Κρήτη

Κρήτη: Μετρούν τις πληγές από τους θυελλώδεις ανέμους

χοντροελιές

Στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους θυελλώδεις ανέμους των προηγούμενων ημερών βρίσκεται ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής, μετά από τη σχετική καταγραφή που έγινε από τους παραγωγούς το Σαββατοκύριακο.

Με βάση την ισχύουσα ενημέρωση, εκτός από το βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου, σοβαρό πλήγμα έχουν δεχθεί πολλές περιοχές στο Ρέθυμνο, αλλά και στην ενδοχώρα. Μεγάλες καταστροφές υπάρχουν επίσης στον Κρουσώνα και την περιοχή Λιβάδι, όπου οι θυελλώδεις άνεμοι «ράβδισαν» τις μηλιές.

Παρ’ όλα αυτά και παρά το μέγεθος της καταστροφής, οι αποζημιώσεις είναι πολύ δύσκολο να δοθούν, καθώς με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται παραγωγοί που έχει καταστραφεί το 25 % της παραγωγής τους.

«Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν μεν μεγάλες καταστροφές, αλλά δεν εντοπίζονται όλες στο 25 % της παραγωγής» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης με δηλώσεις του στο ekriti.gr για να προσθέσει:

«Ήδη υπάρχει μια κινητικότητα. Έχουμε ζητήσει παρεμβάσεις και αναμένεται να προχωρήσουν. Το θέμα θα φθάσει ως τη βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ένα διαχρονικό αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος θεωρείται παρωχημένος και σε πολλές περιπτώσεις άδικος. Κι όλα τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην πολύ χαμηλή τιμή που υπάρχει για το ελαιόλαδο, η οποία τώρα βρίσκεται στα 2.20 – 2.50 ευρώ ανά λίτρο, χωρίς όμως να έχει αρχίσει η ελαιοκομική περίοδος.
 
 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Βρήκαν τις χασισοφυτείες μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Ολοκληρώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές του Δήμου Μυλοποτάμου.

Ολοκληρώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές του Δήμου Μυλοποτάμου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν συνολικά τρεις φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά 188 δενδρύλλια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε σήμερα (16/7) το πρωί συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης στην ευρύτερη περιοχή του παραπάνω Δήμου.

Στην επιχείρηση αυτή, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν τρεις (3) φυτείες κάνναβης σε ορεινές και δασώδης περιοχές του παραπάνω Δήμου, όπου καλλιεργούντο επιμελώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκατό ογδόντα οκτώ (188)  δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 1,5 μέτρου στο στάδιο της ανάπτυξης τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

 

Τα δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση των χώρων των φυτειών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.