Οικονομία

Δεν θα επηρεάσει τα ελληνικά ομόλογα η αξιολόγηση της Fitch

Fitch

Στον «χρησμό» της Fitch για την ελληνική οικονομία έχουν αρχίσει και στρέφονται τα βλέμματα της αγοράς, καθώς θα είναι ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την Ελλάδα μετά τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα του αντίκτυπου της κρίσης λόγω πανδημίας καθώς και των μέτρων στήριξης στα οποία έχουν προχωρήσει ελληνική κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Η Fitch είχε αποφασίσει εκτάκτως στα τέλη Απριλίου να υποβαθμίσει τις προοπτικές –και όχι την αξιολόγηση– της Ελλάδας σε σταθερές από θετικές, εξηγώντας πως ήταν η πιο ήπια κίνηση που μπορούσε να κάνει δεδομένου του σοκ που προκάλεσε σε οικονομία και αγορές ο κορωνοϊός και το οποίο δεν δικαιολογούσε την αξιολόγηση με θετικές προοπτικές για οποιαδήποτε χώρα τη δεδομένη στιγμή. Σε ανάλογη κίνηση, άλλωστε, είχαν προχωρήσει εκείνο το διάστημα και η S&P και η DBRS.

Η «ετυμηγορία» της Fitch για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου, ακριβώς πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

 

 

Οικονομία

Ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

χρηματιστήριο ανάκαμψη

Με ήπια άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να κινείται σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, κλείνοντας πάνω από τα επίπεδα των 640 μονάδων.

Σε χαμηλά επίπεδα, για μία ακόμη συνεδρίαση, κινήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ υπερπέδωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ, της Jumbo και της Εθνικής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 640,60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,45%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 642,20 (+0,70%) και κατώτερη τιμή στις 635,89 μονάδες(-0,29%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 31,069 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 18.270.453 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,48%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,31%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+1,98%), της Jumbo (+1,37%), της Εθνικής

της Cola Cola HBC

(+0,92%) και της ΔΕΗ (+0,77%).

 Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ

(-1,93%), της Ελλάκτωρ

 (-1,31%), της Viohalco

 (-1,24%) και της Alpha Bank

 (-1,14%).

 Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών  (+2,03%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,28%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-1,02%) και της Τεχνολογίας(-0,55%)

Tον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank Alpha Bank με 4.737.108 και 4.258.274 μετοχές, αντιστοίχως.