Πολιτική

Ευρωκοινοβούλιο: Παρέμβαση Κουντουρά για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

έλενα κουντουρά

H Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά συμμετείχε στην ειδική συνεδρίαση της ομάδας Task Force Tουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε από κοινού με φορείς της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, για την αποτίμηση της κατάστασης του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας.

Στην καίρια αυτή συνεδρίαση, τοποθετήθηκαν η  Alessandra Priante, Περιφερειακή Διευθύντρια για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο Eduardo Santander, Εκτελεστικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η Lola Una Cardenas, Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), η Cristina Nunez Cuesta, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών για ένα Ανταγωνιστικό και Βιώσιμο Τουρισμό (NECSTouR) και ο Juan Marin μέλος του NECSTouR.

Στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση,  η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας  των ταξιδίων και του τουρισμού,  και δεδομένου ότι ακόμη και στα πιο θετικά σενάρια η κανονικότητα δεν θα επανέλθει το 2021, πρόταξε ως αναγκαία τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για την επιβίωση τους. Τόνισε τον κυρίαρχο ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθώς και  των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, σε συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο,  ώστε:

να αποτραπούν οι απολύσεις, ειδικά στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν στήριξη από τα κράτη.
να αποφευχθούν οι χρεωκοπίες, που είναι μια πραγματική απειλή, ειδικά  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανοικτές υποχρεώσεις, δύσκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης ενώ δέχονται αφόρητη πίεση από τους οικονομικά ισχυρότερους.
Όσον αφορά την επανεκκίνηση του τουρισμού,  η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN,  άσκησε κριτική στη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής η Κομισιόν, και επισήμανε - για πολλοστή φορά από την αρχή της πανδημίας- την ανάγκη λήψης κοινών μέτρων για την ασφάλεια στα ταξίδια.

Χαρακτηριστικά η Έλενα Κουντουρά τόνισε:

«Στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τo πρώτο σοκ της πανδημίας, απαιτήσαμε εγκαίρως, ήδη από την άνοιξη, τον συντονισμό του ανοίγματος των συνόρων ενόψει της τουριστικής περιόδου. Είχαμε προβλέψει ότι, χωρίς συντονισμό, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό.

 H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια, με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες και, δυστυχώς, την αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Το χάος που επικρατεί ακόμα και σήμερα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Χρειάζεται να μπουν απλοί, αναλογικοί και αποτελεσματικοί κανόνες για όλους».

Πολιτική

Γεννηματά: Παρακολουθούν τον χάρτη να γίνεται κόκκινος χωρίς να παίρνουν μέτρα

γεννηματά

«Πίσω από τα κατά καιρούς μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ, η ΝΔ δεν το πιστεύει, δεν το στηρίζει. Θέλουν να μετατρέψουν το ΕΣΥ σε ένα απαξιωμένο, φθηνό προνοιακό σύστημα. Με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, σύστημα που "σπρώχνει" όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα σε ιδιωτικά κέντρα υγείας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά στην παρέμβασή της με την οποία άνοιξε τηλεδιάσκεψη του «δικτύου» στελεχών του Κινήματος Υγείας του ΚΙΝΑΛ για το ΕΣΥ.

   Η κ. Γεννηματά καταλόγισε ευθύνη στην κυβέρνηση λέγοντας πως «κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με την κοινή μας προσπάθεια κερδίσαμε την άνοιξη» και προσέθεσε πως με αφορμή την πανδημία το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Επικαλέστηκε προς τούτο την Έκθεση Πισσαρίδη όπου «δεν υπάρχει η αρχή της ισότιμης κάλυψης για όλους τους πολίτες, δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γραμμή για την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος και για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων».

   Για την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ξέρουμε τι έγινε το καλοκαίρι με τον τουρισμό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πλοία, τις συνθήκες που άνοιξαν τα σχολεία» και τόνισε: «Παρακολουθούν το χάρτη να γίνεται κόκκινος χωρίς να παίρνουν μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες».

   Σχετικά με την κατάσταση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση τής πανδημίας, η Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως οι συνθήκες είναι όλο και πιο δύσκολες, τα προβλήματα μεγάλα. «Πριν 2 ημέρες εγκαταστάθηκαν οι 50 κλίνες ΜΕΘ, που μετά από δική μας πρωτοβουλία, δώρισε η Βουλή στο νοσοκομείο Σωτηρία.

   Η πρόταση μας έπιασε τόπο. Ευτυχώς. Είναι όμως πραγματικά λυπηρό ότι αυτή ήταν και η μοναδική ουσιαστική πράξη ενίσχυσης του συστήματος. Και μάλιστα χωρίς πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

   Καλά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και ήρθε στα εγκαίνια. Θα ήταν όμως ακόμη καλύτερο αν οι 50 ΜΕΘ άνοιγαν χωρίς να αποσπασθεί ειδικευμένο προσωπικό και να αποδυναμωθούν τα άλλα δημόσια Νοσοκομεία. Ενώ είχαν όλο το χρόνο να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν γιατρούς και νοσηλευτές», υπογράμμισε .

   Για την αναγέννηση του ΕΣ , όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως πρέπει να στηρίζεται στις ίδιες βασικές αρχές της ίδρυσης του:

   Πρώτα και κύρια ισότητα. Καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με την ευθύνη του κράτους. Ο πολίτης δεν μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετείται μέσω γνωστού ή χρημάτων.

   Δεύτερον ποιότητα. Το νέο ΕΣΥ δεν οικοδομείται χωρίς γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης. Με ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό και αποκεντρωμένη λειτουργία.

   Τρίτον προσβασιμότητα. Νέος ιατρικός χάρτης και σύνδεση με σύστημα πρωτοβάθμιας για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανισότητας που υπάρχει σήμερα.

   Τέταρτον βιωσιμότητα. Αντιμετώπιση της ηλικιακής ανισορροπίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών παραμένει υψηλός, οι νέοι ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό.

   Επανέλαβε τις 11+1 προτάσεις που παρουσίασε στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη και κάλεσε τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να συγκροτήσουν πανελλαδικό δίκτυο για τον χώρο της Υγείας με άξονες συζητήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και να λάβουν πρωτοβουλίες τόσο για την ανάδειξη των προβλημάτων, όσο και για την κατανόηση και αποδοχή των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ.