Οικονομία

Μείωση εσόδων των σούπερ μάρκετ λόγω προσφορών

Σουπερ Μάρκετ

Με οριακή πτώση 0,2% έκλεισε το πρώτο δίμηνο του 2018 για τον τζίρο των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, καθώς η καλύτερη πορεία των πωλήσεων τον Φεβρουάριο δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει επαρκώς τις απώλειες που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.

Καθοριστικός για τη διατήρηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο ρόλος των εκτεταμένων προσφορών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 0,8% το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ακριβώς λόγω των μεγάλων σε έκπτωση και διάρκεια προσφορών το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παρέμεινε κοντά στα περυσινά επίπεδα, στο 16,5%, καταγράφοντας μάλιστα μείωση 4,3% της αξίας πωλήσεων.

Η επίδραση των προωθητικών ενεργειών στην καθίζηση των εσόδων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων είναι ακόμη πιο εμφανής στα στοιχεία για την εξέλιξη των πωλήσεων στις τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων. Στα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς καταγράφεται μείωση της αξίας πωλήσεων κατά 1,7% το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2017, ενώ την ίδια ώρα ο όγκος πωλήσεων εμφανίζει αύξηση 0,4%. Στην κατηγορία προϊόντων σπιτιού (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.λπ.) καταγράφεται μείωση της αξίας πωλήσεων κατά 0,7% ενώ ο όγκος πωλήσεων εμφανίζει αύξηση 0,8%. Στην κατηγορία των τροφίμων καταγράφεται αύξηση της αξίας πωλήσεων κατά 0,1%, αλλά μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,3%.

Μεταξύ των έντεκα επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι αυτά που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας και του όγκου πωλήσεων, κατά 4,2% και 7% αντιστοίχως το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2018 σε σύγκριση με το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016.

Έντυπη Έκδοση Καθημερινή

Οικονομία

Πληθωρισμός: Στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη

 Δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον φετινό Σεπτέμβριο, από 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα (20/10) στη δημοσιότητα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο και 0,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία (αμφότερα 6,4%) και την Πολωνία (5,6%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 25 κράτη-μέλη, μειώθηκε σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα.

Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες, pp), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72 pp), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57 pp) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,44 pp).

διαβαστε επισης

Σε υψηλά εξαμήνου το Bitcoin - Κέρδη στη διαπραγμάτευση του πρώτου bitcoin ETF

ΕΦΚΑ: Ιδιώτες και στην έκδοση επικουρικών συντάξεων

Τσακλόγλου: Καλύτερες συντάξεις για τους νέους

ESPA BANNER