Πολιτική

Κεγκέρογλου: Να δοθεί λύση για τους εργαζόμενους με τα μπλοκάκια

κεγκέρογλου

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να δοθεί άμεσα λύση για τους εργαζομένους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ ή μπλοκάκι).

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ ή "μπλοκάκι") γονατίζει όσους απασχολούνται στο κλάδο, αφού αδυνατούν να καταβάλλουν τις ιδιαίτερα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες φτάνουν μέχρι και το 38,1%, σύμφωνα με εφαρμοστική εγκύκλιο που εκδόθηκε πρόσφατα.
Επειδή δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην αγορά εργασίας, αφού ο νέος τρόπος υπολογισμού και κατανομής της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε διακοπή συνεργασίας (απόλυση) ή απεμπόληση δικαιωμάτων από πλευράς εργαζόμενου ή «αναγκαστική» διακοπή των εργασιών τους.
Επειδή οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν προκάλεσαν περαιτέρω σύγχυση για το τι ισχύει τελικά.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

-Προτίθεστε να επανεξετάσετε τις αποφάσεις σας;
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να δοθεί λύση για τους εργαζομένους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ ή μπλοκάκι);».
 

Πολιτική

Στο Υπουργείο Εργασίας ο πρωθυπουργός - Τί αναμένεται να πει

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης όσον αφορά στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό θα αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στις 12μμ στο υπουργείο εργασίας λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των ηνίων του υπουργείου από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην πληγή των εκκρεμών συντάξεων που υπερβαίνουν πλέον τις 300.000.

Στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι επίσης η στήριξη της απασχόλησης στην μετά Covid – 19 εποχή προκειμένου να μην εκτοξευτεί η ανεργία καθώς τους επόμενους μήνες θα απομακρύνεται σταδιακά η ασπίδα προστασίας που πρόσφεραν οι αναστολές συμβάσεων και τα άλλα μέτρα ενίσχυσης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων.

Η ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα θα στηριχθεί εν πολλοίς πολιτική στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και ειδικά στις δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων.

 

Διαβάστε επίσης:

ΒΟΑΚ: Όχι άλλα λόγια αλλά έργα - Τι ζήτησαν οι αιρετοί από το υπουργείο Ανάπτυξης

Αρναουτάκης στο Ράδιο Κρήτη: Γενναία η νέα χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στην Κρήτη

Μιχάλης Καραμαλάκης: Παραμένει Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο Ηρακλειώτης Αντιστράτηγος