Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Το αρχείο της εφημερίδας «Η ΔΡΑΣΙΣ» στο Δήμο Μαλεβιζίου

κώστας τριγώνης
 clock 10:55 | 16/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια σημαντική δωρεά πραγματοποίησε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοσιογράφος Κώστας Τριγώνης και η οικογένειά του.
Πρόκειται για το πλήρες αρχείο της ιστορικής εφημερίδας του Ηρακλείου «Η Δράσις» η οποία ιδρύθηκε το 1931, το οποίο περιλαμβάνει 74 βιβλιοδετημένους τόμους με τα κατ’ έτος φύλλα της εφημερίδας του Ηρακλείου και 49 τόμους βιβλίων που αφορούν κατά κύριο λόγο την Κρήτη, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Στους τόμους αυτούς βρίσκονται τα 16.500 περίπου ημερήσια φύλλα της εφημερίδας, βιβλιοδετημένα ανά έτος ή ανά εξάμηνο, τα οποία σώζονται στο σύνολό τους σε άριστη κατάσταση. Παραδόθηκε επίσης, μη βιβλιοδετημένο, το υπόλοιπο διαθέσιμο αρχείο των ετών 1984 – 1987, έτος κατά το οποίο η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της.
Στο σύνολό της η δωρεά του Κ. Τριγώνη αποτελεί μια πολύτιμη προσφορά προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου, τόσο για τα βιβλία που περιλαμβάνει όσο και – κυρίως – για το μοναδικής αξίας αρχείο της εφημερίδας. Η εν λόγω ιστορική εφημερίδα αποτέλεσε για δεκαετίες μία από τις εγκυρότερες εφημερίδες της Κρήτης και της Ελληνικής περιφέρειας και κατατάσσεται μεταξύ των δημοφιλέστερων εφημερίδων του Ηρακλείου, ιδίως κατά τη διάρκεια των χρόνων του μεσοπολέμου, κατά τα οποία γνώρισε και τη μεγαλύτερη ακμή.
Όπως σημειώνεται και στην επιστολή του δωρητή, ιδρυτής της Εφημερίδας «Η Δράσις» υπήρξε το 1931 ο Κωνσταντίνος Δ. Καφφετζάκης, παππούς του Κ. Τριγώνη,  τον οποίο διαδέχτηκε το 1969 ο πατέρας του Εμμανουήλ Γ. Τριγώνης, και έπειτα, μετά από το 1985, ο αδελφός του Γεώργιος Εμμ. Τριγώνης. Η εγκυρότητα της δωρηθείσας εφημερίδος καθώς και το χρονικό εύρος της περιόδου στην οποία αναφέρεται (1931-1987) εξασφαλίζει τη μοναδική αξία του δωρηθέντος αρχείου, το οποίο όπως ορθά επισημαίνει ο δωρητής, «συνιστά ένα μοναδικό ντοκουμέντο που εμπεριέχει μοναδικά στοιχεία της ιστορικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας, μιας μεγάλης και ταραγμένης χρονικής περιόδου».
Το σημαντικό αυτό αρχειακό έχει ήδη μεταφερθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου, όπου και καταγράφεται από την βιβλιοθηκονόμο Μ. Σπυριδάκη και τη φιλόλογο Λ. Αντωνακούδη, οι οποίες εργάζονται για την προετοιμασία της Βιβλιοθήκης υπό την εποπτεία του αρχαιολόγου και ειδικού συμβούλου του Δημάρχου Μαλεβιζίου Γ. Τζωράκη.
 
Ο δωρητής Κώστας Τριγώνης στη σχετική επιστολή δωρεάς αναφέρει: «Η δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που αποφασίστηκε και προωθείται ήδη ταχέως προς υλοποίηση, θεωρώ πως αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας, για όλους του Μαλεβιζιώτες και προπαντός για τη Νεολαία μας. Πρόκειται για μια προσπάθεια που αξίζει τη συμβολή όλων, με όποιον τρόπο δύναται ο καθένας.
Με αυτές τις σκέψεις, βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσω επισήμως την πρόθεσή μου να δωρίσω στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, ένα εξαιρετικά σημαντικό και πολύτιμο αρχειακό υλικό. Πρόκειται για το πλήρες αρχείο της ιστορικής εφημερίδας του Ηρακλείου «Η ΔΡΑΣΙΣ», την οποία ίδρυσε το 1931 ο αείμνηστος παππούς μου Κωνσταντίνος Δ. Καφφετζάκης και της οποίας την έκδοση συνέχισε μετά το θάνατό του, το 1969, ο αείμνηστος πατέρας μου Εμμανουήλ Γ. Τριγώνης, και μετά από το 1985 ο αδελφός μου Γεώργιος Εμμ. Τριγώνης.
Το αρχείο της «ΔΡΑΣΕΩΣ» βρίσκεται στην κατοχή μου και είναι πολύ καλά διατηρημένο. Πιστεύω ακράδαντα πως η διάθεσή του στη Βιβλιοθήκη του Δήμου μας θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, δεδομένου ότι αποτελεί σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο που εμπεριέχει μοναδικά στοιχεία της ιστορικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας, μιας μεγάλης και ταραγμένης χρονικής περιόδου, από το 1931 μέχρι και το 1987, οπότε ανεστάλη η έκδοσή της.
Είμαι σίγουρος ότι θα αποδεχθείτε τη δωρεά αυτή, που γίνεται με μοναδικό γνώμονα τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου, οι αναγνώστες της οποίας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα άμεσης αναδίφησης σε αναρρίθμητες, ενδιαφέρουσες σελίδες τοπικής Ιστορίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην καθημερινή έκδοση μιας έγκριτης εφημερίδας, που εκτός των άλλων, με την πολύχρονη καθημερινή παρουσία της, αποτέλεσε και φυτώριο δεκάδων επαγγελματιών δημοσιογράφων που ενίσχυσαν για δεκαετίες το δυναμικό της ηρακλειώτικης δημοσιογραφίας.
Δεν θα παραλείψω να σημειώσω, τέλος, ότι και ο αδελφός μου Γεώργιος Τριγώνης, τελευταίος εκδότης της «ΔΡΑΣΕΩΣ», τον οποίο ενημέρωσα για την απόφασή μου να δωρίσω στη Βιβλιοθήκη μας το αρχείο, εξέφρασε αμέσως τον ενθουσιασμό του, συμμεριζόμενος απόλυτα τις απόψεις μου».
 
 Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης τόνισε: «Με μεγάλη χαρά, αλλά και συγκίνηση, αποδεχόμαστε αυτή την εξαιρετικά σημαντική δωρεά από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Μαλεβιζίου Κώστα Τριγώνη και την οικογένειά του. Το κύρος της εφημερίδας, οι αγώνες της για αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και η πολυτάραχη περίοδος κατά την οποία κυκλοφορούσε, είναι γνωστές. Η δωρεά αυτή, συνιστά ένα πραγματικό θησαυρό γνώσεων και πληροφοριών, απολύτως χρήσιμα αλλά και απαραίτητα για τις απαιτήσεις τόσο του εξειδικευμένου μελετητή, όσο και του απλού φιλομαθούς και φιλίστορος αναγνώστη, ανάγκες δηλαδή που καλείται να καλύψει μια Δημόσια Βιβλιοθήκη.
Εκ μέρους σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον καλό φίλο και συνεργάτη μου Κώστα Τριγώνη και την οικογένειά του για τη σημαντική τους δωρεά και να τους διαβεβαιώσω ότι στο σύνολό του το παραχωρούμενο υλικό, θα αξιοποιηθεί από το Δήμο Μαλεβιζίου με τον αρμόζοντα τρόπο. Τα δωρηθέντα βιβλία θα προστεθούν στους αντίστοιχους καταλόγους της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, οι δε τόμοι της εφημερίδας «Η Δράσις» θα αποτελέσουν τον πυρήνα του ειδικού τμήματος της βιβλιοθήκης, ονομαζόμενου εφεξής ως «Τμήμα Εφημερίδων».
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis