Πολιτική

Γεροβασίλη: Η αλήθεια για την ειδική αγωγή

Η κ. Γεροβασίλη

Δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ:

"Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σήμερα στη Βουλή ότι η κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη 4.500 μόνιμων καθηγητών στην Ειδική Αγωγή. Ας δούμε όμως τι πραγματικά έχει συμβεί.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον κ. Μητσοτάκη, ήταν αυτή που οδήγησε στη διάλυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και την απόλυση  χιλιάδων καθηγητών το 2014. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που παρέδωσε τη χώρα το 2015 με άδεια ταμεία και με θεσμοθετημένο τον κανόνα 1/5 στην αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων.  

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη της δημόσιας παιδείας αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητα. Η αρμόδια για τη δημόσια διοίκηση διαπραγματευτική ομάδα, που αποτελούνταν από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, κατόρθωσε στις αρχές του 2018 κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο με βάση τα  τότε δημοσιονομικά περιθώρια και τους περιορισμούς των προσλήψεων.

Με πλήρη τεκμηρίωση και κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, πέτυχε την έγκριση της πρόσληψης 4.500 μόνιμων καθηγητών στην Ειδική Αγωγή καθ’ υπέρβαση του κανόνα των προσλήψεων.

Το ίδιο συνέβη με την έγκριση 3.000 προσλήψεων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Το ίδιο είχε επιτευχθεί λίγους μήνες πριν με την έγκριση της μονιμοποίησης 2.100 πυροσβεστών που είχαν παραμείνει σε καθεστώς ομηρείας λόγω ολιγωρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τη διαδικασία έγκρισης των 4.500 μόνιμων καθηγητών Ειδικής Αγωγής ακολούθησε η έγκριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλων 10.500 προσλήψεων μόνιμων καθηγητών Γενικής Παιδείας.

Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και της μετέπειτα Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου  παρέδωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ σε πλήρη εξέλιξη, τον διαγωνισμό (μέσω ΑΣΕΠ) για την πρόσληψη 4.500 καθηγητών Ειδικής Αγωγής και ολοκληρωμένες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον διαγωνισμό των 10.500 καθηγητών Γενικής Παιδείας.

Σύνολο 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού αδράνησε επί σειρά μηνών προσκολλημένη στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της τελικά έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και υλοποιεί τις προγραμματισμένες προσλήψεις. Τολμά μάλιστα να τις παρουσιάζει ως δική της πρωτοβουλία!

Την ίδια στιγμή βέβαια προωθούν προς ψήφιση το πιο αντιεκπαιδευτικό και αναχρονιστικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών.

Οι Έλληνες πολίτες όμως γνωρίζουν την αλήθεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που στήριξε τη δημόσια παιδεία και το δημόσιο σχολείο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που δρομολόγησε τις προσλήψεις 15.000 μόνιμων καθηγητών στην εκπαίδευση μετά από παρά πολλά χρόνια.
Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί λυσσαλέα και με κάθε μέσο να υπονομεύσει τη δημόσια παιδεία προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων".

Πολιτική

Πατέλης: Ζητώ συγγνώμη - «Ατυχής και λάθος η δήλωσή μου» για τους κατόχους διδακτορικού

Ο κ.Πατέλης

Συγγνώμη ζήτησε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης για τις αρνητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τους κατόχους διδακτορικού.

 «Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωση μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός», αναφέρει μεταξύ άλλων με ανάρτησή του στα social media ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. Σημειώνεται πως οι αρχικές του δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός. Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.

Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση. Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν. Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».

Προσχηματική η καθυστερημένη συγγνώμη Πατέλη

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η καθυστερημένη συγγνώμη του κ. Πατέλη, που θεωρεί ότι όσοι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους είναι τεμπέληδες, είναι παντελώς προσχηματική. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει εδώ και δύο χρόνια με τα πεπραγμένα της την αντίληψη που έχει για τους νέους και τους επιστήμονες της χώρας».

«Πρώτα υποτίμησαν τα πιο μορφωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με το φιάσκο του σκοιλ-ελικικού. Στη συνέχεια για μήνες συκοφάντησαν τη νεολαία που εργάζεται και σπουδάζει κάνοντας λόγο για "ανεύθυνους που διασπείρουν τον κορωνοϊό". Μετά αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας να πετάξουν 25.000 δεκαοχτάχρονους εκτός πανεπιστημίων για να έχουν πελατεία τα κολέγια», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.

«Και τώρα προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας. Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πατέλης είπε ότι «για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς κατηγόρησε  τον κ. Πατέλη ότι «αποκαλύπτει το "όραμα" των δήθεν άριστων της Ν.Δ. για τους νέους και τις νέες της χώρας. Φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση».

Παράλληλα η Κουμουνδούρου συμπλήρωσε ότι «σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Πατέλης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το διδακτορικό ως κάτι αρνητικό, να προσβάλει τους νέους επιστήμονες που συνέχισαν τις σπουδές τους ως τεμπέληδες και να τους απειλήσει ότι το μόνο που τους περιμένει είναι η ανεργία. "Δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά" , τόνισε και έδειξε την έξοδο από τη χώρα στους νέους με υψηλού επιπέδου προσόντα. Μάλιστα κ. Πατέλης με αλαζονικό τρόπο διατηρεί το δικαίωμα για τον εαυτό του, αλλά δεν το αναγνωρίζει στους νέους επιστήμονες της χώρας». Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «οι αντιλήψεις και οι πολιτικές της δεξιάς είναι αυτές που θέριεψαν στο παρελθόν το brain drain και αναβιώνουν τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο από τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση των δήθεν άριστων».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Πελώνη στην Έφη Αχτσιόγλου

Κεραμέως - σχολεία: Νωρίτερα η έναρξη του σχολικού έτους