Οικονομία

Μιχάλης Σάλλας: Μια άλλη πρόταση για την ανάπτυξη

Ο Μιχάλης Σάλας

Τέσσερις βασικούς άξονες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του ομίλου Lyktos, στην ομιλία του στο Οικονομικό Συμπόσιο του Sparta Forum με θέμα «Κοιτώντας Μπροστά : Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε Ρυθμούς Ανάπτυξης;».

Η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια απαιτούν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σάλλας στην ομιλία του, με τίτλο «Μία άλλη πρόταση για την ανάπτυξη», εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς άξονες :

- Στη μείωση του πλεονάσματος με στόχο τις δημόσιες επενδύσεις

- Στη διασφάλιση και θεσμοθέτηση της αποδοτικής μείωσης της φορολογίας

- Στη διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ

- Στην αναβάθμιση των τουριστικών προϊόντων, καθώς και στην ενίσχυση προϊόντων ελληνικής παραγωγής με Συμβολαιακή Τραπεζική

Οι τέσσερις αυτές προτάσεις οδηγούν, κατά την άποψή μου, γρήγορα σε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους εκείνων που υλοποιούνται ή προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, γιατί ενισχύουν τις επενδύσεις σε υποδομές, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, με ότι αυτό συμαίνει, ανάφερε ο κ.Σάλλας. Επίσης, επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό και τη περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας και βελτιώνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, συμβάλλοντας στον επανακαθορισμό του μοντέλου ανάπτυξης και της παρουσίας της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον» δήλωσε.

Μετά από 11 συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ δημιουργείται η προσδοκία ότι η χώρα έχει οριστικά μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, ανέφερε επίσης στην ομιλία του ο κ. Σάλλας. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που αποτυπώνεται σε σειρά οικονομικών δεικτών, αλλά και στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, παραμένουν και κάποιες πηγές προβληματισμού, όπως τόνισε.

Η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν βασίζονται μόνον στη δημιουργία νέων εισοδημάτων αλλά και στην ανάλωση περιουσιακών στοιχείων του παρελθόντος, ενώ οι καθαρές επενδύσεις, δηλαδή οι επενδύσεις αν αφαιρεθούν οι αποσβέσεις, είναι αρνητικές. Πρόκειται για μία τάση αποεπένδυσης, που ως προοπτική πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σάλλας στις τράπεζες: «Εάν ο τραπεζικός τομέας μπορούσε να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα την οικονομία, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα είχε εκτοξευθεί σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα» είπε, προσθέτοντας ότι χωρίς χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς.

Για το σχέδιο «Ηρακλής» δήλωσε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την απομείωση των κόκκινων δανείων. Σημείωσε πως το ιδιωτικό χρέος έχει φθάσει λόγω κρίσης στα 259 δισ. ευρώ και ότι μόνον η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να βγάλει τη χώρα αποτελεσματικά μπροστά.

Η ελληνική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό της μοντέλο από καταναλωτικό, που ήταν μέχρι σήμερα, σε εξαγωγικό. Πρέπει να δοθεί έμφαση σε εξωστρεφείς κλάδους, στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Στον τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση τροφίμων, την ενέργεια, τα βασικά μέταλλα και ορυκτά, τα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας, όπως πχ οι κατασκευές και η οικοδομή, οι οποίοι τα χρόνια προ της κρίσης στηρίχθηκαν κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και τις δημόσιες επενδύσεις, δεν θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ σοβαρά πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως πχ τα clusters, οι συστάδες επιχειρήσεων που θα λειτουργούν συμπληρωματικά γύρω από τις αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις διαχείρισης υποδομών.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Για να είναι βιώσιμη και ακόμα πιο αποδοτική, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, που θα αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, θα ενισχύουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και θα πολλαπλασιάζουν το οικονομικό αντίκτυπο των νέων επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Σάλλας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο δήμος Σπάρτης και το «Sparta Forum», με τη στήριξη του Διεθνούς Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ICC- The International Chamber of Commerce Greece.

Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή - Οι δόσεις και οι προθεσμίες

ΕΝΦΙΑ

Λίγες ώρες απομένουν πλέον για την κοινοποίηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται αύριο, Τετάρτη. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με τις υφιστάμενες (παλαιές) αντικειμενικές αξίες και περιλαμβάνει πανομοιότυπες εκπτώσεις με το 2020.

ΕΝΦΙΑ: Ο υπολογισμός του φόρου
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι τα ίδια με τα περσινά για περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Για να μεταβληθεί το ύψος του φόρου θα έπρεπε:

η αξία της περιουσίας να έχει μεταβληθεί μέσω μεταβιβάσεων,
να έχει μεταβληθεί ο αριθμός των τετραγωνικών μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών,
να έχει μεταβληθεί το δηλωθέν εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας.

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ
Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου φέτος και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς «πέναλτι». Όπως εξήγησε, μιλώντας στην τηλεόραση της Βουλής, αιτία είναι το στενό χρονικό περιθώριο από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών έως την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Οι εκπτώσεις
Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δικαιούνται φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται φέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο.

Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου φέτος, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από τον φόρο.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Να σημειωθεί ότι έκπτωση έως και κατά 100% έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως αποθήκες, πάρκινγκ και πισίνες, ημιτελή κτίσματα, κτίρια που έχουν δομηθεί προ του 1930 και άλλα ειδικά κτίρια.

Ποιοι δικαιούνται «κούρεμα» 50% στον ΕΝΦΙΑ
Λόγω του γεγονότος ότι χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν βγει σε αναστολή σύμβασης εργασίας το 2020 και άρα εισέπραξαν λιγότερα εισοδήματα, είναι πολύ πιθανόν να ενταχθούν στην κατηγορία εκείνων που θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή με τα εξής κριτήρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% δικαιούνται 1.500.000 ιδιοκτήτες, βάσει των εξής εισοδημάτων:

Ετ. Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

– Έως 9.000 € : Άγαμος

– Έως 10.000 € : Έγγαμος χωρίς παιδιά

– Έως 11.000 € : Έγγαμος με 1 παιδί

– Έως 12.000 € : Έγγαμος με 2 παιδιά

Επιφάνεια κτισμάτων: Έως 150 τ.μ.

Αντικειμενική αξία ακινήτων:

– Έως 85.000 € : Άγαμος

– Έως 150.000 € : Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή (1 παιδί)

– Έως 200.000 € : Έγγαμο έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή (2 παιδιά)

Μηδενικό ΕΝΦΙΑ δικαιούνται:

Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ: Βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

Πυρόπληκτοι βάσει δήλωσης στο arogi.gov.gr έως 15/10

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Γονείς μήνυσαν εκπαιδευτικούς για... εσχάτη προδοσία!

Υφυπουργός Υποδομών για ΒΟΑΚ: Διόδια για τους Κρητικούς όπως στην υπόλοιπη χώρα

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

ESPA BANNER