Πολιτική

EE-Τουρκία: ερωτηματικά σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία στο προσφυγικό

πρόσφυγες

Η κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης της τουρκικής κυβέρνησης από την ΕΕ συζητήθηκαν την Τετάρτη από τους ευρωβουλευτές.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσαν τα μέλη των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Ανάπτυξη, ειδικά όσον αφορά τα αποτελέσματα της Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, αλλά και για τη γενικότερη εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή της συμφωνίας του Μαρτίου 2016 για την παύση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την ΕΕ.

Αρκετοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην μονομερή παρέμβαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Βορειοανατολική Συρία και τόνισαν ότι οι πόροι της ΕΕ δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να υποχρεωθεί ο διαφεύγων πληθυσμός της Συρίας να επιστρέψει στη χώρα του. Μερικοί επέκριναν επίσης την έλλειψη οποιασδήποτε προόδου τα τελευταία χρόνια, ενώ ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων σε εδάφη της ΕΕ μειωνόταν, στην κατεύθυνση της σύστασης ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού κοινού συστήματος ασύλου.

Η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, πρώτα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και έπειτα στη συζήτηση που ακολούθησε με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Υπηρεσίας για τη Στήριξη του Δικαιώματος Ασύλου και των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Οι περισσότεροι ομιλητές επαίνεσαν τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι αρχές της Ελλάδας και κατέκριναν το έλλειμα αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο τις φρικτές συνθήκες στις οποίες διαβιούν χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα νησιά της Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τον υπερπληθυσμό στις εγκαταστάσεις, την έλλειψη βασικής περίθαλψης και την απουσία μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων, μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Κόσμος

«Αντάρτικο» στην ΕΕ για τη στρατηγική εμβολιασμών - Οι έξι χώρες που διαφοροποιούνται

κορωνοϊός εμβολιασμός

Μέτωπα, διαφορετικές σχολές σκέψης και ανταρσίες έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της ΕΕ σε σχέση με τη στρατηγική των εμβολιασμών. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις εγκρίσεις άνοιξαν εστία παραπόνων καθώς χώρες της Ένωσης έδειξαν την Κομισιόν ως υπέυθυνη για τη δυστοκία όσον αφορά στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ενιαία στρατηγική της ΕΕ στον εμβολιασμό του πληθυσμού φαίνεται, όπως σχολιάζει και η βρετανική Sun, να πέφτει στο κενό. 

Δεν είναι μόνο η Ουγγαρία που διαφοροποίησε τη στάση της από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» αναζητώντας σκευάσματα εκτός χωρών της Δύσης για να εμβολιάσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Από το «πλοιάριο» των Βρυξελλών πηδούν, εν μέσω επέλασης του τρίτου κύματος της πανδημίας, και άλλες χώρες. 

Η Γαλλία πριν από ένα 24ωρο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανατροπή ως προ το εμβόλιο της AstraZeneca και να το χορηγήσει στους άνω των 65 ετών. 

Στην πολιτική αυτή, αναφορικά με το συγκεκριμένο σκεύασμα, προσανατολίζεται και η Γερμανία.

Επικρίσεις για την πολιτική των Βρυξελλών έρχονται και από την Αυστρία, με τον καγκελάριο της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, να κατηγορεί την Κομισιόν για μεγάλη ολιγωρία στο θέμα των εγκρίσεων των εμβολίων. «Δεν θα πρέπει από εδώ και στο εξής να εξαρτόμαστε μόνο από την ΕΕ για την παραγωγή των εμβολίων δεύτερης γενιάς», δήλωσε επίσης.

Πέντε χώρες, Δανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν σαφώς διαφοροποιήσει τη θέση τους για τους εμβολιασμούς από την ΕΕ. Η Κοπεγχάγη, συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι υπέβαλε προσφορά ώστε να λάβει δόσεις που περίσσεψαν  από το Ισράηλ, παρατηρώντας ελλείψεις στην ΕΕ. Ο Ούγγρος ηγέτης, Βίκτορ Όρμπαν, έχει δηλώσει ότι η χώρα του παρέλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η Τσεχία, από τη μεριά της, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για αγορά εμβολίων.