Πολιτική

Οικονομία

Η κυβέρνηση χάρισε τα δάνεια σε ξένα Funds λέει ο Λαφαζάνης

παναγιωτης λαφαζανης

«Πρωτοφανή συμπαιγνία με ξένα funds» καταλογίζει στην κυβέρνηση με δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας την ότι χάρισε σε αυτά τις ελληνικές τράπεζες οδηγώντας το Δημόσιο σε απώλεια μεγαλύτερη των 40 δισ. ευρώ. Προσθέτει μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει στη Βουλή το σκάνδαλο, ουσιαστικά ομολόγησε τη συμπαιγνία.

Πιο συγκεκριμένα η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑΕ αναφέρει τα εξής, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση, σε μια πρωτοφανή συμπαιγνία με ξένα fund, προχώρησε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία, χαρίζοντας κυριολεκτικά στα τελευταία τις τράπεζες, οι οποίες οδηγήθηκαν σε μία νύχτα σε αφελληνισμό. Η μεγαλύτερη απάτη, όμως, ήταν ότι για να περάσουν, σχεδόν, τζάμπα οι τράπεζες σε διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια και να μπορέσουν, έτσι, τα τελευταία να βάλουν στο χέρι όλη την ελληνική οικονομία, έχοντας τον έλεγχο των “κόκκινων δανείων”, το Δημόσιο απώλεσε πάνω από 40 δισ., τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν περίπου 2 δισ., ληστεύθηκαν οι μικρομέτοχοι και “κουρεύτηκαν” μέχρι 90% οι μικροομολογιούχοι των τραπεζών».

Ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζει επίσης και το εξής: «Ο Γ. Σταθάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη μεγάλη ληστεία Δημοσίου και μικροεπενδυτών, στην ουσία αναγνώρισε ότι αυτή έγινε μόνο και μόνο για να περάσουν οι τράπεζες στα χέρια των μεγάλων ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων και να αποφευχθεί ο έλεγχος των τραπεζών από το ελληνικό Δημόσιο. Με δυο λόγια, η κυβέρνηση αναγνωρίζει εκ των πραγμάτων ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπήρξε προϊόν συμπαιγνίας και συμφωνίας κάτω από το τραπέζι της ίδιας και ξένων μεγαλοκερδοσκόπων».

Η σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ με τη δήλωση του Π. Λαφαζάνη προειδοποιεί ότι «το μέγα σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν πρόκειται να ξεχασθεί, δεν πρόκειται να “κουκουλωθεί” στο πλαίσιο της συνενοχής των νεομνημονιακών και παλαιομνημονιακών δυνάμεων της Βουλής και δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει νόμιμα τετελεσμένα γεγονότα. Οι υπεύθυνοι του σκανδάλου και ιδιαίτερα τα κυβερνητικά πολιτικά πρόσωπα, θα λογοδοτήσουν πολιτικά και ποινικά για τις βαρύτατες ευθύνες τους».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει πως η Λαϊκή Ενότητα οργανώνει την Τρίτη (8/12) στις 12 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» έξω από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια έξω από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Πολιτική

Κυπριακό: Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη ενόψει της συνόδου της Γενεύης

μητσοτάκης αναστασιάδης

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Τετάρτη ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο την προετοιμασία για την άτυπη σύνοδο της Γενεύης για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σήμερα ανέφερε ότι «μεταβαίνουμε στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις θέσεις τους οι αρχηγοί των κομμάτων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη», που αποτελεί μια σημαντικότατη συνάντηση και πρόσθεσε ότι εκείνο που μπορεί να πει μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν προεξοφλούν σε καμία απολύτως περίπτωση αδιέξοδο και σίγουρα πηγαίνουν στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς δικαιολογημένα δημιουργούν ένα αίσθημα απαισιοδοξίας, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως για την Λευκωσία θετικό αποτέλεσμα είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά με ένα και μοναδικό στόχο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι στο παρελθόν και στο σύντομο και στο μακρινό παρελθόν, σε πολλές των περιπτώσεων, μεταβήκαμε σε συναντήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η στάση της Τουρκίας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και πολλές φορές αναγκαστήκαμε να υπάρξει αναδίπλωση από δική μας πλευράς».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «για αυτό τον λόγο είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και από δική μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

«Πάνω από όλα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά την αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού. Είτε αυτό αφορά τα δύο κράτη είτε αφορά τη συνομοσπονδία, είναι θέμα εκτός συζήτησης από δικής μας πλευράς».

Το δεύτερο ζήτημα, σημείωσε, είναι «να αξιοποιήσουμε το κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», σημειώνοντας πως αποτελεί γεγονός ότι «η τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία οδήγησε σε αρκετές συγκλίσεις, συγκλίσεις μάλιστα που επιτεύχθηκαν κάποιες απ’ αυτές για πρώτη φορά».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης «ο στόχος είναι να συνεχίσουμε απ’ εκεί και στα έξι κεφάλαια του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

Σχολές οδηγών: Διευκρινίσεις από το υπ. Μεταφορών για την λειτουργία τους από αύριο 

Κόρη Ναβάλνι : Επιτρέψτε σε έναν γιατρό να δει τον πατέρα μου 

Κορωνοϊός: Εύσημα ΠΟΥ στην Ελλάδα για τους χειρισμούς της στην πανδημία