Κρήτη

Το "θαυματουργό" φραγκόσυκο που όμως απαξιώνουν ακόμα και οι ίδιοι οι Κρητικοί

φραγκόσυκο

Η αξία της κρητικής φραγκοσυκιάς φαίνεται να έχει ξεχαστεί με την πάροδο του χρόνου, παρά τις ωφέλειες που μπορεί να δώσει το φυτό αυτό, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου.

Οι περισσότερες φραγκοσυκιές που φύονται από το ένα άκρο της Κρήτης ως το άλλο, έχουν εγκαταλειφθεί, κυρίως λόγω της αλλαγής των  διατροφικών συνηθειών του σύγχρονου ανθρώπου.

Όπως εξήγησε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ο κος Γιώργος Πουλινάκης, πρώην πρόεδρος των εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς, στο Ηράκλειο, δεν υπάρχουν πολλά σημεία πώλησης του φραγκόσυκου, αφού ο μέσος καταναλωτής δεν το επιλέγει

Για τον κο Πουλινάκη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ο καταναλωτής πλέον, ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα φρούτο ή έναν καρπό που να είναι καλοσχηματισμένος εξωτερικά, αδιαφορώντας για τη νοστιμιά ή τις ευεργετικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν.

Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαμορφωμένη τιμή πώλησης για το φραγκόσυκο, εφόσον η τιμή καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Μπορεί το "καπλόσυκο" να χρησιμοποιείται πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις ως φυσικός φράχτης, και τα αγκάθια του να καθιστούν δύσκολη τη συλλογή και τον καθαρισμό του, η επεξεργασία του όμως μπορεί να δώσει εξαιρετικά προίόντα, όπως ξύδι, απόσταγμα ρακί, μαρμελάδα και πολλά ακόμα. 

το θαυματουργό φραγκόσυκο της Κρητικής Γης
το θαυματουργό φραγκόσυκο της Κρητικής Γης

Όπως σημείωσε στον "αέρα" του Ράδιο Κρήτη, ο κος Νίκος Θεοδοσάκης, Αντιδήμαρχος Βιάννου, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένα με την αξία της φραγκοσυκιάς, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο χυμός που παράγεται από το φραγκόσυκο, είναι ο μόνος χυμός φρούτου που είναι κατάλληλος για όσους πάσχουν από διαβήτη αφού δε συγκεντρώνει καθόλου ζάχαρη!

Στο εξωτερικό μάλιστα, η τιμή του φραγκόσυκου είναι εξαιρετικά υψηλή, καθώς το έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του, χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική ουσία για την καταπολέμηση του Διαβήτη Τύπου 1.

Το φραγκόσυκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως στη διατροφή
Το φραγκόσυκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως στη διατροφή

Πριν από κάποια χρόνια, έγινε στην Κρήτη προσπάθεια ανάδειξης της φραγκοσυκιάς, και δόθηκαν επιδοτήσεις για την καλλιέργειά της. Η προσπάθεια όμως φάνηκε γρήγορα να εξασθένισε. 
Το απαξιωμένο αυτό προϊόν της Κρητικής γης, το οποίο μπορεί να παραχθεί χωρίς ιδιαίτερο κόστος, θα έπρεπε κάποτε να αποκτήσει την υπεραξία που του αξίζει. 

Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει μονάδα επεξεργασίας φραγκόσυκου στο νησί, αλλά και να γίνει ευρέως γνωστό στο καταναλωτικό κοινό, μέσα από "φεστιβάλ φραγκόσυκου", με πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών, όπως αυτό συμβαίνει στη Σικελία. 

 

Κρήτη

Κρήτη: Στο "σφυρί" ξενοδοχειακές μονάδες - Δεκάδες και οι αγγελίες για πώληση επιχειρήσεων

φωτο αρχειου

Επιστροφή στην κανονικότητα και για τους πλειστηριασμούς, καθώς από 14 Μαΐου λήγει η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας.

Και παρότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αφήνουν στην άκρη την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και από 1η του επόμενου μήνα, υπάρχει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, το ηλεκτρονικό «σφυρί» θα αρχίσει να «χτυπά» για χιλιάδες επαγγελματικούς χώρους και αρχίζουν ο πλειστηριασμός.

Μεταξύ αυτών και αρκετά ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα μάλιστα, που αγγελίες πώλησης έχουν βάλει περισσότερες από 300 ξενοδοχειακές μονάδες ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις της σελίδας e-auction, από τις 14 Μαΐου (σ.σ. την ημερομηνία που ανοίγει και ο τουρισμός), οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων φθάνουν τους 28, από τα Ιωάννινα, την Κασσάνδρα, τη Σκιάθο και την Καλαμάτα μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο.
Συνολικά η τιμή εκκίνησης για τα τουριστικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά, ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει αρκετά μεγάλος προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, αφού σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν προσδιοριστεί πριν από την πανδημία κι επομένως δεν κανείς δεν ξέρει εάν σήμερα θα κριθούν ελκυστικές ή όχι.

Κρήτη και Ρόδος

Δύο ξενοδοχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό στην Κρήτη και άλλα τόσα στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα στην Κρήτη βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί από την Intrum Hellas το συγκρότημα με την ονομασία Heliotrope της εταιρείας «Ανθούσα Hotels» στην περιοχή της Σταλίδας Χερσονήσου. Η ιδιοκτησία αφορά ένα οικόπεδο αποτελούμενο από δύο τμήματα,- τα οποία χωρίζονται από δρόμο-, συνολικού εμβαδού 13,3 στρεμμάτων. Στο δεύτερο και μεγαλύτερο τμήμα έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 90 δωματίων και 170 κλινών Γ’ τάξης. Ο βαθμός συντήρησης του ξενοδοχείου χαρακτηρίζεται «μέτριος έως κακός». Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου και η τιμή πρώτης προσφοράς σε 1.785.000 ευρώ.

Επίσης βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 9/6 ξενοδοχειακή μονάδα Γ’ κατηγορίας 1.002,75 τ.μ. σε οικόπεδο 4.009,20 τ.μ. στη θέση Πετρές, στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για συγκρότημα 3 επιπέδων με 13 δωμάτια-διαμερίσματα σε πολύ καλή κατάσταση με τιμή πρώτης προσφοράς 333.289 ευρώ.
Στη Ρόδο στις 2/6 βγαίνει στο ηλεκτρονικό «σφυρί» ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων 10.866,70 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 28.685 τ.μ. Πρόκειται για συγκρότημα 11 κτιρίων με 209 δωμάτια, μπαρ, παιδικό σταθμό, 3 πισίνες, γήπεδο τένις και μπάσκετ και κήπο.

Η τιμή εκκίνησης για τη μονάδα (ΦΙΛΕΡΗΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.) είναι στα 8.570.426 ευρώ με επισπεύδουσα την Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.
Κοντά στο ιστορικό και τουριστικό κέντρο της πόλης της Ρόδου θα πλειστηριαστεί στις 21/5 ξενοδοχείο 3 αστέρων 3.825,50 τ.μ., δυναμικότητας 43 δωματίων και 82 κλινών. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 1.470.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά την περιφέρεια Νότιου Αιγαίου θα βγουν σε πλειστηριασμό και άλλα δύο ξενοδοχεία σε Κάρπαθο και Τήνο.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Κινδύνευσαν να πνιγούν - Κινητοποίηση από το λιμενικό για κολυμβητές

Κρήτη- κορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ