Skip to main content
ΠΕΡΙΕΡΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Wildlife Photographer of the Year 2024: Νικητής η φωτογραφία ενός πόδορου δίπλα σε γλοιώδη μούχλα

γλίτσα
 clock 16:49 | 09/10/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Είναι ελληνικής καταγωγής, τον λένε Αλέξη Τίνκερ-Τσαβαλά και από την Τρίτη 9/10/24 μπορεί να καμαρώνει για έναν σπουδαίο τίτλο.

Είναι ο νικητής της δεύτερης ηλικιακής κατηγορίας Young Grand Title 2024 στον διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year 2024 (Φωτογράφος Άγριας Ζωής για το 2024) επικρατώντας των υπόλοιπων υποψηφιοτητών χάρη σε ένα μοναδικό κλικ.

Με μεγάλο βαθμό δυσκολίας μιας και ο πόδουρος είναι ένα έντομο που μπορεί να αναπηδήσει πολλές φορές σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Image
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

 

Η φωτογραφία του θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από τις 11 Οκτωβρίου. Ο έφηβος νικητής, δείχνει την υπέροχη δουλειά του στον λογαριασμό του στο Instagram.

Συνδύασε 36 εικόνες και την διαδικασία focus stacking για τη φωτογραφία «Η Ζωή Κάτω Από Νεκρό Ξύλο»

Για να εξηγηθεί το τι αποτυπώθηκε στη φωτογραφία του ταλαντούχου Αλέξη, η οποία τιτλοφορείται με το «Η Ζωή Κάτω Από Νεκρό Ξύλο», αρκεί η μετάφραση όσων αναφέρονται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, ο οποίος έκλεισε αισίως τα 60 χρόνια και συνεχίζει. «Ο Αλέξης Τίνκερ-Τσαβαλάς (Alexis Tinker-Tsavalas, Γερμανία) αναποδογυρίζει προσεκτικά έναν κορμό στο τοπικό του δάσος για να δει καρποφόρα σώματα από μούχλα και έναν μικροσκοπικό πόδουρο (springtail). Ο Αλέξης έπρεπε να δουλέψει γρήγορα για να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία, καθώς οι πόδουροι μπορούν να πηδήξουν πολλές φορές κατά μήκος του σώματός τους σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται στοίβαγμα εστίασης (focus stacking, δηλαδή η διαδικασία ανάμειξης ή στοίβαξης πολλαπλών εικόνων για τη δημιουργία βάθους πεδίου), συνδυάζοντας 36 εικόνες, κάθε μία με διαφορετική περιοχή στην εστίαση», αναφέρεται.

Η συντάκτρια και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κάθυ Μόραν επαίνεσε τις ικανότητες του φωτογράφου. «Η μακροφωτογραφία είναι πρόκληση όταν προσπαθείς να αποτυπώσεις ένα είδος, πόσο μάλλον δύο. Το να τα βλέπεις και τα δύο φωτογραφημένα με τέτοια λεπτομέρεια είναι εξαιρετικό. Τη στιγμή που ο φωτογράφος έφτιαξε το κάδρο είναι σαν να συνομιλούν η γλοιώδης μούχλα και ο πόδουρος», σχολίασε.

Image
φωτογράφος

 

«Οι πόδουροι έχουν μήκος μόλις δύο χιλιοστά. Βρίσκονται μαζί με μούχλες γλίτσας και απορρίμματα φύλλων σε όλο τον κόσμο. Τρέφονται με μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και μύκητες, βελτιώνοντας το έδαφος βοηθώντας την αποσύνθεση της οργανικής ύλης», αναγράφεται στην ιστοσελίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έκαναν «φτερά» 300.000 ευρώ από συντάξεις σε ένα χωριό! - Ανάστατοι οι κάτοικοι

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Κορυφώνεται η «μάχη» Ανδρουλάκη – Δούκα πριν από την τελική αναμέτρηση

Κρήτη: "Βροχή" από γεωτρήσεις για να βρεθεί νερό - Αυστηροί έλεγχοι για τα πηγάδια

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis