Το κρασί λένε ότι όσο παλιώνει τόσο καλύτερο γίνεται, αλλά πόσο καλό -και πόσιμο- μπορεί να είναι όταν φτάνει να διατηρείται για δύο χιλιετίες; Αυτό το ερώτημα απαντήθηκε πρόσφατα χάρις σε μια καινούργια μελέτη. Όλα όμως ξεκίνησαν το 2019, όταν σε μια μικρή Ανδαλουσιανή πόλη ονόματι Καρμόνα στην Ισπανία, βρέθηκε μια ανέλπιστα καλοδιατηρημένη νεκρόπολη κάτω από το σπίτι, το οποίο εκείνο τον καιρό ανακαίνιζε μια οικογένεια.
Μέσα στον αρχαίο τάφο που βρέθηκε κάτω από το οικόπεδό τους βρέθηκε ένα τρομερά καλοδιατηρημένο κρασί, το οποίο ήταν ακόμη σε υγρή μορφή και πλέον έχει αναγνωριστεί ως το αρχαιότερο διατηρημένο κρασί του κόσμου. Το κρασί αυτό βέβαια ήταν κάποτε λευκό αλλά με την πάροδο των ετών πήρε μια κοκκινωπή-καφετί απόχρωση. Πιο συγκεκριμένα διατηρούνταν μέσα σε μια γυάλινη στάμνα μαζί με αποτεφρωμένα ανθρώπινα λείψανα. Σε δοκιμές που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα διαπίστωσαν ότι το κρασί ήταν από μια τοπική ποικιλία που θύμιζε σέρι (sherry).
Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Archaeological Science, ο τάφος χρονολογείται από το πρώτο μισό του πρώτου αιώνα μ.Χ. και διαθέτει οκτώ ταφικές εσοχές σκαλισμένες στους τοίχους του. Τώρα, δηλαδή διαπιστώθηκε πόσο παλιό είναι αυτό το κρασί, το οποίο εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 ετών! Έξι εξ αυτών περιείχαν τεφροδόχους από γυαλί, μόλυβδο, ασβεστόλιθο ή αμμόλιθο και όλες τους περιείχαν ανθρώπινα λείψανα, ενώ δύο από αυτούς είχαν χαραγμένα τα ονόματα "Senicio" και "Hispanae". Το κρασί που εξετάστηκε βρέθηκε σε μια άλλη γυάλινη τεφροδόχο, όπου μέσα στα πέντε λίτρα του κοκκινοπού κρασιού ήταν βυθισμένα τα αποτεφρωμένα οστά ενός άνδρα, μαζί με ένα χρυσό δαχτυλίδι.
Οι ειδικοί μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι το υγρό ήταν πράγματι κρασί μετά από ανάλυση της χημικής του σύστασης. Η απουσία συριγγικού οξέος, ενός υποπροϊόντος αποσύνθεσης του κόκκινου κρασιού, τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι παρασκευάστηκε από συγκεκριμένα λευκά σταφύλια.
Μέχρι πρότινος το αρχαιότερο κρασί που είχε ανακαλυφθεί ήταν το Speyer, το οποίο ξεθάφτηκε από έναν ρωμαϊκό τάφο και πάλι, κοντά στη γερμανική πόλη του Speyer το 1867. Χρονολογούταν μεταξύ 325 και 250 μ.Χ. και θεωρείται ως το αρχαιότερο κλειστό μπουκάλι κρασιού που υπάρχει στον κόσμο και βρίσκεται ως έκθεμα στο Μουσείο Κρασιού της γερμανικής πόλης.
Διαβάστε επίσης
Διαστημική αποστολή θα αναζητήσει ζωή σε φεγγάρι του Κρόνου το 2040
Επιστήμονες έφτιαξαν συσκευή με LED που κολλάει στο δέρμα και παρακολουθεί την υγεία των ασθενών