Κρήτη

ΣΕΚ: Σε εγρήγορση για τη διατροφική "υποβάθμιση" των κρητικών προϊόντων

ελαιόλαδο

Εντείνονται οι ενέργειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης σχετικά με το σύστημα επισήμανσης διατροφικών προϊόντων Nutri – Score και την τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησής του, που υποβαθμίζουν πολλά προϊόντα της Κρητικής Διατροφής- θέμα το οποίο έχει αναδείξει το Ράδιο Κρήτη 

Με επιστολή του ενημέρωσε το νέο Υπουργό, κο Λιβανό, σχετικά με το Nutri – Score και τον κίνδυνο που αποτελεί για τα Κρητικά προϊόντα η χρήση του με την τωρινή του μορφή. Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε προς την Περιφέρεια Κρήτης και τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινωβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής της συσκευασίας. 

Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri - Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις σήμερα, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα). 

Δυστυχώς, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri - Score έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές κ.α.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής τους αξίας, αλλά μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, το αλάτι και οι φυτικές ίνες. Με αυτό το σύστημα αξιολόγησης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για παράδειγμα κατατάσσεται σε χαμηλή διατροφική κατηγορία και μάλιστα στην ίδια με την σάλτσα ketch-up (αρχικά κατηγορία D (μεταγενέστερα κατηγορία “C”), ενώ η coca-cola light εμφανίζεται με καλύτερη αξιολόγηση στην κατηγορία “Β”. 

Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία). Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score από αλυσίδες του εξωτερικού.

Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει υποχρεωτική η χρήση του Nutri – Score ευρέως με την τωρινή μορφή, ο ΣΕΚ έθεσε το θέμα τον Νοέμβριο του 2020 στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Περιφερειάρχη, κο Αρναουτάκη, και στους Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενή Τομέα, κο Χνάρη, και Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Κοινωνικής Οικονομίας, κο Παπαδεράκη. Μάλιστα, ο κος Χνάρης είχε μεταφέρει το θέμα με επιστολή του στον τ. Υπουργό του ΥΠΑΑΤ, κο Βορίδη, τονίζοντας πόσο επιτακτική ανάγκη αποτελεί η τροποποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση του αλγορίθμου του συστήματος Nutri – Score.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Τσεχία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση συστημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων, μέσω του κου Βορίδη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.α.) έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις κατά του Nutri – Score αλλά και  προτάσεις για ανάλογα συστήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης: Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο και αυτονόητο ότι, για να υπερασπιστούμε την σωστή ενημέρωση του καταναλωτή όπως ορίζεται από την στρατηγική της ΕΕ “from farm to fork”, αλλά και για να προστατέψουμε τα ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα μας, θα πρέπει από την πλευρά της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνεχιστούν οι ενέργειες που είχε ξεκινήσει ο κος Βορίδης προς την Ε.Ε. για την τροποποίηση του αλγορίθμου αξιολόγησης του Nutri – Score και την επαναξιολόγηση κατάταξης των προϊόντων που θίγονται, προτού η χρήση του υιοθετηθεί επίσημα από την Ε.Ε. και τις χώρες – μέλη.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εξέδωσε ανακοίνωση στις 21 Ιανουαρίου κατά του Nutri – Score, τονίζοντας ότι η παρούσα αξιολόγηση, εκτός από άδικη για πολλά προϊόντα, οδηγεί και σε παραπληροφόρηση των καταναλωτών. Με την ανακοίνωσή του ζητάει την de facto κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου και του Παρθένου Ελαιολάδου στην κατηγορία «Α», ενώ για τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ζητάει την κατηγορία «Β». Η κίνηση αυτή συμπλέει με την απόφαση της Ισπανικής Κυβέρνησης και της αντίστοιχης επιτροπής που διαχειρίζεται τα προϊόντα ΠΟΠ, αλλά και με την κατεύθυνση των ενεργειών και των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μόνο καταγγελτικό λόγο, αλλά προτάσεις τεκμηριωμένες, οι οποίες δεν εξυπηρετούν απλά συντεχνιακά εθνικά συμφέροντα, αλλά προστατεύουν τον ευρωπαίο καταναλωτή, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να έχει μια πλήρη και σωστή απεικόνιση του διατροφικού επιπέδου των προϊόντων που καταναλώνει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚ δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές, του καταθέτοντας συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα."

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: 7η ΥΠΕ Κρήτη: Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος σε Νοσοκομείο της Κρήτης

Κρήτη - κορωνοϊός: 12 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Μαλεβίζι: 895.000€ για ακόμη τρία σχολεία στο ΕΣΠΑ

Κρήτη

Ηράκλειο

Βενιζέλειο - κορωνοϊός: "Από ασθενή η διασπορά στην Αιματολογική Κλινική"

Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Ανακοίνωση εξέδωσε η διοίκηση του Βενιζελείου Νοσοκομείου, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας της Αιματολογικής Κλινικής, λόγω 7 συνολικά κρουσμάτων κορωνοϊού, σε ασθενείς και νοσηλευτές. 

Αναφέρεται ότι σύμφωνα με την ιχνηλάτηση, η μετάδοση του ιού έγινε από ασθενή σε νοσηλευτή, διαβεβαιώνοντας ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα η διοίκηση, αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων, για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων, αναφέρει ότι  το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι αντίστοιχο με το μέσο όρο της χώρας.

Η ανακοίνωση του Βενιζελείου:

"Σε συνέχεια δημοσιευμάτων αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αιματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου "Βενιζέλειο-Πανάνειο", η Διοίκηση του νοσοκομείου ενημερώνει τους πολίτες για τα ακόλουθα:

Από την ιχνηλάτηση που πραγματοποιήθηκε στην Αιματολογική Κλινική, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προκύπτει ότι η μετάδοση της λοίμωξης έγινε από ασθενή προς το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής κατά τη διάρκεια παροχής νοσηλευτικής φροντίδας με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης του προσωπικού και παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας. 

Γενικά, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα περιστατικό μετάδοσης της λοίμωξης από προσωπικό του νοσοκομείου μας σε ασθενή και ευελπιστούμε ότι δε θα υπάρξει ούτε στο μέλλον καθώς λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας προσφέρει με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του σε όλους τους ασθενείς και λαμβάνει απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των ασθενών και την παροχή ασφαλούς ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Ο εμβολιασμός του προσωπικού του νοσοκομείου μας συνεχίζεται κανονικά, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι αντίστοιχο με το μέσο όρο της χώρας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι δράσεις για τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση του
προσωπικού μας με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tracing app: Η εφαρμογή για κινητά που θα ιχνηλατεί τον κορωνοϊό έρχεται και στην Ελλάδα

Δραματικές οι ελλείψεις σε αίμα - Το παράδειγμα της Κρήτης που αντέχει!

Κρήτη - κορωνοϊός: Ζητούν 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων