρίμηνο, από την αρχή της πανδημίας.

 

3.         Τι επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβει για την επιπλέον ελάφρυνση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που δεν εντάσσονται στα ΚΟΤ και έχουν καταναλώσεις κάτω των 2.000 kWh.

 

4.         Τι επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση φαινομένων ενεργειακής φτώχειας, που εντείνονται μετά την λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και μέτρα άμεσης απόδοσης επανασύνδεσης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πληττόμενων νοικοκυριών, σύμφωνα και με τον νόμο 4058/2017.

 

5.         Τι επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να λάβουν για την υποχρέωση ιδιωτικών παρόχων ενέργειας ώστε να προβούν σε άμεσα μέτρα έκτακτης ενίσχυσης των καταναλωτών τους.

 

6.         Τι​ επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβει για την ενίσχυση καταστημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία, αλλά είναι υποχρεωμένα να συνεχίσουν την λειτουργία των ψυκτικών χώρων τους για την συντήρηση ευπαθών προϊόντων, λειτουργία παγίων εγκαταστάσεων φωτισμό ασφαλείας κλπ, οι καταναλώσεις των οποίων δεν θα πλησιάσουν τις 2.000 kWh.

 

7.         Λόγω της έκτακτης κρίσης του covid 19 και των οικονομικών συνεπειών της για πλατιά λαϊκά στρώματα, σχεδιάζεται η επαναφορά του μέτρου των 36 δόσεων, χωρίς προκαταβολή για αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών ηλεκτρικού.

 

 

Επιπλέον ζητούν τα ακριβή στοιχεία για το πλήθος των ωφελούμενων καταναλωτών, από τα εξαγγελθέντα μέτρα, ανά κατηγορία και περιγραφή των εργαλείων που έχει ενεργοποιήσει το ΥΠΕΝ ώστε να μην γίνει αποκοπή/διακοπή ρεύματος σε κανένα νοικοκυριό ή επιχείρηση που έχει πραγματική ανάγκη.

Πολιτική

Στη Βαρυμπόμπη η Φώφη Γεννηματά - Αυτοψία στα καμένα

βαρυμπόμπη

Μια ημέρα μετά την μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μαζί με στελέχη του κόμματος πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή. Συνομίλησε με τον δήμαρχο και με κατοίκους που είδαν την περιουσία τους να χάνεται.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η κ. Γεννηματά μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου επισκέφθηκαν την Αχαΐα και τις πυρόπληκτες περιοχές στη Ζήρια.

Η πρόεδρος ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Δήμαρχο κ. Βρεττό για όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες, το μέγεθος της καταστροφής, πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει σπίτια και επιχειρήσεις.

Η κυρία Γεννηματά εξέφρασε από την πλευρά της την αμέριστη συμπαράσταση της και επανέλαβε τη δέσμευση της για πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκατάσταση και προστασια της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πύρινος όλεθρος καίει τη χώρα - 118 φωτιές - Εκκένωση περιοχών (Βίντεο)

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο - Με πλοία έβγαλαν τον κόσμο από την παραλία (Βίντεο)

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη