Ακόμα και αν οι δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές υποβληθούν εκπρόθεσμα, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης, αποφεύγοντας έτσι πρόσθετους φόρους. Μέχρι σήμερα, για να αναγνωριστούν οι δωρεές και οι γονικές παροχές, ήταν απαραίτητο να δηλωθούν εντός του φορολογικού έτους στο οποίο αφορούσαν. Η καθυστερημένη δήλωση οδηγούσε στην αδυναμία αναγνώρισης των ποσών, με αποτέλεσμα την επιβολή υψηλών φόρων βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος.
Το καθεστώς αλλάζει πλέον και όπως ορίζει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χρηματικά ποσά που προέρχονται από δωρεά ή γονική παροχή, θα λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία ακόμα και αν δηλωθούν εκπρόθεσμα, αρκεί:
– Η εισροή των χρημάτων να μπορεί να αποδειχθεί με στοιχεία (π.χ. τραπεζικές κινήσεις).
– Τα ποσά να έχουν εισπραχθεί πριν από τη σχετική δαπάνη, και:
– Να έχουν φορολογηθεί κανονικά ή να έχουν τύχει απαλλαγής από τη φορολογία κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση που διευκολύνει χιλιάδες φορολογούμενους που μέχρι σήμερα βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω καθυστερημένων δηλώσεων. Ειδικά όσοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση από γονείς ή συγγενείς και δεν πρόλαβαν να τη δηλώσουν εγκαίρως, μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα ποσά αυτά για να καλύψουν τα τεκμήριά τους και να αποφύγουν πρόσθετους φόρους.
Η ΑΑΔΕ παραθέτει ενδεικτικές περιπτώσεις μεταφοράς χρημάτων που γίνονται δεκτές, ώστε να ξεκαθαρίσει πότε μια δωρεά ή γονική παροχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων. Αναλυτικότερα:
– Ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα ή από κοινό λογαριασμό που διατηρεί με τον δωρεοδόχο/τέκνο και κατάθεση του ίδιου ποσού σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου.
– Ανάληψη από κοινό λογαριασμό: Ανάληψη χρημάτων από συνδικαιούχο κοινής τραπεζικής κατάθεσης, ο οποίος δεν έχει συνεισφέρει στον λογαριασμό. Το ποσό θεωρείται δωρεά σύμφωνα με τη φορολογία κεφαλαίου.
– Πληρωμή αγοράς ακινήτου: Μεταφορά χρηματικού ποσού από τον λογαριασμό του δωρητή/γονέα απευθείας στον εργολάβο, τον κατασκευαστή ή τον πωλητή ακινήτου, είτε μέσω τραπεζικής μεταφοράς είτε με έκδοση τραπεζικής επιταγής.
– Αγορά οχήματος: Μεταφορά ποσού από τον δωρητή στον λογαριασμό του πωλητή αυτοκινήτου, με την προϋπόθεση ότι η άδεια κυκλοφορίας εκδίδεται στο όνομα του δωρεοδόχου.
– Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου: Μεταφορά χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας για αύξηση κεφαλαίου, με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η διάθεση του συνόλου του ποσού για την προσαύξηση του ποσοστού συμμετοχής του δωρεοδόχου στην εταιρεία.
Διαβάστε επίσης:
Καθαρά Δευτέρα 2025: Πόσο κοστίζει το τραπέζι – Οι τιμές για λαγάνα, θαλασσινά και χαλβά
Πότε λήγει η διορία για τα ασανσέρ, τι πρέπει να γίνει στις πολυκατοικίες