Κρήτη

Στη Βουλή... η πεταλούδα που τρώει τις ντομάτες

tuta absoluta

Με ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την προστασία των καλλιεργειών με τη λήψη μέτρων για τη καταπολέμηση της “Tuta Absoluta”.
 
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
Πληθαίνουν ξανά οι καταγγελίες των αγροτών για επιδρομή της πεταλούδας "Τuta Absoluta" στα μποστάνια, στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες τους.
Όπως αναφέρουν  παραγωγοί στα τοπικά ΜΜΕ, οι ντομάτες και φέτος έχουν δεχτεί την επίθεση της φονικής πεταλούδας, κυρίως στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Σε περιοχές, όπως η Μεσαρά, η "Tuta Absoluta" έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά ενώ η αντιμετώπιση της είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η αντιμετώπιση  της «tuta»  μπορεί να στοιχίζει έως και 1000 Ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με τις προσβολές, όταν το κόστος παραγωγής και οι υποχρεώσεις των αγροτών αυξάνουν συνεχώς.
επειδή μια πιθανή νέα εξάπλωση της φονικής πεταλούδας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τους αγρότες και ειδικά για τους καλλιεργητές κηπευτικών, οι οποίοι αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις

Ερωτάστε κ. Υπουργέ
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της  "Τuta Absoluta" πριν από την εξάπλωση της σε ολόκληρη την Κρήτη;  
 

Κρήτη

Λασίθι

Ιεράπετρα: Κλείνει τμήμα νηπιαγωγείου - Θετικός στον ιό μικρός μαθητής

Νηπιαγωγείο

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε μαθητής σε τμήμα στο 1ο Νηπιαγωγείο της Ιεράπετρας και αυτό ενεργοποιεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα με το κλείσιμο του εν λόγω τμήματος.

Παράλληλα, σε κατ’ οίκον περιορισμό παραμένει και ο αδελφός του μαθητή, που φοιτά σε δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Την ίδια στιγμή στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου η ανησυχία και πάλι κλιμακώνεται μετά και τα 9 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα που ανακοινώθηκαν κατά τη σημερινή επιδημιολογική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Χερσόνησος: Στύλος της ΔΕΗ πλάκωσε αυτοκίνητο - φώτο

Προς ανακωχή ΕΕ και AstraZeneca για τα εμβόλια

Ισπανία: Τρέμει η γη στη Γρανάδα από διαδοχικούς σεισμούς