Οικονομία

Διπλάσιο το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έναντι της Πορτογαλίας

δάνειο

Η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο για να μπορέσει να προσεγγίσει τα επίπεδα δανεισμού άλλων χωρών που εξήλθαν από τα μνημόνια χωρίς καθυστέρηση, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία.
Σχεδόν διπλάσια είναι σήμερα η απόδοση (3,65%) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου συγκριτικά με εκείνη (1,93%) του αντίστοιχου πορτογαλικού ομολόγου. Παρά την αποκλιμάκωση των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων που καταγράφεται με έντονο ρυθμό από τις 28 Νοεμβρίου 2017, όταν ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή των 20ετών ομολόγων του PSI, το επενδυτικό ρίσκο της Ελλάδας (country risk) παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ελλάδα, παρά τις ικανοποιητικές αποδόσεις που προσφέρει, συνεχίζει να φοβίζει τους ξένους επενδυτές λόγω των αργών ρυθμών υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, της αβεβαιότητας για το τι θα γίνει με το χρέος και του κινδύνου «πισωγυρίσματος» μετά τη λήξη του προγράμματος. Ολα αυτά ενσωματώνονται στις αποδόσεις που παραμένουν υψηλές, δεδομένων των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Το επιπλέον τίμημα που ζητούν οι επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, δηλαδή η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ των ελληνικών τίτλων και των άλλων ευρωπαϊκών, είναι σημαντικό. Το spread του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφωνόταν στις 302 μονάδες βάσης (3,2 ποσοστιαίες μονάδες) και με το πορτογαλικό στις 200 μονάδες. Ενα τέτοιο επιπλέον τίμημα, αν διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, θα είναι εξαιρετικά βαρύ, όταν κάποια στιγμή η ΕΚΤ αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξάνει τα επιτόκια, όταν δηλαδή στις διεθνείς αγορές η ρευστότητα θα είναι λιγότερη και ακριβότερη σε σχέση με σήμερα. Αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες και στη βιωσιμότητα του χρέους, υπονομεύοντας από κάποιο σημείο και μετά τη δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές.
Πάντως, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι επενδυτές δείχνουν να «εκτιμούν» τις καλές αποδόσεις που προσφέρουν οι ελληνικοί τίτλοι. Την τέταρτη εβδομάδα του 2018 κατεγράφησαν νέα ιστορικά ρεκόρ τόσο για το 2ετές όσο και για το 5ετές ομόλογο. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιανουαρίου 2006, στο 3,63%, έχει υποχωρήσει η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στις 9 Ιανουαρίου 2018, τη στιγμή που 12 μήνες νωρίτερα η απόδοση άγγιζε το 8%. Η υποχώρηση του (θεωρητικού) κόστους δανεισμού της χώρας αποδίδεται στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 6,7 δισ. ευρώ, καθώς και στη διαρκή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέσα στο 2018. Ηδη η πρώτη αναβάθμιση έγινε από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 19 Ιανουαρίου και ακολουθούν με τις αξιολογήσεις τους στις 16 Φεβρουαρίου ο οίκος Fitch, στις 30 Μαρτίου η Moody’s, στις 30 Ιουλίου ο S&P, στις 20 Αυγούστου ο Fitch και τελευταία αξιολόγηση για φέτος από τον οίκο Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οικονομία

Πληθωρισμός: Στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη

 Δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον φετινό Σεπτέμβριο, από 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα (20/10) στη δημοσιότητα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο και 0,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία (αμφότερα 6,4%) και την Πολωνία (5,6%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 25 κράτη-μέλη, μειώθηκε σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα.

Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες, pp), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72 pp), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57 pp) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,44 pp).

διαβαστε επισης

Σε υψηλά εξαμήνου το Bitcoin - Κέρδη στη διαπραγμάτευση του πρώτου bitcoin ETF

ΕΦΚΑ: Ιδιώτες και στην έκδοση επικουρικών συντάξεων

Τσακλόγλου: Καλύτερες συντάξεις για τους νέους

ESPA BANNER