Πολιτική

Ευρωκοινοβούλιο: Παρέμβαση Κουντουρά για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

έλενα κουντουρά

H Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά συμμετείχε στην ειδική συνεδρίαση της ομάδας Task Force Tουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε από κοινού με φορείς της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, για την αποτίμηση της κατάστασης του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας.

Στην καίρια αυτή συνεδρίαση, τοποθετήθηκαν η  Alessandra Priante, Περιφερειακή Διευθύντρια για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο Eduardo Santander, Εκτελεστικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η Lola Una Cardenas, Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), η Cristina Nunez Cuesta, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών για ένα Ανταγωνιστικό και Βιώσιμο Τουρισμό (NECSTouR) και ο Juan Marin μέλος του NECSTouR.

Στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση,  η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας  των ταξιδίων και του τουρισμού,  και δεδομένου ότι ακόμη και στα πιο θετικά σενάρια η κανονικότητα δεν θα επανέλθει το 2021, πρόταξε ως αναγκαία τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για την επιβίωση τους. Τόνισε τον κυρίαρχο ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθώς και  των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, σε συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο,  ώστε:

να αποτραπούν οι απολύσεις, ειδικά στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν στήριξη από τα κράτη.
να αποφευχθούν οι χρεωκοπίες, που είναι μια πραγματική απειλή, ειδικά  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανοικτές υποχρεώσεις, δύσκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης ενώ δέχονται αφόρητη πίεση από τους οικονομικά ισχυρότερους.
Όσον αφορά την επανεκκίνηση του τουρισμού,  η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN,  άσκησε κριτική στη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής η Κομισιόν, και επισήμανε - για πολλοστή φορά από την αρχή της πανδημίας- την ανάγκη λήψης κοινών μέτρων για την ασφάλεια στα ταξίδια.

Χαρακτηριστικά η Έλενα Κουντουρά τόνισε:

«Στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τo πρώτο σοκ της πανδημίας, απαιτήσαμε εγκαίρως, ήδη από την άνοιξη, τον συντονισμό του ανοίγματος των συνόρων ενόψει της τουριστικής περιόδου. Είχαμε προβλέψει ότι, χωρίς συντονισμό, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό.

 H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια, με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες και, δυστυχώς, την αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Το χάος που επικρατεί ακόμα και σήμερα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Χρειάζεται να μπουν απλοί, αναλογικοί και αποτελεσματικοί κανόνες για όλους».

Πολιτική

Κεγκέρογλου: Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, θα φέρει νέα δεδομένα

βασίλης κεγκέρογλου

O γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την προεδρεία του κινήματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κατάθεση των απαιτούμενων υπογραφών, μίλησε στην ΕΡΤ για την υποψηφιότητα του αλλά και για τη επικείμενη συνάντηση του με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου που έκανε παρέμβαση για τη διασφάλιση της ενότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει σήμερα μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική ολοκληρωμένη πρόταση για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει μια εθνική στρατηγική που πρέπει να προχωρήσει για να είναι η Ελλάδα ασφαλής τα επόμενα χρόνια. Αυτό που λείπει από την παράταξη μας είπε ο κ. Κεγκέρογλου, είναι η ζωντανή σχέση με την κοινωνία η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Εξήγησε πως ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί  αυτό που διερράγη από την κρίση και μετά όταν χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα.

Η υποψηφιότητα μου έρχεται να δώσει προστιθέμενη αξία στο χτίσιμο νέων σχέσεων με την κοινωνία που ήδη έχει ξεκινήσει και αυτή είναι η επιδίωξη μου, τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου για τους λόγους της υποψηφιότητας του. Τόνισε δε ότι με την όποια εξέλιξη ο ίδιος θα συμβάλλει και θα επιμείνει σε αυτό γιατί  έτσι μπορεί να επιτευχθεί η διαφορά σε σχέση με την μέχρι σήμερα πολιτική  που ακολουθήθηκε που είναι στη σωστή κατεύθυνση  με αυτόνομη πορεία. Επισήμανε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το  ΠΑΣΟΚ είναι δύο διαφορετικές οντότητες και δεν θα σβήσει καμιά από τις δύο και βαδίζουν μαζί.

Η παράταξη μας μπορεί και σήμερα να είναι η καθοριστική πολιτική δύναμη στη χώρα, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, θα φέρει νέα δεδομένα, τα οποία  πρέπει όσοι έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα επανεκτιμήσουμε και να δούμε συνολικά πως θα προχωρήσουμε, είπε.

Λίγο μετά το μεσημέρι, ο κ. Κεγκέρογλου θα συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου στη Βουλή όπου θα συζητήσουν για τις εξελίξεις αλλά και τις επιδιώξεις του κινήματος. Παρέπεμψε μάλιστα για μετά την συνάντηση τους τις όποιες απαντήσεις του σε σχέση με την δική του υποψηφιότητα.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος: Έπαιξε σε τουρνουά μπάσκετ της Αστυνομίας

Γιώργος Παπανδρέου: Θα μιλήσω με όλους τους υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου στην ανακοίνωση Παπανδρέου

ESPA BANNER