Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έρχονται τα κίνητρα για το σκανάρισμα αποδείξεων

Image
αποδείξεις
 clock 22:12 | 05/02/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα αποκαλύπτει τα μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες οι οποίοι καταγγέλλουν "μαϊμού" αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi. Αν και η καθυστέρηση ανακοίνωσης της χρηματικής αμοιβής οδήγησε στη μείωση των σκαναρισμάτων από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τη θεσμοθέτηση των κινήτρων θα αυξηθεί το ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει πειράξει τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλοντας θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατα όριο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι περί τα 200-300 ευρώ (με βάση τον αρχικό σχεδιασμό) ενώ το ανώτατο όριο θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

 

Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής. Ακόμα και εάν η επιχείρηση προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μετά στα Διοικητικά Δικαστήρια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει για αρκετά χρόνια, ο καταγγέλλοντας θα λάβει το ποσό με την βεβαίωση των φόρων και των προστίμων, ασχέτως εάν εκ των υστέρων δικαιωθεί για κάποιο λόγο η εταιρεία.

 

Από τις 20 Σεπτεμβρίου που ενεργοποιήθηκε το νέο μέτρο μέχρι σήμερα περίπου 200.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή "Αppodixi" στο κινητό τηλέφωνό τους μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων.

Οι περισσότερες καταγγελίες που έχουν υποβληθεί αφορούν στη μη διαβίβαση των δεδομένων των συναλλαγών-αποδείξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα "myDATA".

Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις μη διαβίβασης προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα "myDATA" μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιβάλλεται στην υπόχρεη επιχείρηση:

1. Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

2. Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

3. Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του αρχικού προστίμου.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ στήνει μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται όλες οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, παράνομο πλουτισμό. Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία θα υποδέχεται τις καταγγελίες των πολιτών οι οποίες μπορεί να είναι επώνυμες ή ανώνυμες. Μέσω τους συστήματος οι καταγγελίες θα ελέγχονται, θα φιλτράρονται και θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες θα δίνεται άμεσα η εντολή ελέγχου.

Διαβάστε επίσης:

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η ΑΑΔΕ ξεκινά ελέγχους στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Καρναβάλια: Τζίρους εκατομμυρίων αφήνουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην τοπική οικονομία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis