Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρ.Αρσένης: Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις Σαμαρά για τα πετρέλαια

Image
Κρ.Αρσένης: Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις Σαμαρά για τα πετρέλαια
 clock 11:17 | 27/02/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Αιχμηρή είναι η κριτική του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τους υδρογονάνθρακες. Ο κ. Αρσένης σημειώνει ότι οι δηλώσεις είναι εκτός πραγματικότητας, και κάνει λόγο για εμπόριο ελπίδας, ζητώντας να σταματήσει άμεσα η δημαγωγία.

Πιο συγκεκριμένα με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, δηλώνει:

«Τα 150 δισ. ευρώ θα αγγίξουν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη χώρα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κ. Σαμαρά μετά την επίσκεψη στο data room όπου φυλάσσονται τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών. Αυτά τα στοιχεία - λέει - προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες. Και όμως! Το ίδιο ποσόν, δηλαδή έσοδα της τάξεως των 150 δις ευρώ, είχε ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης και πριν τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σύμπτωση; Μια απλή αλήθεια. Οι σεισμικές έρευνες δεν επιτρέπουν εκτίμηση κοιτασμάτων, πόσο μάλλον εσόδων. Πραγματοποιήθηκαν  για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αέριου. Μόνο μετά από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, θα μπορεί να ειπωθεί αν όντως υπάρχει κοίτασμα, πόσο μεγάλο είναι, τι ποιότητας είναι το πετρέλαιο και τελικά αν είναι αξιοποιήσιμο.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω τις δηλώσεις της κ. Σοφίας Σταματάκη, καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρου της επιτροπής που επόπτευσε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Σταματάκη έχει πει ότι "Η Ελλάδα δεν κάθεται πάνω σε πετρέλαια. Αντί να δούμε τι θα κάνουμε για να βγούμε από την κρίση, επαναπαυόμαστε και περιμένουμε τα πετρέλαια. Ακόμα και αν είχαμε πιστοποιήσει το κοίτασμα, θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια για να το εκμεταλλευθούμε."

Καταγγέλλω το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Να σταματήσει αυτή η δημαγωγία εδώ και τώρα.

Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους συμπολίτες μας.

Ότι ακόμη και αν βρούμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αυτά σε αντίθεση με το τι γίνεται στη Νορβηγία, θα αξιοποιηθούν από ξένες εταιρείες. Ότι τα οποιαδήποτε έσοδα προκύψουν για το Δημόσιο από την εμπορία και πώληση φυσικού αερίου, δεν θα έρθουν παρά μετά  από πολλά χρόνια.

Ότι είναι μύθος ότι θα έχουμε φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η τιμή του πετρελαίου αποφασίζεται στα διεθνή Χρηματιστήρια και ανεβαίνει διαρκώς. Ανεβαίνει το ίδιο για τους πολίτες όλων των ανεπτυγμένων χωρών, είτε αυτές παράγουν πετρέλαιο είτε όχι.

Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία δεν είναι η εξάρτηση από το πετρέλαιο. Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που η τιμή τους αποφασίζεται μακριά από τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει ήδη ένα "Ελντοράντο". Αυτό ονομάζεται ελληνικός τουρισμός. Όλη η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάζεται στο πως θα τον διατηρήσουμε και θα τον αναβαθμίσουμε με την προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα πετρελαϊκό ατύχημα στις θάλασσές μας θα απειλήσει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δις ευρώ το χρόνο και πιθανά μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis