Skip to main content
ΠΕΡΙΕΡΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ο σεφ που έκανε την εντομοφαγία επιστήμη και προσπαθεί να μας πείσει να βάλουμε τους… γρύλους στο πιάτο μας

Image
joseph joon
 clock 11:37 | 02/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο σεφ Τζόζεφ Γιουν (Joseph Yoon) από τη Νέα Υόρκη άρχισε να μαγειρεύει έντομα πριν από 4 - 5 χρόνια στο… όνομα της τέχνης, καθώς συμμετείχε σε ένα project. Τώρα θέλει να αλλάξει τις αντιλήψεις μας, ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε μία «νόστιμη», «γεμάτη σε θρεπτικά συστατικά» και «βιώσιμη» διατροφή με έντομα.

«Αγαπώ τα έντομα», λέει ο Joseph Yoon, ο οποίος είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Brooklyn Bugs, ενός οργανισμού που προωθεί τα βρώσιμα έντομα. «Το γεγονός ότι είναι τόσο διαφορετικά, το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά είδη εντόμων, το γεγονός ότι βασιζόμαστε τόσο πολύ στα έντομα για το δικό μας οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα είναι απολύτως συναρπαστικό».

Υπάρχουν περισσότερα από 2.100 είδη βρώσιμων εντόμων στον κόσμο και κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, όπως καρυδιού, εσπεριδοειδών, τυριού και καρύδας, λέει ο Γιουν. «Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να παρουσιάσω στους ανθρώπους αυτό το υπέροχο σύνολο από γεύσεις και ιδέες για το πώς να μαγειρεύουμε με βρώσιμα έντομα».

Μια βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης

Τα έντομα καταναλώνονται τακτικά από περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με μια έκθεση του 2013 του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες κυριαρχεί ένα αίσθημα αηδίας που συνδέεται με την κατανάλωση εντόμων.

Η διατροφή του κόσμου είναι μια ολοένα και πιο δύσκολη πρόκληση. Η γη για καλλιέργεια είναι λιγοστή και στις θάλασσες υπάρχει υπεραλίευση, ωστόσο η τρέχουσα παραγωγή τροφίμων θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί για να καταφέρει να εξυπηρετήσει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους που αναμένεται να κατοικούν στη Γη έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.

Και η παραγωγή τροφίμων επηρεάζει το περιβάλλον. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κτηνοτροφική βιομηχανία παράγει μεταξύ 14 και 17% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα τριζόνια χρειάζονται έξι φορές λιγότερη τροφή από τα βοοειδή, τέσσερις φορές λιγότερη από τα πρόβατα και τη μισή τροφή που χρειάζονται οι χοίροι και τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής για να παράγουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, σύμφωνα με τον FAO. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες δίαιτες με έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βιώσιμη λύση, εάν η στάση της Δύσης απέναντί τους αλλάξει. Δηλαδή, αν οι δυτικές χώρες αποφασίσουν να εντάξουν τα έντομα στις κουζίνες τους.

Η συνταγή με… γρύλους

Αλλά ακόμα και για εκείνους που είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν έντομα, δεν είναι πάντα προφανές πώς να τα ενσωματώσουν καλύτερα στη διατροφή τους.

«Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πώς πρέπει να ενσωματώσουν τους γρύλους ή τα έντομα στο φαγητό τους, ένας από τους αγαπημένους τρόπους με τους οποίους μου αρέσει να το κάνω, είναι απλώς βάζοντάς τα στα αγαπημένα μου φαγητά», λέει ο Γιουν. «Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε να φτιάξετε ένα νέο πιάτο με ένα νέο συστατικό, αλλά αν σας αρέσει να φτιάχνετε τηγανητό ρύζι όπως εγώ, φτιάξτε το με γρύλους. Μου αρέσει να προσθέτω γρύλους στο mac and cheese μου. Μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη γρύλου στη σάλτσα τυριού.»

Ο ίδιος βαδίζει στα βήματα άλλων «πρωτοπόρων» που προσπαθούν να αλλάξουν τις δυτικές συνήθειες.

Μεταξύ των πρώτων που αποφάσισαν να «προωθήσουν» τα έντομα ήταν το 2012 ο Αμερικανός επιχειρηματίας Patrick Crowley, που εισήγαγε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα προϊόν πρωτεΐνης εντόμων, την ενεργειακή μπάρα Chapul Cricket, η οποία ήταν ενισχυμένη με αλεύρι από γρύλο. Επίσης, μια φάρμα βρώσιμων εντόμων, το Next Millennium Farms, άνοιξε στον Καναδά το 2014.

Image
ακρίδες φαγητό

Το 2019, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη κατανάλωσαν έντομα και παράγωγα προϊόντα, σύμφωνα με τη Διεθνή Πλατφόρμα Εντόμων για Τρόφιμα και Ζωοτροφές. Επίσης, προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός θα ανέρχεται σε 390 εκατομμύρια καταναλωτές έως το 2030.

«Όταν σκέφτεστε τα έντομα – πολύ πιθανόν έναν από τους μικρότερους οργανισμούς που μπορούμε να σκεφτούμε- λέμε “μπορεί ένα ζωύφιο να κάνει τη διαφορά; Μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει τη διαφορά;”» αναφέρει ο Γιουν. «Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της δουλειάς μου είναι ότι, ναι, ο καθένας από εμάς έχει μια ευθύνη. Η ενσωμάτωση βρώσιμων εντόμων στη διατροφή σας μία φορά την εβδομάδα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά».

πηγή: enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οριστικό: Αυτές τις ημέρες θα παραμείνει κλειστό το Αεροδόμιο Ηρακλείου

Κρήτη: Φωτιά σε σπίτι σήμανε συναγερμό

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Συντριβή μικρού αεροσκάφους πάνω σε τροχόσπιτα, πολλά θύματα (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis