Οικονομία

Λαγκάρντ: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας, αλλά κάντε υπομονή για την ποσοτική χαλάρωση

λαγκάρντ

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου για τη νομισματική πολιτική στα κεντρικά της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, η νέα επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε σε ερώτηση του διευθυντή σύνταξης του newmoney.gr, Ηλία Σιακαντάρη.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο, που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας της. Βέβαια, σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της χώρας μας στο δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ήταν σαφής: πρέπει να εκπληρωθούν τα κριτήρια.

Σε ερώτηση του Ηλία Σιακαντάρη σχετικά με την προοπτική ένταξής της στο δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Λαγκάρντ ήταν σαφής ότι πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν τα κριτήρια.

«Είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένη, εντυπωσιασμένη που βλέπω τέτοια πρόοδο» είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως δεν θα ήθελε να μιλήσει για μεμονωμένες χώρες στην πρώτη αυτή συνέντευξη.

Σε πρόσθετη ερώτηση για το πότε θα μπει η χώρα στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης), απέφυγε να αφήσει το όποιο παράθυρο για παράκαμψη των κανόνων. «Τα προγράμματα, όπως το QE, έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έτσι, όταν η χώρα καλύψει τα κριτήρια, αυτόματα θα ενταχθεί. Έως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες».

Όσο για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, αρκέστηκε να σχολιάσει πως «έχει άποψη», αλλά «δεν πρόκειται να την επαναλάβει».

Οικονομία

Eurogroup: Συμφωνία των 27 για κοινή οικονομική απάντηση στον κορωνοϊό

vrikseles-eurogroup.jpg

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν απόψε σε συμφωνία για μια κοινή οικονομική απάντηση απέναντι στον κορωνoϊό μετά την εξεύρεση ενός κοινού πεδίου με την Ολλανδία, η οποία μπλόκαρε τις συνομιλίες από την Τρίτη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

«Η συνάντηση τελείωσε υπό τα χειροκροτήματα των υπουργών», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια «εξαιρετική συμφωνία» που περιλαμβάνει «500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα» και «ένα ταμείο ανάκαμψης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ