Πολιτική

Χρηστίδης: Ακατάλληλος χρόνος για το πολυνομοσχέδιο του Υπ.Παιδείας

 ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης

Κριτική για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία εν μέσω επιδημίας κορωνοϊού εκφράζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. Αναφέρεται σε οπισθορδρομικές διατάξεις που περιέχονται στο ν/σ αλλά και στην κριτική που ασκείται σε αυτό από εκπαιδιετικούς και στελέχη της ΔΑΚΕ.

Ειδικότερα σε συνέντευξη του στο ρ/σ Alpha, o Π. Χρηστίδης διερωτάται  «Για ποιο λόγο έρχεται τώρα αυτό το πολυνομοσχέδιο, με μια Βουλή, η οποία λειτουργεί υπό ειδικές συνθήκες και προφανώς με τον κόσμο και της Παιδείας να προστατεύει την υγεία των παιδιών, των δασκάλων και των καθηγητών μας. Δεν πιστεύω πως είναι ο σωστός χρόνος να το συζητήσουμε λοιπόν αυτό».

Υποστήριξε ότι υπάρχει σειρά ζητημάτων με αλλαγές, οι οποίες είναι σε εντελώς οπισθοδρομική κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει λόγος να κουβεντιάζουμε πράγματα που έχουν κλείσει πριν από 40 χρόνια και δεν συμβάλουν στην πραγματική πρόοδο των μαθητών. Εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στην ένταξη της τεχνολογίας στην ζωή των μαθητών, στον τρόπο με το οποίο θα προστατεύσουν τις αξίες τους και τις αρχές τους αλλά ταυτόχρονα θα εξελιχθούν και ως άνθρωποι στην κοινωνία αυτή που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα».

Αν η μόνη συζήτηση που αφορά την Ν. Κεραμέως, είναι τα θέματα που έχουν να κάνουν με την διαγωγή, εμείς θα είμαστε απέναντι σε αυτό, διότι δεν πιστεύουμε πως αυτά είναι τα προβλήματα που αφορούν σήμερα το σχολείο. Σε αυτή την κατεύθυνση, περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση να σκεφτεί καλά, αν είναι τώρα η ώρα να γίνει η συζήτηση για την παιδεία, υπό αυτές τις συνθήκες.

Σημείωσε επίσης πως στο νομοσχέδιο αντιδρά ακόμα και η ΔΑΚΕ καθηγητών και δασκάλων της ΝΔ. Έχει βγάλει ανακοίνωση και διαφωνεί με την υπουργό, το νομοσχέδιο αφορά κρίσιμα ζητήματα του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργούν τα σχολεία και όλα αυτά θέλουν επεξεργασία, θέλουν διάλογο, θέλουν συζήτηση.

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνονται με τη Βουλή σχεδόν κλειστή και με τα μισά πολιτικά κόμματα να αγωνίζονται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας», ανάφερε. 

«Πρέπει να γίνονται με γενναιότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι με ζητούμενο να δημιουργήσουμε ακόμα ένα νομοσχέδιο με το όνομα κάποιου υπουργού», κατέληξε.

 

Πολιτική

Ηλιόπουλος: Οικονομική φυλακή για τους πολίτες ο νέος πτωχευτικός κώδικας

νάσος ηλιόπουλος ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο της Ν.Δ. περί του νέου πτωχευτικού κώδικα, που βαίνει προς ψήφιση αύριο στη Βουλή, άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Atlas TV» της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης έκανε λόγο για ένα "σχέδιο νόμου που δεν τόλμησε καν να φέρει το ΔΝΤ στις πιο μαύρες μέρες της οικονομικής κρίσης, και τώρα το φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αίροντας κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας".

"Πρόκειται για τη θέσπιση μιας οικονομικής φυλακής για όλους τους πολίτες -το συνομολόγησαν και όλοι οι φορείς στη Βουλή, εκτός φυσικά από τις τράπεζες", δήλωσε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας ότι "με το ν/σ της Ν.Δ. ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας των φυσικών προσώπων και πέφτει το ακατάσχετο από τα 1.200 στα 610 ευρώ για τρία χρόνια". "Και ακόμη και για τα ευάλωτα νοικοκυριά, η Ν.Δ. ισχυρίζεται με ψέματα ότι υπάρχει πλαίσιο προστασίας. Στην πραγματικότητα όμως και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας χάνουν το σπίτι τους, με μοναδική δυνατότητα να είναι για 12 χρόνια ενοικιαστές σε αυτό. Αν όμως χάσουν τρία ενοίκια, θα βρεθούν στο δρόμο. Και μετά από 12 χρόνια μπορούν να αγοράσουν το σπίτι τους, χωρίς να προσμετρώνται ούτε τα χρήματα που έδωσαν αρχικά, ούτε τα ενοίκια!", συμπλήρωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Στο μεταξύ, αναφερθείς στο μέτωπο της πανδημίας ο εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων, θυμίζοντας: "Η ίδια επιτροπή είχε πει πέρυσι να ανοίξουν τα σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα". "Πρόκειται, λοιπόν, για σαφή κυβερνητική επιλογή το φετινό άνοιγμα των σχολείων με 25 και 27 μαθητές ανά τάξη, και 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που κινήθηκε έτσι", δήλωσε.

Επιπλέον, χαρακτήρισε "ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή το γεγονός ότι η χώρα μας κινείται ανοχύρωτη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας συνολικά", υπογραμμίζοντας πως "ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2021 προβλέπει τη μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία κατά 31 εκατ. ευρώ", την ώρα που "στο ΕΣΥ εργάζονται 5.000 λιγότεροι υγειονομικοί". "Κι όμως, με αυτή την κατάσταση που βιώνουμε ο κ. Πέτσας δεν ντράπηκε να πει το Σεπτέμβρη ότι 'αν η Ν.Δ. είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχε πετάξει εκατομμύρια", τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε σαφής: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά δυναμικές διπλωματικές κινήσεις, με επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων νότια και ανατολικά της Κρήτης, με κυρώσεις στο τραπέζι, με θετική ευρωτουρκική ατζέντα, και με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη. Σαφώς και με ενεργή εξωτερική πολιτική, όπως ασκούσε η δική μας κυβέρνηση, δημιουργώντας συμμαχίες -όπως αυτή με τις χώρες του Νότου. Συμμαχίες που ακύρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν επέλεξε να στηρίξει το μπλοκ της λιτότητας στο εσωτερικό της Ε.Ε.".

Ο εκπρόσωπος Τύπου διερωτήθηκε, κλείνοντας, αν μπορεί η Ν.Δ. να αντέξει την προσφυγή στη Χάγη, "την ώρα που δεν έχει καταφέρει καν να φέρει στη Βουλή τις διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία", και χαρακτήρισε "διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και μεγάλη ήττα του Ερντογάν τη Συμφωνία των Πρεσπών".