Οικονομία

Γ. Οικονόμου: Εξαιρετική χρονιά το 2018 για το ελληνικό ελαιόλαδο

ελαιόλαδο

Σε εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό ελαιόλαδο αναμένεται να εξελιχθεί το 2018, καθώς μετα την περσινή μέτρια σοδειά, η φετινή εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερη κι ότι θα ανεβάσει τον πήχη τόσο στην παραγωγή, όσο και στις εξαγωγές του ελληνικού “υγρού χρυσαφιού”, το οποίο θα πρέπει να πωλείται σαν “premium” προϊόν, όπως επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Τυποπoιητών Ελαιολάδου.
“Είμαστε περίπου στους 280.000 τόνους, είναι μια πολύ καλή χρονιά, ελπίζω να καταφέρουμε να συνεχιστούν τα θετικά στοιχεία και στις εξαγωγές μας, οι οποίες έχουν μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια” τόνισε ο κ.Οικονόμου, ενώ ως προς τις εξαγωγές ανέφερε: “Προ 15ετίας ήμασταν στους 15.000 τόνους και πλέον έχουμε διπλασιασμό στους 30.000 με 35.000 τόνους. Όλα τα θετικά μηνύματα μάς κάνουν να είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι, ενώ ελπίζουμε πως θα κερδίσουμε ένα επιπλέον 3%- 5%, κάτι που είναι συνάρτηση και της διαμόρφωσης των τιμών από τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής όπως η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία, καθώς νέες χώρες μπαίνουν διαρκώς στην παραγωγή ελαιολάδου” εξηγεί.
Καθώς δε οι ελληνικές εταιρίες αναζητούν μεγαλύτερα έσοδα, κύρια από τις εξαγωγικές τους προσπάθειες, ο κ.Οικονόμου τόνισε πως γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. “Αυτό προϋποθέτει και κάποιες ενέργειες από την πλευρά μας, για να το κάνουμε γνωστό, να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα του.
Και αυτό δεν αφορά μόνο το ελαιόλαδο. Θα πρέπει να το δούμε συνολικά με όλα τα προϊόντα, έτσι ώστε η φήμη των ελληνικών τροφίμων να γίνει εφάμιλλη με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ανώτερη γεύση που διαθέτουν και τα θρεπτικά συστατικά τους” τόνισε, προσθέτοντας πως η σύγχρονη επιλογή για το ελληνικό ελαιόλαδο είναι συγκεκριμένη. “Δεν θα πρέπει να πωλείται σαν ένα απλό ελαιόλαδο, αλλά σαν premium γιατί το αξίζει, όμως αυτό προϋποθέτει παράλληλα και μια εθνική στρατηγική” ανέφερε και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θετικού momentum έθεσε τα δεκάδες διεθνή βραβεία που κέρδισαν πρόσφατα ελληνικά προϊόντα σε διαγωνισμούς όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης («New York International Olive Oil Competition – NYIOOC»), όπου Ελληνες παραγωγοί απέσπασαν 54 βραβεία.
Οι βραβεύσεις ανοίγουν πόρτες στις διεθνείς αγορές
“Είμαστε χαρούμενοι για τη βράβευση των ελληνικών ελαιολάδων, ήταν μια διάκριση που την αξίζουν τα ελληνικά ελαιόλαδα, πολλά από τα οποία αποτελούν προσπάθειες και μικρών τυποποιητών” σχολιάζει, ενώ τόνισε πως το ελληνικό ελαιόλαδο διαρκώς βελτιώνει την ποιότητα του. “Δεν το αφήνουμε στη τύχη του, έχουν δρομολογηθεί προσπάθειες συλλογικές, που ξεκινούν από το χωράφι και φτάνουν μέχρι και την όμορφη συσκευασία, που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να κερδίζει σημαντικά μερίδια στις ξένες αγορές” αναφέρει για να συμπληρώσει πως τα ελληνικά ελαιόλαδα επιδιώκουν, μέσα και από τις διακρίσεις τους σε διεθνείς διαγωνισμούς “να αποκτήσουν ένα διαβατήριο για τη διεθνή αγορά”.
Κατά τον κ.Οικονόμου, όλες οι παραπάνω προσπάθειες έχουν αποτέλεσμα, που αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου. “Επί χρόνια το ελαιόλαδο μας το καρπώνονταν άλλες χώρες, οι οποίες δημιουργούσαν προσμείξεις για να βελτιώσουν τις ποιότητες των δικών τους ελαιολάδων” και σημειώνει πως ο στόχος του κλάδου είναι η επώνυμη παρουσία “έτσι ώστε να έχουμε μια προστιθέμενη αξία στο προϊόν”.
Μια προστιθέμενη αξία που συνδέεται και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικής της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής. “Εμάς αυτό που μας διαφοροποιεί, είναι και το ανάγλυφο του εδάφους που δεν μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μηχανικό τρόπο συλλογής, κάτι που έχει το μειονέκτημα του υψηλού κόστους. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο διάθεσης, γιατί όταν το κόστος παραγωγής είναι υψηλό λόγω του μικρού κλήρου, δεν έχουμε τις οικονομίες κλίμακας που έχουν οι μεγάλες χώρες. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι μόνο η ποιότητα και οι προσπάθειες στοχεύουν σε πολύ συγκεκριμένα τμήματα του λιανεμπορίου όπως ντελικατέσεν, ανθρώπους που μπορεί να εκτιμήσουν την υπεραξία που μπορεί να έχει ένα ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με την προσοχή, την αγάπη και το μεράκι του παραγωγού και του μεταποιητή” καταλήγει ο κ.Οικονόμου.

Οικονομία

Τουρισμός - ΤτΕ: Εκτοξεύτηκαν τα έσοδα τον Ιούλιο – Ανήλθαν στα 2,275 δισ.

τουρισμός Ελλάδα νησιά

Με τον πλέον ηχηρό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα έσοδα του Ιουλίου ανήλθαν στο 61,4%, αυτών του αντίστοιχου μήνα του 2019, κάτι που ενισχύει τις προβλέψεις ότι τα συνολικά έσοδα του έτους, είναι εφικτό να υπερβούν τα 10 δισ. ή ακόμη να πλησιάσουν τα 12 δισ., όπως εκτιμούν κάποιοι παράγοντες της αγοράς, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα τουριστικά έσοδα του Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 2,275 δισ., ενώ το 2019 ήταν τα 3,702 δισ. ευρώ. Προκειμένου ο καθένας να αντιληφθεί το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά αρκεί να σημειώσουμε ότι πέρυσι τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν στα 678 εκατ..

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2021 τα συνολικά έσοδα ανέρχονται στα 3,38 δισ., έναντι 9,11 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και 1,41 δισ. πέρυσι. Δηλαδή τα έσοδα στο 7μηνο αντιστοιχούν στο 37% αυτών του 2019.

Σύμφωνα με την ΤτΕ για το 7μηνο οι αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 51,4%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 139,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το 37,1% των εισπράξεων του 2019.

Για τον Ιούλιο οι αφίξεις ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (κατά 240,2% και 235,6% αντίστοιχα) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος ουσιαστικά ο πρώτος μήνας που λειτούργησε ο τουρισμός ήταν ο Ιούλιος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Spiegel: Η Βουλγαρία, νέος κίνδυνος για το ευρώ μετά την Ελλάδα

e-ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ: Οι πληρωμές από σήμερα μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου

Ευρωζώνη: Τι λένε οι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας

ESPA BANNER