Κρήτη

Συνάντηση του Μ. Συντυχάκη με τον Σύλλογο "Ευ ζω με τον καρκίνο"

συντυχακης

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, με την πρόεδρο του Συλλόγου «Ευ ζω με τον Καρκίνο» επιβεβαιώθηκε η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας σε σχέση με τους πάσχοντες από νεοπλασματική νόσο.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το προβλήματα έχουν διογκωθεί κάτω από την μόνιμα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, την υποβάθμιση των δημόσιων δομών, υποστελέχωση, τον ανεπαρκή εξοπλισμό, τις περικοπές στις παροχές και με τους καρκινοπαθείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας πανάκριβα τα φάρμακα με συμμετοχή 25% για αυτά που είναι εκτός βασικής θεραπείας.

Και όλα αυτά ενώ ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, ενώ οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν τεράστιες ανάγκες για επισκέψεις στο νοσοκομείο, εργαστηριακές εξετάσεις, για μακροχρόνιες θεραπευτικές παρεμβάσεις, έχουν πολλαπλά συνοδά προβλήματα υγείας και επιβαρυμένη ψυχολογία.

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρηματοδότηση και η απουσία κατάλληλων δομών που γινόταν σχεδιασμένα και πριν την περίοδο της κρίσης, η πολιτική των περικοπών έχει διαμορφώσει το έδαφος για τη διεύρυνση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης που εκμεταλλεύεται τις ανάγκες των ασθενών, τόσο στο χώρο των διαγνωστικών εξετάσεων όσο και για τη χορήγηση νοσηλείας.
Στη συνάντηση αναδείχθηκαν τα χρόνια και τα συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα των καρκινοπαθών, η επίλυση των οποίων είναι κατεπείγουσα ανάγκη. Οι οικογένειες των καρκινοπαθών αναγκάζονται να καλύψουν τις ανάγκες με εθελοντική προσφορά και δωρεάν παροχή βοήθειας υποκαθιστώντας το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, χωρίς καμία γνώση, επιμόρφωση και μέσα.

Επισημάνθηκε η έλλειψη γραμμικού επιταχυντή στο νησί που θα μπορούσε να καλύπτει και τις ανάγκες σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, η έλλειψη ενδοκοιλοτικού μηχανήματος, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να ανεβαίνουν στην Αθήνα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά από την τσέπη τους, καθώς και η απουσία ψυχολόγου υγείας ειδικευμένου στον καρκίνο, ο οποίος είναι  απαραίτητος για την ψυχολογική στήριξή τους.

Από τη μεριά του ο Μανόλης Συντυχάκης τόνισε ότι «η τραγική αυτή κατάσταση αποδεικνύει ότι το σύστημα βλέπει την υγεία του κόσμου στη λογική κόστους – οφέλους. Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, η ανάπτυξή τους και η αξιοποίησή τους από το λαό δεν μπορεί να εξαρτάται από τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ατομική διάθεση προσφοράς”.

Κριτήριο στη διαμόρφωση των θέσεων του ΚΚΕ για την υγεία, αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί όλου του τεράστιου πλούτου, ο οποίος μπορεί να καλύψει πλήρως και απολύτως δωρεάν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Να αξιοποιηθεί το σύνολο του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και φάρμακα, συνολικά οι κατακτήσεις της επιστήμης στα πλαίσια ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας.
Το ΚΚΕ έχει ένα συνολικό πλαίσιο στόχων πάλης και διεκδικήσεων. Θεωρεί ότι το κράτος πρέπει πλήρως να εξασφαλίζει αυτές τις δομές και τις υπηρεσίες και μόνον επικουρικά και συμπληρωματικά να αξιοποιούνται τυχόν προσφορές.

Ο λαός σήμερα πρέπει να παλέψει για Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, για ανάπτυξη του κρατικού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε πανελλαδικό επίπεδο, για ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσα από το Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Αυτά πρέπει να συνοδεύονται από κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία-Πρόνοια, κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για μία σύγχρονη και ποιοτική λειτουργία.
 

Κρήτη

Λασίθι

Σεισμός στο Ηράκλειο: Κλειστά τα σχολεία και στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ο Γιάννης Στεφανάκης

Ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ανακοινώνει την διακοπή των μαθημάτων την Τρίτη 28-9-2021 σε όλες τις σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των Κοινοτήτων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) καθώς και του ΝΠΔΔ “Παιδικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου” λόγω εκτάκτων συνθηκών έπειτα από την εκδήλωση ισχυρού σεισμού 5,8 ρίχτερ και έντονων μετασεισμικών δονήσεων με επίκεντρο την περιοχή του όμορου και γειτονικού Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στα πλαίσια του σχεδίου “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός: Κλειστά μέχρι και την Τετάρτη τα σχολεία στο νομό Ηρακλείου

Σεισμός στο Ηράκλειο: Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στην ...τηλεκπαίδευση εν μέσω Εγκέλαδου

Ηράκλειο - Σεισμός: Η στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος - Συγκλονιστικές εικόνες (βίντεο)

ESPA BANNER