Οικονομία

Από λάθη οι προκαταβολές φόρου για τα κλειστά μπλοκάκια

1-8.jpg

Τρέχουν και δεν φτάνουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που έπεσαν θύματα λάθους του συστήματος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και καλούνται να πληρώσουν προκαταβολή φόρου ενώ έχουν κάνει διακοπή εργασιών από το 2016

Το θέμα έρχεται στην επιφάνεια από τους παθόντες αλλά και από φοροτεχνικούς που καταγγέλλουν στο «business stories» ότι οι πελάτες τους βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας στην προσπάθειά τους να βρουν το δίκιο τους. Η υπόθεση έχει βάθος καθώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ στους πολίτες που καταφθάνουν έκπληκτοι στα γκισέ με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά ανά χείρας είναι ότι το σύστημα δεν ενημερώνεται αυτόματα και ότι πρέπει να κάνουν αίτηση και να περιμένουν.

Το πρόβλημα είναι ότι στο μεσοδιάστημα από την υποβολή της αίτησης ως την πραγματική επανεκκαθάριση, εξαιτίας και της έλλειψης διαθέσιμου προσωπικού στις ΔΟΥ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει κανονικά τον λάθος φόρο προκειμένου να αποφύγει κυρώσεις όπως:

■ Προσαυξήσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές
■ Δεσμεύσεις λογαριασμών εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών
■ Απώλεια της ρύθμισης 100 δόσεων εφόσον είχε ενταχθεί κατά το παρελθόν.

Οπως φαίνεται στο παράδειγμα που δημοσιεύει το «b.s.», ο εν λόγω επιτηδευματίας προχώρησε σε διακοπή των εργασιών του στις 31 Δεκεμβρίου του 2016. Παρά το γεγονός αυτό, το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης του ζητάει να πληρώσει τον διπλάσιο φόρο από τον κανονικό για το εισόδημά του από ελεύθερο επάγγελμα, καθώς χωρίς να υπάρχει λόγος έχει υπολογιστεί και προκαταβολή φόρου 100%.

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έχασε» τις 910 μονάδες - Εβδομαδιαίες απώλειες 2,19%

Ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019.jpg

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 905,55 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,19%.

Ο τζίρος σημερα ανήλθε στα 89,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -1,08% και στις 2.192,16 μονάδες, ενώ στο -0,52% και στις 1.416,50 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,43% στις 569,66 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φορολογικές δηλώσεις: Αναλυτικές διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τους κωδικούς

Eurogroup: Μειωμένος κατά 30% ο ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά

Τουρισμός: Παρατείνεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»