Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος: Προχωράμε ισότιμα με πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα αγαθά

φάμελλος

Στόχος είναι η ανάπτυξη που θα έχει περιθώριο και χώρο σε όλους και στα δημόσια αγαθά και στα εργαλεία της ανάπτυξης. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Στην εκτενή ομιλία του ο Υπουργός μίλησε για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην Ανατολική Αττική. Για προβλήματα που –όπως είπε- δεν υπήρχε η βούληση να λυθούν παλαιότερα, ενώ ειδικά στην Ανατολική Αττική έκανε λόγο για «έλλειμμα δημόσιων πολιτικών». Και πρόσθεσε: «Είναι λανθασμένα τα στερεότυπα περί αποτελεσματικότητας του ενός ή του άλλου όταν μιλάμε για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.  Για μας δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός. Ήταν πολιτική επιλογή να υπάρχει έλλειμμα υποδομών και δημοσίων υπηρεσιών. Υπήρχαν ανισοτιμία και ένα ιδεολόγημα να τα ρίξουμε όλα στην Αριστερά. Όμως τον ισχυρό δημόσιο τομέα τον ζητάει και ο ιδιωτικός για να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες. Εμείς τολμάμε να υλοποιήσουμε πράγματα τα οποία δεν έγιναν ποτέ την περίοδο της μεταπολίτευσης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε θέματα που απασχολούν την «ατζέντα» των Δήμων της Ανατολικής Αττικής με πρώτο την πρωτοβουλία για τους δασικούς χάρτες που έχουν ήδη προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και ειδικά στη συγκεκριμένα περιοχή καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο 2018, δηλαδή 1,5 χρόνο νωρίτερα απ΄ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε ένα εμπόδιο που εξακολουθεί να υφίσταται: «Ένα ζήτημα έχει καθυστερήσει την Ανατολική Αττική, οι δήμοι δεν έχουν στείλει ακόμα τις οικιστικές Πυκνώσεις. Εμείς έχουμε ήδη ετοιμάσει νόμο αλλά επείγει να στείλουν οι δήμοι τα όρια των πυκνώσεων».
Επίσης μίλησε για τις περιοχές οι οποίες πλήττονται από πυρκαγιές και ανακοίνωσε ότι «τον επόμενο μήνα κιόλας κηρύσσονται ως αναδασωτέες ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια καταπάτησης». «Εννοείται ότι τις πυρκαγιές πρέπει να τις προλαμβάνει κάνεις και όχι να τρέχει από πίσω. Ετσι, μόλις χθες ανακοινώσαμε 5.066 νέες θέσεις εργασίας στα δάση της Ελλάδας γιατί θέλουμε τον άνθρωπο μέσα στο δάσος και βλέπουμε το δάσος ως πηγή εισοδήματος. Αυτοί οι άνθρωποι θα καθαρίζουν αντιπυρικές ζώνες θα καθαρίζουν όλα τα ξερά όπως λέμε», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά σε συνεργασία με την περιφέρεια στο θέμα των υδροβιότοπων, ενώ προχωράει με γοργούς ρυθμούς η πρωτοβουλία για τα πεζοπορικά μονοπάτια.
Μείζον ζήτημα για την Ανατολικη Αττική είναι το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων, στον οποίο ο Αν. Υπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του
«Ένας πολύ δύσκολος τομέας και με μεγάλη καθυστέρηση για τη χώρα μας είναι ο τομέας των απορριμμάτων. Τα στερεά απόβλητα δεν παράγουν εργασία στη χώρα μας και αυτό είναι ένα θέμα. Γι’ αυτό ψηφίσαμε το νέο νόμο για την ανακύκλωση. Δεν δικαιούμαστε να έχουμε στην Ελλάδα απόψεις όπως “όχι στην αυλή μου”. Χωματερές δεν θα ξαναϋπάρξουν και στο τέλος του 2018 η χώρα δεν θα έχει καμία δικαιολογία για πρόστιμα. Αν κάποια δημοτική αρχή καθυστερεί θα απολογηθεί για την καθυστέρηση αυτή».
Είπε ακόμη ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την πλήρη επεξεργασία των απορριμμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση οι ίδιοι οι δήμοι θα εφαρμόσουν άλλες τιμολογιακές πολιτικές (σ.σ. φόρος ταφής απορριμμάτων).
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της ανατολικής Αττικής καθώς και σε θέματα υγρών αποβλήτων και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Προχωράμε και προχωράμε ισότιμα με πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα αγαθά».
Σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα, μιλώντας στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. «Πρέπει να υπάρχουν κανόνες για όλους και να είναι γνωστοί εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Έτσι θα μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στο εγχείρημά μας για βιώσιμη ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά η κα Κλαμπατσέα η οποία αναφέρθηκε στα σχέδια που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και σε αυτά που έχουν εκπονηθεί.
«Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα» είπε και πρόσθεσε: «Αυθαίρετη δόμηση υδροκέφαλες πόλεις, άναρχη δόμηση καταπάτηση δασών, αιγιαλών, υποδομών, εγκαταλελειμμένες μελέτες... Αυτά κληρονομήσαμε και αυτά προσπαθούμε αλλά σταθερά και επίμονα να λύσουμε».
Στη συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά τους άξονες στους οποίους κινείται η κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί ο χωρικός σχεδιασμός:
- Ο σχετικός νόμος περί χωρικού σχεδιασμού του 2016, Ν4447/2016
- Η ανάπτυξη των δασικών χαρτών
- Ο ενιαίος φορέας κτηματολογίου
- Θαλάσσια χωροταξία με νομοθεσία που σε λίγες ημέρες έρχεται στη Βουλή
- Ο έλεγχος και η προστασία δομημένου περιβάλλοντος με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα
Επίσης, η Γενική Γραμματέας τόνισε: «Υπάρχουν μία σειρά από σχέδια που αφορούν στην Ανατολική Αττική και ενδεικτικά αναφέρουμε το Μαρκόπουλο και το Πολυδένδρι. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε πολύ καλά νέα για τη χρηματοδότηση του χωρικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα. Θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν τα έργα. Έχουν εγκριθεί μία σειρά από πολεοδομικές μελέτες ώστε να μη μιλάμε μόνο για έλλειμμα ή καθυστέρηση αλλά και για ολοκλήρωση ορισμένων θεμάτων τα οποία θεωρούμε ότι οφείλουμε, έχουμε το χρέος να τα κάνουμε πιο γρήγορα και πιο σταθερά».

Πολιτική

Δένδιας: χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα ως όπλο εναντίον της

Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής». Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές Κ. Λάβδας, Κ. Μπότσιου και Π. Σκλιάς.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την προώθηση μιας νέας αντίληψης στην ελληνική εξωτερική πολιτική με πολυεπίπεδη θεματολογική και γεωγραφική διπλωματική προσπάθεια.

Απαντώντας στα ερωτήματα του πάνελ, ο Υπουργός σκιαγράφησε τους κύριους άξονες ενός εξωστρεφούς εθνικού σχεδιασμού και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την προώθηση της συνεργασίας με φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, το δίκαιο της θάλασσας και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των αποφάσεων της ΕΕ, την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με τους εταίρους και τους συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με αναβάθμιση μεταξύ άλλων της δημόσιας διπλωματίας.

Μεταξύ άλλων, o κ. Δένδιας επεσήμανε όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, «Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση,  πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός.

Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες. Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα,  που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής συντελούν αναμφίβολα η αναπτυσσόμενη οικονομία που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής και επιρροής της χώρας, η διπλωματική δραστηριοποίηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη που καθιστά την Ελλάδα οιονεί παράδειγμα για άλλες χώρες και γέφυρα με την ΕΕ και βέβαια, η εθνική ομοψυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στρατηγός Φλώρος: Πέταξε με F-16 πάνω από το μνημείο του Νικόλαου Σιαλμά (βίντεο)

Δένδιας: Η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Ερντογάν: Μας ικανοποιεί η ώθηση που έχουμε πετύχει τελευταία στις σχέσεις με την Ελλάδα