Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος ΕΝΦΙΑ: Τα αγκάθια και ο νέος κρυφός συμπληρωματικός φόρος

Image
ακίνητα
 clock 18:54 | 06/02/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Στις αρχές Ιουνίου του περασμένου έτους η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μεγάλη μεταρρύθμιση στις τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια.

Μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, που αποτύπωσε σε σημαντικό βαθμό τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Την τελευταία εικοσαετία οι όποιες προσπάθειες γίνονταν με γνώμονα να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, και κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, από την αναπροσαρμογή των αξιών. Έτσι, οι αντικειμενικές αξίες μόνο αντικειμενικές αξίες δεν ήταν, καθώς δεν αποτύπωναν την πραγματικότητα.

Αντίθετα, οι κυβερνήσεις, με τον γνωστό κρατικό παρεμβατισμό, που έχει θίξει στις εκθέσεις της η τρόικα, ελάμβαναν αποφάσεις αφού προηγουμένως τις ανέβαλλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις. Και οι οποίες κινούνταν στο πλαίσιο: χαμηλές αξίες στις λαϊκές περιοχές, δυσθεώρητες στα Βόρεια Προάστια για να καλυφθούν τα όποια δημοσιονομικά κενά. 

Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από δήμους, όπως η Φιλοθέη και το Ψυχικό, που ζητούσαν τη μείωση των αξιών, καθώς αυτές δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, και μάλιστα τις κέρδιζαν, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να αναπροσαρμόσουν επί τα βελτίω τις αξίες. Ακόμα, όμως, και η δομή του ΕΝΦΙΑ, όταν αυτός δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, δεν ξέφυγε από την πεπατημένη, δηλαδή να στηριχθούν μέσω της αποφυγής πληρωμής φόρου τμήματα του πληθυσμού από τα οποία βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση θα είχε εκλογικά οφέλη. Με τον τρόπο αυτό, ο οποίος συνεχίζεται και σήμερα, τα αγροτεμάχια, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται, υποφορολογούνται, μεταφέροντας τα βάρη στα κτίσματα-σπίτια των μεγάλων αστικών κέντρων.

Πλέον οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα αντικατοπτρίζουν τις τιμές της αγοράς. Η αναπροσαρμογή τους οδήγησε σε αυξήσεις στο 55% των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, με τη μέση αύξηση να ανέρχεται στο 19,5%. Οι νέες τιμές τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Το σημαντικό της νέας αναπροσαρμογής των ακινήτων είναι η ένταξη σχεδόν του συνόλου της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Συγκεκριμένα, 13.808 περιοχές έχουν πλέον τιμή ζώνης και με βάση αυτή θα υπολογίζεται σχεδόν το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία. Παρά το σημαντικό αυτό έργο, ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν κατάφερε να τροποποιήσει τους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στην αγορά.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ που δημιουργείται, τουλάχιστον με όσα έχουν ανακοινωθεί, καθώς δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι σχετικές κλίμακες, οδηγεί σε μείωση του φόρου για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, από το 2018 μέχρι και τον φόρο που θα εκκαθαριστεί το 2022 οι μειώσεις ανέρχονται στο ποσό των 860 εκατ. ευρώ. Μόνο για το 2022 η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ. Επί μήνες η ειδική Ομάδα Εργασίας επεξεργαζόταν σενάρια προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος που οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες δεν θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Εν αναμονή του νομοσχεδίου και των λεπτομερειών της νέας δομής του φόρου σε περίπου δύο εβδομάδες, με βάση τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου έρχονται ριζικές αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές του φόρου. Στις περιοχές με χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης δεν μειώθηκαν απλώς οι συντελεστές, αλλά "έσπασαν" τα κλιμάκια, με αποτέλεσμα ακίνητα ως 100.000 ευρώ να έχουν μείωση του φόρου κατά 30%, με άμεσα ωφελημένους πάνω από 730.000 φορολογούμενους.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Στο 1,9% η μέση αύξηση τιμών - Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Επιδότηση μισθού έως και 710 ευρώ τον μήνα για πρόσληψη ανέργων

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis