Οικονομία

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους λέει ο Ντάισελμπλουμ

νταισελμπλουμ.jpg

Μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και του ασφαλιστικού, η ευρωζώνη θα μπορέσει να προχωρήσει σε κινήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τόνισε ξανά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ενώ είναι πολιτικά δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και να αντιμετωπίσει μια σειρά δημοσιονομικών ζητημάτων», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua, λίγο πριν την εκκίνηση των εργασιών του G20. Επεσήμανε, δε, πως η Αθήνα θα πρέπει να συστήσει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολιτικούς να λαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας πως οι κεντρικοί τραπεζίτες φτάνουν στο όριο των ενεργειών ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε τη θέση του Ματέο Ρέντσι για αύξηση των κρατικών δαπανών. «Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι αρκετά περιορισμένα στην ευρωζώνη. Εχουμε βελτιώσει τα επίπεδα των ελλειμμάτων μας αλλά περιθώριο έχουν μόνο η Γερμανία και η Εσθονία», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υποχώρηση στο επίπεδο των 790 μονάδων

Ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019.jpg

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωαγορές καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 790,14 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 66,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,48% και στις 1.884,34 μονάδες, ενώ στο -0,16% και στις 1.093,37 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,29% και στις 477,46 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποπληθωρισμός ρεκόρ το 2020

Μειωμένα ενοίκια: Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των δικαιούχων

Κ. Μίχαλος: Προεξόφληση επιταγών με την εγγύηση του Δημοσίου