Οικονομία

Λαγκάρντ: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας, αλλά κάντε υπομονή για την ποσοτική χαλάρωση

λαγκάρντ

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου για τη νομισματική πολιτική στα κεντρικά της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, η νέα επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε σε ερώτηση του διευθυντή σύνταξης του newmoney.gr, Ηλία Σιακαντάρη.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο, που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας της. Βέβαια, σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της χώρας μας στο δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ήταν σαφής: πρέπει να εκπληρωθούν τα κριτήρια.

Σε ερώτηση του Ηλία Σιακαντάρη σχετικά με την προοπτική ένταξής της στο δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Λαγκάρντ ήταν σαφής ότι πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν τα κριτήρια.

«Είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένη, εντυπωσιασμένη που βλέπω τέτοια πρόοδο» είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως δεν θα ήθελε να μιλήσει για μεμονωμένες χώρες στην πρώτη αυτή συνέντευξη.

Σε πρόσθετη ερώτηση για το πότε θα μπει η χώρα στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης), απέφυγε να αφήσει το όποιο παράθυρο για παράκαμψη των κανόνων. «Τα προγράμματα, όπως το QE, έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έτσι, όταν η χώρα καλύψει τα κριτήρια, αυτόματα θα ενταχθεί. Έως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες».

Όσο για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, αρκέστηκε να σχολιάσει πως «έχει άποψη», αλλά «δεν πρόκειται να την επαναλάβει».

Οικονομία

Εφορία: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές δαπάνες 30%

αγορά με κάρτα

Ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις κατηγορίες αυτές δεν οφείλουν καν να συγκεντρώσουν και να διαφυλάξουν χάρτινες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών συνολικής αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετησίου εισοδήματος.

Οι κατηγορίες που εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είναι αναλυτικά οι εξής:

1) Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

2) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

3) Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

4) Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

5) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

6) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

7) Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

8) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

9) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

10) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

11) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

12) Οι φυλακισμένοι.

Ποιοι εξαιρούνται μερικώς

13) Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα πραγματοποιήσουν εντός του 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

14) Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.