Οικονομία

Βόμβα Ντράγκι: Μόνο με βιώσιμο χρέος θα μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση

ντραγκι

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καθορισμό και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέτει ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, χωρίς να μπορεί να δώσει πρόβλεψη για το πότε οι όροι αυτοί θα έχουν ικανοποιηθεί.

«Μπορεί να είμαστε κοντά σε ένταξη της Ελλάδας στο QE, εάν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, μπορεί όμως να πάρει και χρόνο» ήταν η απάντησή του, όπως αναφέρει το Reuters.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόνο αφότου η κεντρική τράπεζα κρίνει το χρέος της χώρας βιώσιμο και κλείσει η αξιολόγηση.

Πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το θέμα τη βιωσιμότητας χρέους. Να φτάσουμε σε μια πειστική αξιολόγηση της βιωσιμότητας τόσο με τα βραχυπρόθεσμα (που είναι σε ισχύ) όσο και με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που τελούν υπό διαπραγμάτευση και τα οποία πρέπει να είναι σε ισχύ (in place), ενώ και η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Τότε η ΕΚΤ με πλήρη ανεξαρτησία θα κάνει τη δική της αξιολόγηση και τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για την αγορά χρέους».

Η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη στήριξη
Στην ίδια ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τη θέση του ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να χρήσει νομισματικής τόνωσης.

Η οικονομία της ευρωζώνης σταδιακά ενισχύεται, αλλά συνεχίζει να έχει ανάγκη το πακέτο μέτρων για την τόνωσή της, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να το τερματίσει, επισήμανε.

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξάνεται, κυρίως ως επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία πάντως δεν αναμένεται να διαρκέσει, και η ΕΚΤ θα εξετάσει εάν η εξέλιξη αυτή είναι προσωρινή ή όχι, σημείωσε ο Ντράγκι στην ακρόαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.

«Η στήριξη μέσω μέτρων νομισματικής πολιτικής συνεχίζει να είναι απαραίτητη προκειμένου οι ρυθμοί του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς τον στόχο μας κατά τρόπο που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι διαρκής», ανέφερε ο Ντράγκι.

«Η στρατηγική μας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική ορίζει ότι δεν πρέπει να αντιδράμε σε μεμονωμένες μετρήσεις και βραχυχρόνιες αυξήσεις του πληθωρισμού», εξήγησε ο Ντράγκι.

«Εμείς επομένως συνεχίζουμε να μελετάμε τις μεταβολές του ΕνΔΤΚ (σ.σ.: του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) για να εξακριβώσουμε εάν θα επηρεάσουν ή όχι με διάρκεια τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της σταθερότητας των τιμών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Οικονομία

Κορωνοϊός: 5,5 δισ. ευρώ στην αγορά τον Ιούνιο

Πληρωμές επιδομάτων

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και στην αντιστροφή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της αγοράς λόγω της πανδημίας βρίσκεται η κυβέρνηση, πέρα από την υγειονομική μάχη που δίνει με τον κορωνοϊό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και επιδιώκουν να δημιουργήσουν από τώρα τις συνθήκες για να επιστρέψουν η οικονομία και η αγορά σε κανονικούς ρυθμούς. Κομβικός σταθμός σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα που θα εκταμιευθούν από εκεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα λάβει συνολικά 5,5 δισ. ευρώ, ακόμα και μέσα στον Ιούνιο, τα οποία θα διατεθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ήδη η επαναλειτουργία του εμπορίου, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η επανεκκίνηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ωστόσο, για την ώρα τουλάχιστον, είναι τέτοια τα δεδομένα που επιτρέπουν το σταδιακό άνοιγμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην κυβέρνηση βλέπουν ότι μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο θα απαιτηθεί να στηριχθεί η αγορά με συγκεκριμένα οικονομικά εργαλεία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, πριν ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Εν ολίγοις, ο μεγάλος στόχος είναι να υπάρξει μια οικονομική γέφυρα από την αρχή της άνοιξης, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι ηλικιωμένοι αλλά και οι ευπαθείς ομάδες έως και τις αρχές του καλοκαιριού, που αναμένεται η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι ένας μήνας με lockdown στοιχίζει στην οικονομία 3 δισ. ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ήδη ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των 11 χωρών από τις 27 της Ευρώπης που έχουν στείλει προσχέδιο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ένα από τα σχέδια που αποτελούν υπόδειγμα και για άλλες χώρες, τόσο όσον αφορά την κεντρική δομή του όσο και τα χαρακτηριστικά του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, αλλά και με τους ομολόγους του. Τη Δευτέρα βρέθηκε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Λισσαβώνα και είχε επαφές με τον Πορτογάλο ομόλογό του για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: realnews

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τον βρήκε ο αδελφός του νεκρό μέσα μία λίμνη αίματος

Κρήτη: Η παρέα στο ελαιουργείο... τον έβαλε σε μπελάδες

Κρήτη: Σοκάρει το νέο έγκλημα - Ψάχνουν παντού τον σύντροφο της Βασιλικής