Πολιτική

Χρήστος Σπίρτζης: Δεν πάμε στη μάχη για να χάσουμε

σπίρτζης

Στον ελάχιστο χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αποδίδει την μη ανταπόκριση του κόσμου, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν αρκετός ώστε η κυβέρνηση να ασκήσει οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές που θα μπορούσε να νιώσει ο ελληνικός λαός ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ακόμα ότι «στη μάχη δεν πας για να χάσεις», αν και όπως πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι όταν ένας πολιτικός χώρος βγαίνει από μια ήττα είναι λογικό να συσκέπτεται και να επιχειρεί να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αυτήν, εξετάζοντας τι δεν πήγε καλά και ποια λάθη έγιναν.

Όπως τόνισε, μέσα σε ένα μήνα, μέχρι τη διάρκεια των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να διορθώσει πολλά καθώς η πολιτική του προοδευτικού χώρου έναντι αυτής της νεοφιλελεύθερης ΝΔ είναι διακριτή και με μεγάλες διαφορές. Κεντρικός στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες όσων έχουν πληρώσει περισσότερο στη διάρκεια των 9 χρόνων μνημονίων, τόνισε ο υπουργός, δηλαδή των μεσαίων στρωμάτων και αυτών που βρέθηκαν στο περιθώριο.

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι ο χρόνος, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν ήταν αρκετός, ώστε η κυβέρνηση να ασκήσει οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές που θα μπορούσε να νιώσει ο ελληνικός λαός. Όπως τόνισε ο υπουργός, μέχρι τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση δεν μπορούσε να χαράξει την πολιτική που ήθελε, ακόμη και σε θεσμικά ζητήματα ενώ σε σχέση με τη λογική των υπερπλεονασμάτων επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ, το οποίο συνεχώς διατύπωνε λάθος εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, κάτι που παραδέχθηκε το ίδιο το Ταμείο με σημαντική καθυστέρηση δίχως να υποστεί καμία συνέπεια, και οι πολιτικές που επέβαλλε, αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Σε σχέση με τη δυνατότητα το κυβερνών κόμμα να ανατρέψει την εκλογική διαφορά με τη ΝΔ, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι τα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων είναι σε απόλυτα αντίθετη κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, όπως είπε, είναι εντελώς διαφορετική μια πολιτική με ελαστικές θέσεις εργασίας και μια πολιτική που προωθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές δεν αποφάσισε για αυτά τα θέματα, αλλά ήθελε να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας. Αντίστοιχα το ίδιο έγινε, όπως είπε, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου κι εκεί έγιναν λάθη, κυρίως με την επιλογή των προσώπων.

Ο υπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι στόχος τώρα είναι η ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης αναμέτρησης αφού «δεν πας σε μια μάχη για να χάσεις» όπως είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι δύσκολο. Παρόλα αυτά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιλέξει τις πολιτικές που τον οδήγησαν στα μνημόνια.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι συνεχίζεται η έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού σε ένα χώρο που έχει εγκαταλείψει τις ιδεολογικές του αξίες και αρχές ενώ χαρακτήρισε ήττα για το ΚΙΝΑΛ τη μη στήριξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

 

Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργούς: "Φέτος ξεχάστε τις διακοπές"

υπουργικό συμβούλιο τηλεδιάσκεψη

Η πορεία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης αλλά και οι εξελίξεις με την πανδημία βρίσκονται επί τάπητος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την επιτυχή ολοκλήρωση των Πανελληνίων και αναφορικά με την πανδημία τόνισε πως «έχουμε κάθε λόγο εμείς και οι πολίτες να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το έργο της ΕΛΑΣ για την εξιχνίαση του του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά , ενώ επισήμανε στους υπουργούς πως φέτος δεν θα πρέπει να σκέφτονται τις διακοπές καθώς «ούτε οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές».

Ειδήσεις σήμερα 

ΕΛ.ΑΣ: Τι απαντά στην καταγγελία αλλοδαπού ότι βασανίστηκε να ομολογήσει για τα Γλυκά Νερά

Μήνυμα της Μαριέττας Γιαννάκου από το νοσοκομείο: «Οι ευχές πιάνουν τόπο»

ΚΙΝ.ΑΛ: Ψάχνουν υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες