Πολιτική

Αυγενάκης: Ελλείμματα δισεκατομμυρίων στη ζωική παραγωγή

avgenakis2_1.jpg

Στα «ιλιγγιώδη» ελλείμματα που προκύπτουν από το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά προϊόντα ζωικής παραγωγής, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα αναφορικά με την επάρκεια σε κρέας, με το εμπορικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό και να επιβαρύνει την εθνική οικονομία με ελλείμματα που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, μόνο για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής.

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, η αυτάρκεια σε κρέας στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, στα πουλερικά (κοτόπουλα) από 100% που ήταν το 1980 μειώθηκε στο 77%, στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% μειώθηκε στο 20% και στο χοιρινό από 95% στο 30%. Τα ελλείμματα επεκτείνονται και στο αγελαδινό γάλα, όπου η αυτάρκεια σήμερα ανέρχεται μόλις στο 40%. Από τους τομείς μόνο του κρέατος και του γάλακτος, οι δαπάνες για εισαγωγές των προϊόντων αυτών για το 2015 έφτασαν το 1,817 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία, συνολικά η Ελλάδα δαπανά περί τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισαγωγές για αγαθά στα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε αυτάρκεια. Το ποσό αυτό αν κι έχει μειωθεί εξαιτίας της ύφεσης, παραμένει «εγκληματικό» για μια χώρα που απασχολεί το 20% των ανθρώπων της στον πρωτογενή τομέα.

Επιστέγασμα της θλιβερής αυτής κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως μόνο μέσα στην περασμένη χρονιά (2015-2016) τουλάχιστον 2.000 αιγοπροβατοτρόφοι, που κατείχαν 100.000 αιγοπρόβατα εγκατέλειψαν την παραγωγή. Εάν τα επόμενα χρόνια η «διαρροή» ανθρώπινου δυναμικού από την πρωτογενή παραγωγή συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς ,συνυπολογίζοντας πως η πλειονότητα των κτηνοτρόφων είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών, η εσωτερική παραγωγή θα δεχθεί συντριπτικό πλήγμα. Συνεπακόλουθα οι εισαγωγές θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει έλλειμμα90% στα βοοειδή, ενώ είναι βέβαιο πως θα δημιουργηθεί έλλειμμα και στα αιγοπρόβατα, όπου σήμερα υπάρχει επάρκεια περί το 80%.

Η Κυβέρνηση αν και όφειλε, δεν παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα κυρίως στους νέους, ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας να αναπτυχθεί, με στόχο τη μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου και την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών σε κτηνοτροφικά προϊόντα.»

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.Για ποιες άμεσες ενέργειες δεσμεύεται η Κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί η επάρκεια σε κρέας στη χώρα;
2.Ποιος ο σχεδιασμός της για την παροχή κινήτρων στους εν ενεργεία αλλά και σε νέους κτηνοτρόφους;»
 

Πολιτική

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης προς ΕΕ: Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

μητσοτακης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα.

Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών. Οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες, εξάλλου, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ΄όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό».

Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Ειδήσεις σήμερα

Χρυσοχοϊδης: Ισχυρή παρουσία της ΕΛΑΣ στην αγορά

Σύψας - κορωνοϊός: Δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος

Γεωργιάδης - λιανεμπόριο: Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά