Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Συναγερμός ενόψει κύματος αιτήσεων συνταξιοδότησης

Image
ΕΦΚΑ
 clock 15:50 | 10/08/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Φόβους για κύμα μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο και μετά, εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εκτιμώντας ότι στο τέλος του 2021 οι αιτήσεις θα αγγίξουν τις 200.000, αυξημένες κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η λήξη της προθεσμίας που έδωσε ο νόμος του 2015 με τον οποίο έκλεισαν τα περισσότερα παράθυρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και οι παρατεταμένες συνέπειες της δημοσιονομικής και εν συνεχεία της υγειονομικής κρίσης που «χτύπησαν» την ελληνική οικονομία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ενδέχεται να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τον σχεδιασμό για σημαντική μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και την εικόνα βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο εξειδικευμένος στα ασφαλιστικά θέματα δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, εκτός των περιπτώσεων συνταξιοδότησης με 40 έτη ασφάλισης και συμπλήρωση 62ου έτους της ηλικίας, με τον ν. 4336/2015 δόθηκε η δυνατότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν πριν από την ηλικία των 67 ετών ή πριν από τα 62 έτη, ακόμη κι αν δεν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης. Ειδικότερα, προβλέφθηκε ότι το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης θα καθορίζεται από το έτος εντός του οποίου είτε συμπληρώνεται ο απαιτούμενος κάθε φορά χρόνος ασφάλισης είτε συμπληρώνεται το προϊσχύον κατά περίπτωση συνταξιοδότησης προβλεπόμενο ηλικιακό όριο.

Οι διατάξεις αυτές είναι και η βασική αιτία της συνεχoύς αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, κατά το τρέχον έτος, καθώς όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, κυρίως γιατί φοβούνται ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους. Βέβαια, με δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου έχει ξεκαθαρίσει ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν επηρεάζονται και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το θελήσουν, ακόμη και μετά την 1-1-2022.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, από τις σχετικές δηλώσεις προκύπτει ότι για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεών του μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο –μεταβατικό– όριο ηλικίας, κατ’ επέκταση δε, πολλώ μάλλον, κανένας λόγος δεν υφίσταται ώστε να σπεύσει να συνταξιοδοτηθεί κάποιος με την ανησυχία ότι μετά το τέλος του 2021 δεν θα μπορεί να ασκήσει το θεμελιωμένο δικαίωμά του.

«Αλλωστε, με βάση τα προβλεπόμενα από τον ν. 4336/2015 και τις τροποποιήσεις αυτού, αλλά και σύμφωνα με τις προαναφερόμενες δηλώσεις, δεν υπάρχει κάποια ενέργεια στην οποία θα πρέπει να προβούν οι ασφαλισμένοι εντός του 2021, ώστε να μην απολέσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ηλικιακό όριο που συμπληρώνεται οποτεδήποτε μετά την 1-1-2022», ξεκαθαρίζει ο γνωστός δικηγόρος.   

Μια άλλη αιτία η οποία ωθεί τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν κάποια από τα προβλεπόμενα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να υποβάλλουν αιτήσεις, είναι και η πρόσφατη υγειονομική κρίση, καθώς ο φόβος των εντεινόμενων δραματικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού ωθεί τους ασφαλισμένους στη λύση της συνταξιοδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντική αύξηση στις αιτήσεις παρατηρείται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, στο Δημόσιο αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αποκαλυπτικά είναι δε και τα στοιχεία του συστήματος «Ατλας» που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, καθώς δείχνουν ότι στο 5μηνο, ήδη έχουν υποβληθεί 68.951 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ εκδόθηκαν 75.219 οριστικές αποφάσεις. Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ εκτιμά ότι στο τέλος του έτους θα έχουν υποβληθεί περίπου 160.000 αιτήσεις, όμως ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης κάνουν λόγο για 200.000 με 220.000 αιτήσεις. Να σημειωθεί ότι το 2017 είχαν υποβληθεί συνολικά 145.555 νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, το 2018 ξεκίνησε η αύξηση με 156.281 νέες αιτήσεις, με αποκορύφωμα το 2019, όταν υποβλήθηκαν συνολικά 165.759 αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης. Βέβαια, στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 είχαν υποβληθεί μόλις 58.022 νέες αιτήσεις, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019 κατά το ίδιο διάστημα, είχαν υποβληθεί 66.878. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης θα αυξηθούν επικίνδυνα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν έως το τέλος του χρόνου προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ενώ καθοριστική θα είναι και η πορεία των αιτήσεων των εκπαιδευτικών.

πηγη: Καθημερινή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis