Πολιτική

Κουντουρά στην Ε.Ε: Ζητούμε σύσταση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τουρισμού

έλενα κουντουρά

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά ζήτησε από την Πορτογαλική Προεδρία  να στηρίξει την πρόταση δημιουργίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τουρισμού, με στόχο τη συνεργασία, το συντονισμό και την  υποστήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ για τη διαχείριση των κρίσεων στον τουρισμό.  

Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα - που αφορά ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία- η Έλενα Κουντουρά τοποθετήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, με τη συμμετοχή των Πορτογάλων Υπουργών Τουρισμού και Υποδομών, Ρίτα Μάρκες και Νούνο Σάντος, για  την παρουσίαση του προγράμματος της Πορτογαλίας, ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στην ομιλία της η Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει συστηματικά υπάρξει  απούσα από τη διαχείριση των κρίσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, παρόλο που οι κρίσεις αυτές δεν γνωρίζουν σύνορα και άρα η αντιμετώπιση τους θα ήταν πιο αποτελεσματική αν υποστηριζόταν από κοινές δομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε ότι η πανδημία  ανέδειξε με το πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό, και για αντίστοιχες  ευρωπαϊκές δομές, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και οι κρίσεις που απαιτούν διαχείριση, όπως οι πτωχεύσεις κολοσσών του τουρισμού (πχ. Thomas Cook), η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές και τα ζητήματα ασφαλείας.

Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στην πρότασή της για τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό που έχει ήδη υιοθετηθεί από την Επιτροπή TRAN, και έχει ήδη ψηφιστεί σε δύο ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τουρισμό. Η πρόταση αυτή, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται μετά την ένταξη στον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021 σχετικής προπαρασκευής δράσης.

Ζήτησε συγκεκριμένα από την Υπουργό Τουρισμού της Πορτογαλίας,  να στηρίξει και να προωθήσει κατά την Πορτογαλική Προεδρία την πρόταση για την  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τον Τουρισμό, με εντολή μεταξύ άλλων να υποστηρίξει  τα Κράτη στη διαχείριση κρίσεων στον Τουρισμό, και όπου μπορούν να ενταχθούν κοινοί μηχανισμοί στήριξης για τη διαχείριση κρίσεων,  καθώς και την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, το Παρατηρητήριο και η προβολή της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού σε τρίτες χώρες.

«Πρόκειται για  πολύ σημαντική προσφορά συνολικά στον ευρωπαϊκό τουρισμό, που θα ωφελήσει όλα τα κράτη-μέλη, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους αλλά και τους επισκέπτες», επισήμανε η Έλενα Κουντουρά.

 Στην απάντησή της, η Υπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας συμφώνησε με τη θέση της Έλενας Κουντουρά για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τον Τουρισμό, και για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στην ΕΕ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Παράλληλα, σε  ξεχωριστή της παρέμβαση στην Επιτροπή TRAN στη συζήτηση της υπό κατάρτιση Έκθεσης για την «Καθιέρωση Στρατηγικής της ΕΕ για το Βιώσιμο Τουρισμό»,   όπου είναι εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας, η Έλενα Κουντουρά υπερτόνισε την ανάγκη να καταστούν υποχρεωτικά σε όλη την ΕΕ τα αρνητικά τεστ κορονοϊού πριν την αναχώρηση, με στόχο την αποφυγή της διασποράς του ιού και τη  μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια και στις μεταφορές σε όλη την Ευρώπη.

«Σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας πρέπει να είμαστε σαφείς ότι σήμερα ο μόνος τρόπος για ασφαλή ταξίδια είναι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για υποχρεωτικό τεστ πριν την επιβίβαση. Πρέπει επίσης να τονίσουμε τις προτάσεις μας για την δημιουργία ενός συστήματος αμοιβαίας και κοινής αναγνώρισης των εμβολιασμών από τις αρχές των Κρατών Μελών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, φυσικά μόνο αν προκύψουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν πιθανή πηγή μετάδοσης του ιού».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη στην ανεργία η Κρήτη μετά από 27 χρόνια (πίνακες)

Κρήτη - κορωνοϊός: Κι άλλος ασθενής στη ΜΕΘ

Κρήτη: Άνοιξε το γυμναστήριό του αλλά το "πλήρωσε" ακριβά

 

 

Κρήτη

Κρήτη - τουρισμός: Χαμηλές προσδοκίες και ...μικρό καλάθι από τους ξενοδόχους

Εναρμονισμένοι στα νέα μέτρα και οι τουρίστες

Πολύ χαμηλά κρατούν των πήχη των προσδοκιών οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου και του Λασιθίου, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, καθώς η πανδημία έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο άλλοτε χρυσοφόρο τουριστικό προϊόν του νησιού!

Έτσι, μετά από μία “νεκρή” χρονιά, όπως ήταν η περσινή, για τον τουρισμό στη χώρα μας, τη φετινή σεζόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού έχει βάλει στόχο να επιτύχει - έστω κατά 50% - όσα πέτυχε η χώρα μας, το θεαματικό 2019!

Ωστόσο, οι τουριστικοί φορείς στην Κρήτη ρίχνουν τον πήχη και τονίζουν ότι με τις μηδαμινές, έως τώρα, κρατήσεις δεν μπορούμε να συζητάμε για μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν και μάλιστα εάν δεν υπάρξει νέα ανατροπή με τα περιοριστικά μέτρα κι ενδεχομένως μία απότομη αύξηση κρουσμάτων ανά πάσα ώρα και στιγμή…

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Λασιθίου, Μανώλης Βαρκαράκης, επισήμανε ότι οι κρατήσεις έως τώρα είναι μηδενικές, υπάρχουν κυρίως τα περσινά voucher, και όσο πιο γρήγορα ξεμπλοκάρουν, όπως είπε, ζητήματα διαδικαστικά που αφορούν κυρίως στους εμβολιασμούς και τα πιστοποιητικά από χώρες της ΕΕ αλλά κυρίως από τρίτες χώρες στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η Βρετανία, αλλά κυρίως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, τότε δεν μπορούμε να συζητάμε για επιστροφή στην κανονικότητα και πάντως όχι πριν τα τέλη Μαϊου! Δηλαδή, όπως ανέλυσε ο ίδιος, όλα είναι στον … αέρα!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του Ηρακλείου, κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Γιώργο Ι. Παπαδάκη, θα πρέπει να “ξεχάσουμε το φετινό Πάσχα και συνολικά τον Απρίλιο, ενώ ο Μαϊος θα είναι κακός”!

Από τον Ιούνιο και μετά, όπως είπε ο κ. Χαλκιαδάκης, το σίγουρο είναι ότι η αγορά θα ανοίξει πρώτα με τους Γερμανούς και μετά με τους Βρετανούς, με βασική προϋπόθεση τους εμβολιασμούς…

Οι ξενοδόχοι, συνολικά, διαμαρτύρονται για τον χρόνο που επιλέχθηκε από το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να προχωρήσει το θέμα των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό και δη σε χώρους που ανήκουν σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή και να αξιολογηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ζητούν χρόνο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μetoogreece.gr: Ανοιξε η πλατφόρμα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης

Αποχώρησε το Τσεσμέ από το κεντρικό Αιγαίο

Ιαπωνία: H εταιρεία που αγοράζει… το πρόσωπό σου για 400 δολάρια!