Οικονομία

Αίτηση πτώχευσης θα καταθέσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

ελληνική βιομηχανία ζάχαρης

Οι τίτλοι τέλους σε μια ιστορική βιομηχανία της χώρας αναμένεται να μπουν τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την οποία, ύστερα από πολυετή αναζήτηση στρατηγικών και μη στρατηγικών επενδυτών, όλοι τώρα αναμένουν την υποβολή αίτησης πτώχευσης της εταιρείας με την υπαγωγή της στα άρθρα 106β και 106δ του πτωχευτικού κώδικα.

Την αίτηση αναμένεται να υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς, ο μεγαλύτερος πιστωτής της επιχείρησης. Η τελευταία θα θέσει σε ισχύ το λεγόμενο σχέδιο Β (plan B), που περιλαμβάνει την κεφαλαιοποίηση τραπεζικών οφειλών και «κούρεμα» των χρεών προς προμηθευτές.

Με τη λύση αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πλέον εμφανίζονται «κουρασμένοι» με τους επίδοξους επενδυτές που προσπαθούν να κάνουν επιχειρήσεις με... τα λεφτά των άλλων. Ενας τέτοιος αποδείχθηκε και η βρετανική Kingsley Capital, η οποία την κρίσιμη στιγμή δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά. Ετσι σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί η ενεργοποίηση του plan B από την Τράπεζα Πειραιώς. Την απόφαση πρόκειται να λάβουν οι τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές, οι οποίες και θα οριστικοποιήσουν τις τελικές λεπτομέρειες. Πρόκειται για το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Τράπεζα Πειραιώς και την εταιρεία σύμβουλο στη σχετική διαδικασία ΕΥ.

Η αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης/εξυγίανσης της ΕΒΖ προβλέπει τη σύσταση από την Τράπεζα Πειραιώς τριών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), σε κάθε μία από τις οποίες θα εισφερθεί μια ομάδα περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, στην πρώτη εταιρεία θα εισφερθούν οι θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, στη δεύτερη οι παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας (Πλατύ Ημαθίας, Λάρισα) και στην τρίτη, τα λοιπά ακίνητα της επιχείρησης και οι ανενεργές παραγωγικές μονάδες.

Σε αντάλλαγμα, η Τράπεζα Πειραιώς θα διαγράψει μέρος των απαιτήσεων από την ΕΒΖ. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να πωληθούν.

Με τη λύση αυτή φαίνεται να συμφωνούν πλέον και οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Χριστόδουλο Βαρκάκη, η αβεβαιότητα αυτή πρέπει να λάβει τέλος και η υπόθεση ΕΒΖ να πάει ένα βήμα παρακάτω, έστω και αν αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση για τους εργαζομένους. Σημείωσε ότι η εταιρεία οφείλει στους περίπου 200 εργαζομένους πάνω από 2 εκατ. ευρώ ή μισθούς πέντε μηνών. Επίσης ο ίδιος ανέφερε ότι οι μετατάξεις προσωπικού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθώς απουσιάζει το εφαρμοστικό δίκαιο που θα υλοποιεί τη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ΕΒΖ στο τέλος του 2018 φέρεται να έχει συσσωρευμένες ζημίες 318 εκατ. ευρώ, ετήσια έσοδα μόλις 19 εκατ. ευρώ και ετήσιες ζημίες ύψους 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΥ, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς θα οδηγήσει σε κάλυψη 69 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 65 εκατ. ευρώ που θα επιφέρει μια βίαιη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της. Οπως όμως έγραψε η «Κ» στις 28 Ιανουαρίου 2019, η βίαιη ρευστοποίηση θα απαιτήσει μια 10ετή διαδικασία υλοποίησης, ενώ το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς ένα έως δύο χρόνια.

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

χρήματα-ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω δεκαετούς ομολόγου που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031 για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα θεσμική συναλλαγή ενιαίας δόσης και το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντλήσει η ΕΕ στο πλαίσιο μίας και μόνο συναλλαγής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, χάρη στο οποίο η Επιτροπή πέτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, όπως και με τις επανειλημμένες επιτυχείς εκδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για τις πρώτες πληρωμές στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και διαφόρων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021. Το ακριβές ποσό των ομολόγων της ΕΕ και των γραμματίων της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής θα αναθεωρηθεί το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές που αποσκοπεί να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού και να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισ. ευρώ περίπου από σήμερα μέχρι το τέλος του 2026. Από αυτά, τα 407,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 386 δισ. ευρώ για δάνεια. Αυτό συνεπάγεται έναν όγκο δανεισμού, περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ελλάδα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Εγκρίνεται το πρόγραμμα ανάκαμψης των 7,5 δισ.

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα γίνεται η εκταμίευση των πόρων

Ταμείο Ανάκαμψης: Ζεστό χρήμα 2 δισ. ευρώ πέφτει σε επιχειρήσεις και αγορά