Οικονομία

Μειωμένα ενοίκια: Στην «αναμονή» για την είσπραξη της αποζημίωσης

Ακίνητα

Ήδη  αρκετές χιλιάδες (140.000) ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Νοέμβριο έχουν ήδη δει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την αποζημίωση από το Κράτος. Υπάρχουν όμως ακόμα αρκετές χιλιάδες οι οποίοι περιμένουν… «στο ακουστικό τους».

Γιατί συνέβη όμως αυτό; Ποιες είναι οι βασικές αιτίες;

Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι ενώ εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα, οι ενοικιαστές δεν ήταν δικαιούχοι καθώς δεν υπάγονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Αρκετοί από τους ιδιοκτήτες δεν είχαν δηλώσει τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού. Με προσωποποιημένο μήνυμα η ΑΑΔΕ τους ενημερώνει προκειμένου να δηλώσουν τον αριθμό. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες, ενώ είχε δηλωθεί ο IBAN τραπεζικού λογαριασμού, ο κύριος δικαιούχος ήταν διαφορετικό όνομα και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που δικαιούνταν να λάβει την αποζημίωση, εμφανίζονταν ως συνδικαιούχος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, οι πληρωμές γίνονται μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ο ωφελούμενος εμφανίζεται ως ο κύριος δικαιούχος.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν λάθη στις δηλώσεις COVID, όπως ανακριβής χρήση ακινήτου, διαφορές στο ύψος του μισθώματος, μη καταχώρηση του ακινήτου στο Ε9.
Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες εισέπραξαν μικρότερο ύψος αποζημίωσης από αυτό που ανέμεναν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί στις δηλώσεις μισθώσεων, ως ημερομηνία είσπραξης του κανονικού ενοικίου να εμφανίζεται το μέσο κάθε μήνα. Έτσι το σύστημα έλαβε υπόψη ως βάση υπολογισμού την εισοδηματική απώλεια όχι για ολόκληρο το μήνα, αλλά το ήμισυ αυτού. Κατά συνέπεια ήταν μειωμένο και το ύψος της αποζημίωσης.

Προκειμένου μάλιστα να αντιμετωπιστούν παρόμοια προβλήματα στο εγγύς μέλλον, ήδη η ΑΑΔΕ μελετά σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία ελέγχου να επιταχυνθεί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο να διαπιστώνεται αυτόματα κατά πόσο ο ενοικιαστής ανήκει στην κατηγορία των δικαιούχων καταβολής μειωμένου ή μηδενικού ενοικίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αφορολόγητη, δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος όπως και δεν εμπίπτει σε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, το ποσό που εισπράττεται είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όσον αφορά τη ροή καταβολής των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων, από 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή για τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου. Για τον Ιανουάριο που αλλάζει το «μοντέλο» των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή στις 15 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν ενοίκιο και οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80% του ενοικίου που «έχασαν», το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Για το Μάρτιο σχεδιάζεται η καταβολή του 80% του ενοικίου που δεν θα εισπράξουν οι ιδιοκτήτες για το μήνα Φεβρουάριο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Διαβάστε επίσης:

Γυμνάσια - Λύκεια: Σήμερα αποφασίζουν οι Λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμά τους

Μιχάλης Καραμαλάκης: Παραμένει Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο Ηρακλειώτης Αντιστράτηγος

Στον δρόμο, σε συνθήκες παγετού βρέθηκαν δύο 13χρονοι

Ηράκλειο - Open Mall: Οδεύει προς "επιτήρηση" το έργο και στο ... βάθος απένταξη!

Οικονομία

Εφορία: Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σήμερα

φόροι

Τις οφειλές με την εφορία θα πρέπει να κλείσουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρο.

Σήμερα θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 αλλά και οι δόσεις ρυθμίσεων για όσους δεν έχει ανασταλεί η πληρωμή τους.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα πληρώνονται:

Η όγδοη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Τα  τέλη παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2020 ενώ για όσους αποκτήσουν Ι.Χ. που θα έχει ταξινομηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά εφαρμόζεται μια νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους ρύπους.  Το φετινό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.  Επίσης, οι κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα  να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking ή με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ.

Να σημειωθεί ότι τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από εναλλακτικά ψηφιακά τραπεζικά δίκτυα, εκτός καταστημάτων, καθώς, ακόμη, και με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους μέσω διαδικτύου έχουν πλέον οι φορολογούμενοι.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να εξοφλούν μέσω του Taxisnet και χωρίς να χρειάζεται η μετάβασή τους σε υποκατάστημα τραπέζας, οφειλές προς το Δημόσιο, ρυθμισμένες ή μη, με τη χρήση των καρτών τους.

Επίσης έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης μέσω του mobile και του internet banking που διαθέτουν όλες οι τράπεζες, με τον αριθμό μάλιστα των ενεργών χρηστών να ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια συναλλασσόμενους για την κάθε μια κατηγορία.

Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Σήμερα εκπνέει και  η προθεσμία και για τους ιδιοκτήτες οχημάτων  που επιθυμούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας και να θέσουν τα οχήματά  τους σε ακινησία αποφεύγοντας τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ  mycar.aade. gov.gr με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τους.

Όσοι εντοπιστούν μετά την υποβολή της  δήλωσης ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ) σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της αγαπητής καθηγήτριας

Τερματίζεται η απεργία στα πλοία - Τι δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης - βίντεο