Οικονομία

Ξανά ατμομηχανή της Ευρώπης η Γερμανία

Γερμανία Θουριγγία εκλογές

Με δυναμικούς ρυθμούς ανέκαμψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με τα εργοστάσια της Γερμανίας να δείχνουν το δρόμο.

Αυτό ωστόσο που ανησυχεί έντονα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι το γεγονός ότι ο κλάδος των υπηρεσιών δεν μπορεί ακόμη να ακολουθήσει. 

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit ο δείκτης για τη μεταποίηση στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε από τις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στις 54,8 τον Οκτώβριο- τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2018 και έναντι αρχική εκτίμησης ότι θα διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες. 

«Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη άνθισε τον Οκτώβριο με την παραγωγή και τα βιβλία παραγγελιών να ανακάμπτουν με τους ταχύτερους ρυθμούς των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Ωστόσο τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη είναι ανησυχητικά άνιση» σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

«Η Γερμανία ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια, καθώς η αύξηση των νέων παραγγελιών στα εργοστάσιά της ήταν ό,τι πιο εντυπωσιακό έχουμε δει στα 25 χρόνια της έρευνας» πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 11,8% το δεύτερο τρίμηνο και ανέκαμψε 12,7% το τρίτο.

Ωστόσο πολύ εκφράζουν φόβους ακόμη και για επιστροφή στην ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τα lockdown πλήττουν σοβαρά τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών. 

Οικονομία

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη τον Αύγουστο

πληθωρισμός

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη  έφτασε στο 3% τον Αύγουστο του 2021, από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ ένα χρόνο τα νερά ήταν στο 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα σε δημοσιεύσεις. Στην ΕΕ του πληθωρισμού ο Αύγουστο ήταν στο 3,2%, από 2,5% στον Ιούλιο. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού τον Αύγουστο καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,4%), την Ελλάδα  (1,2%) και την Πορτογαλία (1,3%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία (5%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός σε ένα κράτος μέλος και αυξήθηκε σε είκοσι έξι.   

Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο επίπεδο πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,44 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθήθηκε από τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,65) και τα τρόφιμα, αλκοόλ & καπνό και υπηρεσίες ( αμφότερα +0,43).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Η φωτιά στην αποθήκη αναστάτωσε τη γειτονιά

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας ... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Κρήτη: Η φωτιά στην αποθήκη αναστάτωσε τη γειτονιά

ESPA BANNER