Παρασκευή 6 ΔΕΚ 2019 21:29
 • Ηρακλειο
  14°C
 • Χανια
  14°C
 • Ρεθυμνο
  13°C
 • Λασιθι
  14°C
Ekriti.gr Logo

Κρήτη: Μετρούν τις πληγές από τους θυελλώδεις ανέμους

Κρήτη: Μετρούν τις πληγές από τους θυελλώδεις ανέμους

χοντροελιές

Στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους θυελλώδεις ανέμους των προηγούμενων ημερών βρίσκεται ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής, μετά από τη σχετική καταγραφή που έγινε από τους παραγωγούς το Σαββατοκύριακο.

Με βάση την ισχύουσα ενημέρωση, εκτός από το βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου, σοβαρό πλήγμα έχουν δεχθεί πολλές περιοχές στο Ρέθυμνο, αλλά και στην ενδοχώρα. Μεγάλες καταστροφές υπάρχουν επίσης στον Κρουσώνα και την περιοχή Λιβάδι, όπου οι θυελλώδεις άνεμοι «ράβδισαν» τις μηλιές.

Παρ’ όλα αυτά και παρά το μέγεθος της καταστροφής, οι αποζημιώσεις είναι πολύ δύσκολο να δοθούν, καθώς με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται παραγωγοί που έχει καταστραφεί το 25 % της παραγωγής τους.

«Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν μεν μεγάλες καταστροφές, αλλά δεν εντοπίζονται όλες στο 25 % της παραγωγής» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης με δηλώσεις του στο ekriti.gr για να προσθέσει:

«Ήδη υπάρχει μια κινητικότητα. Έχουμε ζητήσει παρεμβάσεις και αναμένεται να προχωρήσουν. Το θέμα θα φθάσει ως τη βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ένα διαχρονικό αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος θεωρείται παρωχημένος και σε πολλές περιπτώσεις άδικος. Κι όλα τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην πολύ χαμηλή τιμή που υπάρχει για το ελαιόλαδο, η οποία τώρα βρίσκεται στα 2.20 – 2.50 ευρώ ανά λίτρο, χωρίς όμως να έχει αρχίσει η ελαιοκομική περίοδος.
 
 

Διαβάστε επίσης. . .

Για την επιλογή της ΝΔ να πριμοδοτήσει ξεκάθαρα τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις ευκατάστατες κοινωνικές κατηγορίες...
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων σας καλεί σε Εκδήλωση - Συζήτηση στο Ηράκλειο την Τρίτη 10...