Οικονομία

Στουρνάρας: Πιστωτική επέκταση και μείωση των επισφαλειών τα δύο «κλειδιά» για την ανάκαμψη

Γιάννης Στουρνάρας

Η πιστωτική επέκταση και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τα δύο «κλειδιά» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, χρειάζεται όμως να μειώσουν τις επισφάλειες, ώστε να συνδράμουν πιο ενεργά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ. Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με δυναμικούς ρυθμούς 2,2% το 2019.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η επόμενη κρίση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, γι' αυτό και είναι ζωτικής σημασίας η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη. Στο ίδιος μήκος κύματος, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος, υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι ζωτικής σημασίας» για τις επιδόσεις της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε διαφορετική αρχιτεκτονική για τη Ζώνη του Ευρώ, ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα ανταγωνιστικότητας».

Οικονομία

Γεωργιάδης για νέο αναπτυξιακό νόμο: Στο κινητό η πορεία του φακέλου

γυναίκα κινητό τηλέφωνο

Την κατάθεση αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των επενδύσεων, την απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της διαφάνειας προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, μια από τις βασικές καινοτομίες του νέου πλαισίου θα είναι η δυνατότητα παρακολούθησης του φακέλου ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο εξ αποστάσεως μέσω του κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους.

Με αφορμή την συζήτησης νομοσχεδίου για την απλούστευση διαδικασιών άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια για να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα οι ρυθμοί ανάπτυξης. Θα έρθει και ο νέος αναπτυξιακός για να μπορείς να παρακολουθείς από το κινητό σου τηλέφωνο την πορεία του φακέλου σου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που επέφερε η πανδημία, η ελληνική οικονομία άντεξε. «Πέρυσι όταν οι προβλέψεις έδειχναν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι η χειρότερη της Ε.Ε. ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε με ανακοινώσεις. Όταν τελικά οι προβλέψεις διαψεύστηκαν και η οικονομία μας τα πήγε πολύ καλύτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερνούσε πικρό καφέ της κηδείας» είπε μεταξύ άλλων.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ενδεχόμενη επιστροφή της πανδημίας γι αυτό και ζήτησε από το σύνολο των κομμάτων να ενισχύσουν τις προσπάθειες για ενίσχυση των εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε και για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να κυρωθούν άμεσα τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Λαγόψαρο 10 κιλών τρόμαξε τους λουόμενους - Προσοχή και στα αγγελόψαρα (Φωτό)

Έρχεται το επιδημιολογικό παρατηρητήριο Κρήτης

Κρήτη: Ποιες περιοχές "κάηκαν" από τον καύσωνα