Οικονομία

Κορκίδης: Οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από ένταση πρέπει να έχουν και πρόγραμμα διακυβέρνησης

βασιλης κορκιδης

«Το 2019 θα έχει εξελίξεις και ανατροπές, προσδοκίες, αλλά και κινδύνους, αφού πολλά σημαντικά οικονομικά θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και αναμένουν λύσεις. Οι 10 βασικοί "δίδυμοι γρίφοι" θα είναι η έξοδος στις αγορές και η έκδοση ομολόγων, οι ρυθμίσεις χρεών και των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες και η έλλειψη ρευστότητας, τα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί, ο κατώτατος μισθός και οι προσλήψεις, οι συντάξεις και τα αναδρομικά, η φορολογία και οι εισφορές των επιχειρήσεων, τα υπερπλεονάσματα από την υπερφορολόγηση, οι προεκλογικές παροχές και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού και βεβαίως κατά πόσο μία κυβέρνηση με ψήφο ανοχής στη Βουλή, εμπνέει συνθήκες εμπιστοσύνης στην αγορά».

Αυτά σημείωσε στον χαιρετισμό του στη σημερινή απογευματινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των παραγωγικών φορέων του Πειραιά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από πολιτική ένταση στον δημόσιο διάλογο και το Κοινοβούλιο, οφείλουν να παρατάξουν ένα άρτιο και εφικτό πρόγραμμα διακυβέρνησης και να επιλέξουν τους κατάλληλους ανθρώπους, που θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν αμέσως μετά τις εκλογές. «Οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας από την πλευρά μας, περιμένουμε μία εθνική πολιτική για περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες με μεγαλύτερα κέρδη, λιγότερους φόρους για περισσότερες δουλειές και βεβαίως καλύτερα αμειβόμενες. Οι πολίτες έχουμε ανάγκη από περισσότερη ασφάλεια και ζητάμε υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Οι αδύναμοι συμπολίτες μας δικαιούνται περισσότερη αλληλεγγύη για να ανακτήσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση και η υπό διωγμό μεσαία τάξη, μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, αναζητούν περισσότερους πολιτικούς με καλύτερο επίπεδο και περισσότερο ήθος, το οποίο έχει λείψει από την πολιτική ζωή του τόπου μας» όπως είπε ο πρόεδρος. 

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι οι παραγωγικοί φορείς του Πειραιά προσδοκούν από τη φετινή χρονιά 7 εξελίξεις για τον Πειραιά:

- να ολοκληρωθούν τα έργα του τραμ και να λειτουργήσει χωρίς ατυχήματα. Να μπουν στο τελικό στάδιο τα έργα των σταθμών του μετρό

- να προχωρήσουν τα έργα για τη δημιουργία της Ιπποδάμειας Αγοράς

- να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη δημιουργία και λειτουργία του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου της χώρας, του Θριάσιου, ενός έργου στρατηγικής σημασίας με πολλαπλές αναπτυξιακές προοπτικές

- να αναβαθμιστεί το λιμάνι του Πειραιά ως το πρώτο μεγαλύτερο της Μεσογείου και ανάμεσα στα πέντε μεγαλύτερα στην Ευρώπη

- να λειτουργήσουν παράλληλα και συνδυαστικά και όχι ανταγωνιστικά τα 2 μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα, που αφορούν στην πόλη και το λιμάνι, η ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά και το Masterplan της Ο.Λ.Π. ΑΕ.

- να αναβιώσει η ναυπηγοεπισκεύη και να επαναλειτουργήσουν τα ελληνικά ναυπηγεία, οι δεξαμενές καθώς και κάθε επισκευαστική υποδομή στο Πέραμα.

- να συνεχιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπως η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της «Παπαστράτος».

Οικονομία

Σταϊκούρας: Μέτρα 4,5 δισ.ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το β' εξάμηνο φέτος

Σταϊκούρας

Μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για να στηριχθούν τομείς της οικονομίας που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, θα υλοποιήσει η κυβέρνηση το β' εξάμηνο εφέτος. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας ότι μεταξύ των μέτρων αυτών είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα» και αυτό της κάλυψης τμήματος των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία, όπως είπε, «έχει στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

«Αυτήν τη στιγμή οι νυν εργαζόμενοι με τις εισφορές τους πληρώνουν τους νυν συνταξιούχους. Η κυβέρνηση έρχεται και προτείνει σε ένα κομμάτι των συντάξεων, στις επικουρικές, και μόνο για τους νέους εργαζόμενους (από το 2022) να δημιουργήσουν τον δικό τους "κουμπαρά". Θα εξασφαλίζονται έτσι υψηλότερες συντάξεις, όπως αποδεικνύεται παγκοσμίως, για τους νέους ασφαλισμένους», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Και πρόσθεσε πως «απαιτείται ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ασφάλεια για τους νυν συνταξιούχους».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο και την οικονομική ετοιμότητα της κυβέρνησης, ο υπουργός επεσήμανε ότι «ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι και για το πιο ακραίο σενάριο. Έχουμε ενισχύσει στα δύο χρόνια διακυβέρνησης το ταμείο της χώρας με 41 δισ. ευρώ». Συμπλήρωσε δε, πως «υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και αυτή έχει επεκταθεί και το 2022. Θα επανερχόμαστε το 2022 και το 2023 σε δημοσιονομική ισορροπία. Το πρωτογενές πλεόνασμα των επομένων ετών θα προέρχεται από την ανάπτυξη».

 

Διαβάστε επίσης:

Σε χωριό του Ηρακλείου: Τον έπιασαν την ώρα που έφευγε από τη χασισοφυτεία

Βρετανία: Κάμερα «έπιασε» τον Υπουργό να φιλάει παθιασμένα τη σύμβουλό του

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για μετάλλαξη "Δέλτα": Τοπικά λοκντάουν αν χρειαστεί