Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστική συνέντευξη Τσίπρα - Μεϊμαράκη στο ekriti.gr

Image
τσίπρας μεϊμαράκης ekriti
 clock 07:44 | 18/09/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, το ekriti.gr εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι ηγούνται των ψηφοδελτίων τους στο Ηράκλειο, απαντούν σε κοινές ερωτήσεις για θέματα της Κρήτης, τα μέτρα του μνημονίου αλλά και την επομένη των εκλογών.

ekriti.gr: Τι σηματοδοτεί για το Νομό και την Κρήτη γενικότερα, η υποψηφιότητά σας στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου;

Αλέξης Τσίπρας: Η Κρήτη ανέκαθεν ήταν το άντρο της Δημοκρατίας και των αγώνων του Λαού μας, για αξιοπρέπεια. Οι Κρητικοί έχουν βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους σε αυτό που λέμε λεβεντιά με έναν τρόπο που ίσως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται. Με την «κουζουλάδα» και την επιμονή τους έχουν κάνει θαύματα, με τη δουλειά, τη φαντασία τους το νησί είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Αυτούς τους ανθρώπους θέλησα να ευχαριστήσω και για το λόγο αυτό, τέθηκα επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Είμαι Κρητικός. Το θεώρησα υποχρέωση και σεβασμό στην ιδιαίτερη πατρίδα μου να είμαι υποψήφιος στο Ηράκλειο. Είναι η ελάχιστη ένδειξη τιμής στον τόπο που κατέγραψε ένδοξες σελίδες στην Ελληνική ιστορία μετέχοντας στους εθνικούς αγώνες. Η ελάχιστη αναγνώριση στην καταγεγραμμένη συνεισφορά επιφανών ανδρών σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Στην αντίσταση, στον πολιτισμό, στα γράμματα, στην πολιτική με κορυφαίους τους Σοφοκλή και Ελευθέριο Βενιζέλο. 

ekriti.grΤο αεροδρόμιο Καστελίου, η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) κ.α. έχουν εξαγγελθεί από πολλούς πρωθυπουργούς. Αν είστε ο επόμενος πρωθυπουργός, θα αλλάξει κάτι ή θα συνεχίσετε …την παράδοση;

Αλέξης Τσίπρας: Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, μάλιστα πρόσφατα σε ομιλία μου στο Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσα τη δημοπράτηση του έργου, γνωρίζω τα προβλήματα στον ΒΟΑΚ και τι πρέπει να γίνει, όμως σε μία άλλη λογική, από εκείνη που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει να ανατραπεί η νοσηρή κατάσταση στον τομέα των έργων με νέο νόμο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες και κυρίως δαπανηρές καθυστερήσεις.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Γνωρίζω καλά τα προβλήματα  της ελληνικής περιφέρειας και ιδιαίτερα της πατρίδας μου. Τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων έργων. Και τα δύο έργα που αναφέρετε εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό. Είναι έργα που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Κρήτης και επιπλέον αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού. Ο Βόρειος Άξονας θα γίνει.

ekriti.gr: Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού που αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας;

Αλέξης Τσίπρας: Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, και τις «Κασσάνδρες», με τις τράπεζες κλειστές και τα capital controls σε ισχύ, φέτος την Ελλάδα επισκέφθηκαν 2 εκατομμύρια περισσότεροι επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι, που ήταν χρονιά «ρεκόρ». Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες επισκέπτονται συνειδητά την Ελλάδα γιατί εδώ βρίσκουν αυτά που δε συναντούν αλλού: πολιτισμό, ιστορία, ποιότητα υπηρεσιών. Για να αναπτύξουμε το τουρισμό μας πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που τον καθιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δεν είναι άλλο από το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον. Μαζί με την ανάπτυξη και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Καταρχάς να σας θυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης  της Νέας Δημοκρατίας αντιστρέψαμε την αρνητική διεθνή εικόνα της χώρας και εν μέσω κρίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήσαμε συνθήκες αύξησης της τουριστικής κίνησης. Με μια σειρά μέτρων όπως η άρση του καμποτάζ και η σύναψη ειδικών θεματικών συνεργασιών διευρύναμε το τουριστικό μας προϊόν. Η σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης σήμερα είναι αποτελέσματα της δικής μας πολιτικής. Σημαντικό ρόλο στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού παίζουν οι υποδομές. Αεροδρόμια, λιμάνια, οδικοί άξονες, μαρίνες είναι έργα στα οποία επενδύει η Νέα Δημοκρατία σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται σε κάθε μορφής ιδιωτική επένδυση. Θα στηρίξουμε νέες μορφές τουρισμού όπως το συνεδριακό, πολιτιστικό, θρησκευτικό αλλά και κάθε άλλη μορφή εναλλακτικού τουρισμού.

ekriti.gr: Το σενάριο της αυτοδυναμίας φαντάζει αν μη τι άλλο, δύσκολο. Αν το κόμμα σας αναδειχθεί πρώτο, με ποιους θα κυβερνήσετε;

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε μία δύναμη που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Η πρόταση των άλλων για συνεργασία, είναι εκ του πονηρού. Ζητάμε ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δικό μας πρόγραμμα. Αυτό προσπαθούν να ανακόψουν οι δυνάμεις της συντήρησης. Όλα αυτά συμβαίνουν προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πετύχει την πραγματοποίηση αυτών που χρειάζεται η χώρα και να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες. Η κάλπη είναι αυτή που θα αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση και όχι η επιθυμία του κ. Μεϊμαράκη.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είμαι υπέρ των συνεργασιών και των συναινέσεων με τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Την Δευτέρα όταν θα λάβουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα απευθυνθώ σε όσα κόμματα βρίσκονται σε αυτό τον άξονα και να είστε βέβαιοι ότι θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με ορίζοντα 4ετίας.  Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά. 

ekriti.gr: Ποια είναι τα μέτρα εκείνα του μνημονίου τα οποία θεωρείτε εξαιρετικά άδικα και θα προσπαθήσετε να βελτιώσετε;

Αλέξης Τσίπρας: Αναγκαστήκαμε, προκειμένου να αποφύγουμε την απόλυτη καταστροφή, να υπογράψουμε μία συμφωνία που είναι πέρα από την ιδεολογία και τις θέσεις μας. Ωστόσο ένα από τα θετικά αυτής της συμφωνίας είναι ότι καταφέραμε να μείνουν ανοικτά θέματα προς διαπραγμάτευση για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όπως: Το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι μαζικές απολύσεις και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα  του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει η συμφωνία, με παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών. Η δίκαιη κατανομή των βαρών και η φορολόγηση των εχόντων είναι βασική μας προτεραιότητα.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Οι τρεις βασικοί άξονες του μνημονίου που μας έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι οι αποκρατικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα οικονομικά μέτρα.  Αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες. Εκεί που πρέπει να δώσουμε μάχη είναι ο τομέας των οικονομικών μέτρων και της φορολογικής ελάφρυνσης. Πρέπει να επανεκκινήσσουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και θα φέρουμε έσοδα στο κράτος.

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis