Οικονομία

Λάθη εφορίας σε ελέγχους και πρόστιμα

έλεγχοι

Σε μπούμερανγκ για τα δημόσια ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν οι έλεγχοι των Ελεγκτικών Κέντρων, του ΣΔΟΕ και των ΔΟΥ σε υποθέσεις εμβασμάτων μεγάλου ύψους που έστειλαν στο εξωτερικό χιλιάδες φορολογούμενοι.

Σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν με λανθασμένο τρόπο και οδήγησαν σε άδικους καταλογισμούς υπέρογκων ποσών πρόσθετου φόρου εισοδήματος και προσαυξήσεων αλλά και σε άδικες ποινικές διώξεις με βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος των ελεγχομένων για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.

Καμπανάκι

Τον τεράστιο αυτό κίνδυνο για τα δημόσια ταμεία αλλά και την άδικη πολλές φορές καταδίωξη πολιτών από το κράτος καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην υπόθεση του ελέγχου του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη: οι φορολογικές αρχές καταλόγισαν στον συγκεκριμένο φορολογούμενο φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ για εμβάσματα συνολικού ύψους 5,3 εκατ. ευρώ που αυτός έστειλε στην Κύπρο τη διετία 2010-2011, θεωρώντας το ποσό αυτό κατά το μεγαλύτερο μέρος του ως αδήλωτο και αποκρυβέν εισόδημα, αλλά το Διοικητικό Εφετείο, στο οποίο προσέφυγε ο τραγουδιστής, απεφάνθη μετά από μία μακρόχρονη διαδικασία ότι αδίκως του καταλογίστηκαν τα 4 εκατ. ευρώ και καλεί το Δημόσιο να του επιστρέψει ποσό 800.000 ευρώ που ήδη είχε καταβάλει ο κ. Χατζηγιάννης έναντι του συνολικού χρέους του!

Σύμφωνα με πληροφορίες το στοιχείο το οποίο έκρινε την υπόθεση υπέρ του Μ. Χατζηγιάννη ήταν το γεγονός ότι ο έλεγχος χαρακτήρισε ως «μη δηλωθέν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα» το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού των εμβασμάτων και θεώρησε ότι το «εισόδημα» αυτό αποκτήθηκε τα έτη κατά τα οποία εστάλησαν τα εμβάσματα στην Κύπρο, δηλαδή το 2010 και το 2011.

Ετσι, ο έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «μη δηλωθέν εισόδημα» αποκτήθηκε (η «προσαύξηση περιουσίας» έλαβε χώρα) τα έτη 2010 και 2011 και δεν συμπεριελήφθη στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε ο τραγουδιστής τα έτη 2011 και 2012, αντίστοιχα.

enikonomia

Οικονομία

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 5.000 ανέργους με μισθό 550 ευρώ

 ΟΑΕΔ

Λήγει σήμερα Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 23:59, η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων ανέργων για το Β’ κύκλο του προγράμματος του ΟΑΕΔ που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανέργους να αποκτήσουν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία στο ψηφιακό μάρκετινγκ.

Η επαγγελματική εμπειρία θα διαρκεί έξι ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για έξι μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στους ασκούμενους 550 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση (25 ευρώ ημερησίως για 22 ημέρες εργασιακής εμπειρίας).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) τουλάχιστον 50 ωρών και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους (κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ.

Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων των επιχειρήσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη εργοδότη στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού του κατά τη διάρκεια ενός μήνα πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Το πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 16.500.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020», με χρηματοδότηση από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ).

 

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Ορόσημο τα Χριστούγεννα για τις ανατιμήσεις

Κρήτη: Τους "τσίμπησε" και τους τρεις η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ

ESPA BANNER