Οικονομία

"Αγκάθι" το δημοσιονομικό στη δεύτερη αξιολόγηση

οικονομικο επιτελειο θεσμοι

Το δημοσιονομικό ανάγεται και πάλι σε ένα από τα βασικά προβλήματα της δεύτερης αξιολόγησης απειλώντας μάλιστα και με νέα μέτρα αν δεν πειστούν οι δανειστές ανεξάρτητα από την ύπαρξη του δημοσιονομικού «κόφτη».

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, μόνο πέντε μήνες μετά την ψήφιση μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δισ.ευρώ (3,6 δισ. ευρώ φόροι και 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό) το οικονομικό επιτελείο αντιπαρατίθεται με τους εκπροσώπους των δανειστών για έσοδα και δαπάνες.

Παρά την υπέρβαση των εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ το εννιάμηνο , οι δανειστές αμφιβάλλουν αν η πορεία αυτή μπορεί να συνεχιστεί και τον επόμενο μέχρι και το τέλος του 2016 και πολύ περισσότερο το 2017. 

Τούτο διότι, η αύξηση των εσόδων προήλθε από την αύξηση των υφιστάμενων φόρων αλλά όχι από την αύξηση της εισπραξιμότητας κάτι που θα συνέβαινε αν υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα στην φοροδιαφυγή.

Για παράδειγμα τα έσοδα από το ΦΠΑ στο τέλος του εννιαμήνου παρουσιάζουν αύξηση 12% αλλά η αύξηση του μέσου συντελεστή την διετία 2015 - 2016 έχει αυξηθεί κατά 20% ενώ η φοροδιαφυγή στο βασικό έμμεσο φόρο βρίσκεται κοντά στο 30%. Με αυτό το δεδομένο οι δανειστές αμφιβάλλουν αν μπορεί να πιαστεί το 1,8 δισ. ευρώ των πρόσθετων εσόδων από την αύξηση και άλλων έμμεσων φόρων σε καύσιμα , τσιγάρα ,τηλεφωνία καφέ, συνδρομητική τηλεόραση, που θα εφαρμοστούν στο σύνολο του το 2017.

Σύμφωνα με το enikonomia.gr μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που εντοπίζεται στις δαπάνες . Η συνολική εικόνα της υστέρησης πρωτογενών δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ από τα μέσα του χρόνου αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής, αφού σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της ΕΕ και του ΔΝΤ δημιουργούν στρεβλή εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα και δημιουργών συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Εκτός από τις περικοπές στις δαπάνες που δεν έγιναν ποτέ οι δανειστές εντόπισαν αδικαιολόγητα μεγάλες αποκλίσεις στα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων και ειδικά του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ που θα ενταχθούν από το 2017 στον ΕΟΠΠΥ.

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

χρήματα-ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω δεκαετούς ομολόγου που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031 για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα θεσμική συναλλαγή ενιαίας δόσης και το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντλήσει η ΕΕ στο πλαίσιο μίας και μόνο συναλλαγής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, χάρη στο οποίο η Επιτροπή πέτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, όπως και με τις επανειλημμένες επιτυχείς εκδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για τις πρώτες πληρωμές στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και διαφόρων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021. Το ακριβές ποσό των ομολόγων της ΕΕ και των γραμματίων της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής θα αναθεωρηθεί το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές που αποσκοπεί να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού και να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισ. ευρώ περίπου από σήμερα μέχρι το τέλος του 2026. Από αυτά, τα 407,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 386 δισ. ευρώ για δάνεια. Αυτό συνεπάγεται έναν όγκο δανεισμού, περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ελλάδα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Εγκρίνεται το πρόγραμμα ανάκαμψης των 7,5 δισ.

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα γίνεται η εκταμίευση των πόρων

Ταμείο Ανάκαμψης: Ζεστό χρήμα 2 δισ. ευρώ πέφτει σε επιχειρήσεις και αγορά