Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2019

γιώργος σταθάκης

Οι επενδύσεις στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, εκτιμώνται σε 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2030. Αυτό ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του 8ου Capital+Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr
 
Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, "οι προκλήσεις της ενιαίας ευρωπαϊκής ενέργειας είναι μπροστά μας. Η συστράτευση προς τους στόχους που έχει θέσει η χώρα και έχει συνυπογράψει αποτελεί την μεγάλη πρόκληση. Θα κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός σε έργα υποδομής, στην ενοποίηση αγορών, στον μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας του ενεργειακού τομέα, αποτελούν ένα τεράστιο επενδύσεων. Εκτιμάται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 32 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία".
 
Ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας ενώ μίλησε και για τις αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και για τη θεσμοθέτηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Όπως είπε, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2019, υλοποιώντας ουσιαστικά το Μοντέλο-Στόχος (Target Model) που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενιαία αγορά ενέργειας.
 
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έργα δικτύων και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που σχεδιάζονται και υλοποιούνται (αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, Θεσσαλονίκη-Σκόπια, EastMed, αναβάθμιση τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, FSRU στην Αλεξανδρούπολη). Επίσης, επιταχύνονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις τόσο με τις γειτονικές χώρες της βαλκανικής όσο και στο εσωτερικό, οι διασυνδέσεις των νησιών. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, έχει προκηρυχθεί και κατοχυρωθεί η β΄ φάση, ενώ η γ΄ φάση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 2020.
 
Επίσης, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτης και η κατασκευή του έργου προχωράει, ενώ η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης έχει λάβει, πλέον, ισχυρή υπόσταση. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν δύο αποφάσεις της ΡΑΕ και προχωράει, μέσω της Αριάδνης, η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου διασύνεσης με χρονικό ορίζοντα το 2023.
 
 

Πολιτική

Χαρδαλιάς για την προμήθεια των self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάνει δηλώσεις

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα self tests έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κριθεί έκπτωτη από τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια αυτοδιαγνωστικών τεστ η εταιρεία Swiss Med.

Η απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ, που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

«Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια selftest, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων.

Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την προσπάθεια με αθλιότητες, fake news και τη γνωστή του μικροψυχία. Το ίδιο κάνει και τώρα που το συμπληρωματικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χαρδαλιάς. και προσθέτει:

«Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε νωρίτερα ότι «μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου - σαν τον κλέφτη και πάλι - να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ». Μια εταιρεία «η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα "προσόντα" τα χρέη και την "εμπειρία" των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες».

«Φυσικά τα self tests ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά».

Διαβάστε επίσης: 

Θεσσαλονίκη: Στυγερό έγκλημα - 71χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος

Η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν την μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία