Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετρέλαιο: Διακίνηση μέσω Ερυθράς θάλασσας προτείνει η Σαουδική Αραβία
εγκαταστάσεις πετρελαιου
 clock 22:10 | 17/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Σαουδική Αραβία προσφέρει στους μακροχρόνιους πελάτες πετρελαίου τη δυνατότητα να παραλάβουν τις προμήθειές τους για τον Απρίλιο μέσω του λιμανιού Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς προετοιμάζεται για παρατεταμένες διαταραχές στα Στενά του Ορμούζ.

Αγοραστές που θα επιλέξουν το εν λόγω λιμάνι θα λάβουν μόνο μέρος της μηνιαίας ποσότητας που δικαιούνται, εξαιτίας των περιορισμών στη δυναμικότητα του αγωγού που μεταφέρει αργό πετρέλαιο στο λιμάνι, σύμφωνα με traders που έχουν ενημερωθεί από τη κρατική Saudi Aramco. Η άλλη επιλογή είναι να παραλάβουν πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο, αλλά με τον κίνδυνο να μη λάβουν καθόλου φορτία εάν τα Στενά παραμείνουν κλειστά, ανέφεραν οι traders, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, απέστειλε τον περασμένο μήνα 7,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, πριν το Ιράν μπλοκάρει ουσιαστικά τα Στενά του Ορμούζ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσοτήτων εξήχθη από τους τερματικούς σταθμούς του Περσικού Κόλπου, Ras Tanura και Juaymah. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει αγωγό δυναμικότητας 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα προς την Ερυθρά Θάλασσα, αν και η εξαγωγική ικανότητα του λιμανιού Γιανμπού ενδέχεται να είναι χαμηλότερη από αυτό το επίπεδο.

Η Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά στο Bloomebrg. 

Οι Σαουδάραβες συνήθως διαθέτουν όλο το πετρέλαιό τους μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνεται προς την Ασία. Η Sinopec, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Κίνας, μειώνει τη λειτουργία των μονάδων της κατά 10% για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, ενώ η Ιαπωνία έχει αρχίσει να αποδεσμεύει αργό πετρέλαιο από τα εθνικά στρατηγικά αποθέματά της.

Οι επιλογές αυτές αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα γύρω από τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και γύρω από το πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ. Οι δηλώσεις του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στον πόλεμο δεν είναι ξεκάθαρες για συμμάχους και αντιπάλους αναφορικά με το πότε θα επιδιώξει τον τερματισμό της σύγκρουσης, ενώ ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση το Ιράν δεν έχει δείξει ιδιαίτερη διάθεση να συναινέσει.

Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, οι traders εκτιμούν ότι το πετρέλαιο που φορτώνεται στο Γιανμπού με προορισμό την Ασία θα διατίθεται πιθανότατα με βάση την παράδοση στον προορισμό — δηλαδή με την Aramco να αναλαμβάνει τη μεταφορά — αντί της συνήθους πρακτικής όπου το πετρέλαιο πωλείται στο λιμάνι φόρτωσης και οι πελάτες αναλαμβάνουν τη μεταφορά του. Το πετρέλαιο που προσφέρεται στα διυλιστήρια μέσω Γιανμπού είναι μόνο η Arab Light, σύμφωνα με τους traders.

Διαβάστε επίσης:

Παρατείνεται η μη καταβολή ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

«Όχι» σε 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο από την κυβέρνηση – «Εκτός του δημοσιονομικού χώρου»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis