Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ενοίκια μειώνονται τουλάχιστον κατά 30% μέχρι τον Δεκέμβριο

ενοικιαστες
 clock 20:07 | 01/10/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Μειώσεις ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον κατά 30% δικαιούνται για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων και αγαθών, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπλέον, χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές δικαιούνται κι αυτοί μειώσεις τουλάχιστον 30% στα ενοίκια των κατοικιών τους ή και στα ενοίκια φοιτητικής στέγης τα οποία καταβάλλουν για τέκνα τους τα οποία σπουδάζουν μακριά τους, σε άλλες πόλεις.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για να ισχύσει μείωση στα ενοίκια του τελευταίου τετραμήνου του τρέχοντος έτους είναι να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή για το ακριβές ποσοστό της μείωσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση με την οποία καθορίζεται η λίστα με τις «πληττόμενες» από την πανδημία του κορωνοϊού επιχειρηματικές δραστηριότητες για τις οποίες μπορεί να ισχύσει μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον κατά 30% στο τελευταίο τετράμηνο του 2020. Οι δραστηριότητες που μπορούν να ενταχθούν στο ευνοϊκό αυτό μέτρο αποτυπώνονται στη λίστα βάσει δηλωμένου στις 20-3-2020 κωδικού αριθμού κύριας δραστηριότητας (Κ.Α.Δ. κύριας δραστηριότητας) ή βάσει δηλωμένου στις 20-3-2020 Κ.Α.Δ. δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2018. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που θεωρούνται «πληττόμενες» και μπορούν να συμφωνήσουν - με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία στεγάζονται ή με τους ιδιοκτήτες των χώρων στους οποίους δραστηριοποιούνται - μειώσεις τουλάχιστον κατά 30% στα ενοίκια των μηνών Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 είναι αυτές που εμπορεύονται λιανικώς κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα, δερμάτινα είδη, καλλυντικά, είδη καλλωπισμού, λουλούδια, φυτά, σπόρους, ρολόγια, κοσμήματα, διαφημιστικά είδη (μπρελόκ, μπλούζες, αναπτήρες κ.λπ.), είδη δώρων και μη εδώδιμα προϊόντα. Επίσης δικαιούχοι των μειώσεων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή επαγγελματικών χώρων τουλάχιστον κατά 30% είναι τα πολυκαταστήματα καθώς επίσης και όσοι πωλούν λιανικώς διάφορα προϊόντα (τρόφιμα, ποτά, καπνό, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα και διαφόρων άλλα ειδη) σε υπαίθριους χώρους, δηλαδή σε πάγκους και σε λαϊκές αγορές. Όλη η λίστα με τους Κ.Α.Δ. των επιχειρήσεων που υπάγονται παρατίθεται παρακάτω.

Πέραν των επαγγελματικών μισθώσεων των εγκαταστάσεων που έχουν παραχωρηθεί στις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, η δυνατότητα μειώσεων ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2020, κατόπιν συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ισχύει και στις ακόλουθες περιπτώσεις μισθώσεων:

* Μισθώσεις κύριας κατοικίας, όταν ενοικιαστής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος εργαζομένου στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που θεωρούνται «πληττόμενες», εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

* Μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε «πληττόμενη» επιχείρηση και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω του κορωνοϊού.

Οι προϋποθέσεις για να ισχύσουν οι μειώσεις των ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις μισθώσεων είναι οι εξής:
α) Να υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη (εκμισθωτή) και ενοικιαστή (μισθωτή).

β) Να υποβληθεί ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη (εκμισθωτή) τροποποιητική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης στο σύστημα TAXISnet, το οποίο διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω της ιστοσελίδας www.aade.gr. Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναγραφεί το νέο συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

γ) Να γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή (μισθωτή) η υποβληθείσα τροποποιητική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

δ) Το συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο να καταβάλλεται στην ώρα του. Δηλαδή ο ενοικιαστής θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το μειωμένο ενοίκιο εντός των συμφωνημένων ή συνηθισμένων προθεσμιών.

Τα ευεργετήματα για τους ιδιοκτήτες

Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις μισθώσεων κατά τις οποίες θα συμφωνηθεί η μείωση των ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, ο ιδιοκτήτης του εκμισθούμενου ακινήτου θα έχει τα ακόλουθα ευεργετήματα:

1) Δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 12% του κανονικού ενοικίου (του ποσού του ενοικίου όπως αυτό είχε συμφωνηθεί αρχικά πριν τη μείωση). Για να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει στο σύστημα TAXISnet δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid), στην οποία θα πρέπει να αναγράψει το ποσό απώλειας του μισθώματος για κάθε μήνα ισχύος της συμφωνίας μείωσης του ενοικίου. Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Το ποσό της έκπτωσης φόρου που θα κερδίσει ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αφαιρεθεί από τις παρακάτω κατηγορίες φορολογικών οφειλών του:

α) φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης που βεβαιώθηκαν μαζί στο εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019. Η έκπτωση θα μειώνει ή θα μηδενίζει μία ή περισσότερες από τις υπολειπόμενες απλήρωτες μηνιαίες δόσεις των φόρων αυτών.

β) Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2020. Η έκπτωση θα μειώνει ή θα μηδενίζει μία ή περισσότερες από τις 6 μηνιαίες δόσεις του φόρου αυτού.

γ) ΦΠΑ τρίτου τριμήνου 2020, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί απλογραφικά βιβλία.

δ) ΦΠΑ ενός ή περισσοτέρων από τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και ενός ή περισσοτέρων από τους μήνες του 2021, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

2) Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το τμήμα του ενοικίου που θα παραμένει ανείσπρακτο λόγω μείωσης. Δεν θα θεωρείται εισόδημα του ιδιοκτήτη και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης το ποσό του μισθώματος που αυτός δεν θα εισπράττει, λόγω της συμφωνίας του με τον ενοικιαστή για μείωση του ποσού του ενοικίου τουλάχιστον κατά 30%.

3) Έγκαιρη πληρωμή του "κουρεμένου" ενοικίου. Προϋπόθεση για να ισχύσει η συμφωνία μείωσης του ενοικίου είναι η καταβολή του μειωμένου συμφωνηθέντος ποσού εγκαίρως κάθε μήνα από τον ενοικιαστή. Υποχρεώνεται δηλαδή κάθε ενοικιαστής να πληρώνει το συμφωνηθέν μειωμένο ποσό ενοικίου κάθε μήνα «στην ώρα του».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες θα είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη που θα προκύψουν γι’ αυτούς λόγω των εκπτώσεων φόρου και των απαλλαγών από φόρους εισοδήματος που θα τούς παρασχεθούν. Τα ισοζύγια εισοδηματικών απωλειών και κερδών λόγω εκπτώσεων φόρου και απαλλαγών από φόρους εισοδήματος αποτυπώνονται καλύτερα, για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, στους αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων που παραθέτουμε.

Πίνακας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) των πληττόμενων επιχειρήσεων για την προαιρετική απαλλαγή καταβολής μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020. 

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Πηγή: newsmoney.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis